Acasa Actualitate-InternaSocial Trei sferturi dintre romani cred ca in ultimii 5 ani coruptia a crescut

Trei sferturi dintre romani cred ca in ultimii 5 ani coruptia a crescut

scris de Ziua Veche
65 Afisari

.Aproximativ 75% dintre romani cred ca in ultimii cinci ani coruptia din tara a crescut, releva un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID).

Potrivit sondajului privind perceptia coruptiei din Romania, numai 6% din populatie considera ca in ultimii ani coruptia din tara s-a redus, in timp ce 13% declara ca nu simt nicio modificare a nivelului de coruptie din tara noastra, informeaza Agerpres. Tinerii si bucurestenii au declarat, intr-un procent mai mare, ca in opinia lor nivelul coruptiei nu a crescut simtitor.

Se constata faptul ca un procent mai redus de tineri (68% fata de 75% media esantionului) apreciaza ca nivelul coruptiei a crescut. Aceeasi tendinta se constata si pentru locuitorii Bucurestiului (67%) si grupurile etnice minoritare principale (65% pentru romi si 66% la maghiari). De asemenea, respondentii cu studii superioare (11%) si cei din Bucuresti (15%) sunt mai numerosi in a aprecia ca a fost redus nivelul coruptiei”, se precizeaza in comunicatul transmis de AID.

In ceea ce priveste “spaga”, aproape un sfert din populatia cu varsta peste 18 ani (13%) a recunoscut ca a dat mita in ultimele 12 luni. “Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in rural precum si categoriile cu venituri mai reduse si minoritati etnice. Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni”, se arata in documentul citat.

Una dintre intrebarile sondajului de opinie a vizat institutiile care se bucura de cea mai mare incredere din partea populatiei. Cei mai multi dintre cei intervievati (51%) au afirmat ca institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere pentru este armata. Armata este urmata, din punct de vedere al increderii populatiei, de institutiile de educatie (43%), de primarii (39%), institutiile de sanatate publica (31%), consiliul judetean (26%), prefectura (25%).

0 comentariu

alexandru 25-07-2010 - 19:47

singurul minister care s-a restructurat cu adevarat din 1990 si pana astazi a fost MApN-ul.

Geta 26-07-2010 - 14:54

Asa este, Minsterul Apararii a fost restructurat cu adevarat. De altfel din 90 incoace armata este varful de lance al tarii in lume. Felicitari ministrului Oprea pentru ca a reusit sa mentina intacte 90% din pensiile militare

Sonia 28-07-2010 - 13:40

Armata romana a inteles cel mai bine ce inseamna solidaritatea fata de criza care nu a ocolit nici tara noastra. Am citit undeva ca si ministrul apararii a redus fondul de protocol al ministerului dand astfel un exemplu de urmat celorlalte ministere.

ISAF 28-07-2010 - 14:46

@ alexandru, Geta, Sonia
De unde scoatei, bai, oameni buni, comentariile astea???? Parca sunteti roboti. I-au murit laudatorii lui Oprea si v-ati oferit voi? La cat de seci sunt construite frazele, zici ca sunt de la biroul de presa al lui Oprea.

Sofia 28-07-2010 - 14:50

In timp ce alte ministere si-au inzecit nr de oameni, au aparut zeci de agentii, armata romana a cunoscut o restructurare semnificativa. Iar acum, in aceasta perioada de criza, tot armata prin ordinul ministrului Oprea renunta la o parte din veniturile ministerului. Armata – un adevarat exemplu pentru Romania

ISAF 28-07-2010 - 14:56

hopa-hentz, c-a mai aparut unu/a Sofia. Brava, tata! Tineti-o tot asa! Domnu’ Oprea in sus, domnu’ Oprea in jos! Traiasca el si comandantul suprem, domnu’ Basescu. Cred ca faceti parte din categoria aia care crede ca militarii trebuie sa indure fara sa comnteze si sa inghita toate prostiile conducatorilor/superiorilor. La anu’, poate o sa va ceara sa aduceti si bani de acasa ca sa mergeti la serviciu in minister sau pe la unitati.

Valerian Stancu 29-07-2010 - 14:25

Nici nu trebuie sa fiu. Numai cine nu a fost militar nu cunoaste realitatea despre restructurarea armatei. A fost un proces lung de 20 de ani, s-a redus numarul militarilor de la aproximativ 270 de mii la aproximativ 52 de mii in anul 2010. Acum in plina criza ministerul apararii condus de Oprea, face eforturi si sacrificii financiare pentru a nu disponibiliza din personalul militar si asa putin. Ca sa comentezi un articol si sa spui practic adevarul despre o institutie nu trebuie sa fii robot.

Penescu Sorin 29-07-2010 - 15:25

@ ISAF
Nu conteaza cine ar fi dat acele declaratii: Basescu, Oprea sau Marin, ceea ce trebuie retinut e ca Armata romana a cunoscut restructurari repetate iar inca o reducere a numarului de militari ar insemna un adevarat dezastru iar unitatile din provincie stiu despre ce vorbesc, unitati in care numarul de ofiteri si subofiteri este insuficient

ISAF 29-07-2010 - 15:48

Stiu ce a insemnat procesul de restructurare si stiu si ce sacrificii s-au facut. De asemenea, sunt perfect constient si de faptul ca Armata nu mai putea suporta noi reduceri, in conditiile in care are deficit de personal, este mai mult decat subfinantata si a ajuns ciuca bataiilor guvernarilor din ultima vreme, care si-au bagat si promovat pilele. Din pacate, in privinta celor scrise mai sus, se pare ca ati inteles gresit ce am postat anterior.
Ma deranjeaza doar faptul ca este laudat nemeritat Oprea, dar si asemanarea izbitoare dintre comentariile la care ma referisem.
In rest, noi sa fim sanatosi si sa auzim de bine!

RABDATORUL 11-09-2010 - 13:21

ATI INGENUNCHIAT ARMATA! DAR OARE PANA CAND?
„CAND NU VOM MAI PUTEA RABDA….
………
NU VETI PUTEA SCAPA, NICI IN MORMANT!”
INCERCATI SA VA AMINTITI ACESTE VERSURI!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS