Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Turiştii blocaţi la Bâlea Lac, evacuaţi cu elicoptere (Video live)

UPDATE – Turiştii blocaţi la Bâlea Lac, evacuaţi cu elicoptere (Video live)

scris de B.C.R
15 afisari

UPDATE – Operațiunea de miercuri, de la Bâlea Lac, de evacuare a 72 de turiști cu trei elicoptere, este una fără precedent în județul Sibiu, fiind vorba totodată și de cel mai mare număr de turiști care au fost evacuați vreodată cu elicopterul, fără să fie răniți, din zona montană a județului, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian David, șeful Salvamont Sibiu.

Evacuarea cu snowmobile era imposibilă, susține Șeful Salvamont, în condițiile în care erau 34 de copii, chiar și un copil mic, iar majoritatea turiștilor evacuați nu erau echipați pentru o asemenea evacuare, iar afară sunt minus 15 grade, la Bâlea.

„Am solicitat elicopter, pentru că evacuarea terestră ar fi fost o problemă la minus 15 grade, cu oameni cu copii, cu tineri care nu sunt echipați corespunzător pentru o excursie de genul acesta, nu puteam să-i ducem prin zăpadă ore întregi. Nu se putea face evacuare cu snowmobile. Până acum nu s-a mai cerut evacuarea cu elicopterul pentru că s-a stricat telecabina de la Bâlea”, a precizat Adrian David.

Potrivit acestuia, în 2010 a mai avut loc o evacuare cu elicopterul a 40 de turiști, de la Cabana Negoiu, dar atunci era vară și plouase atât de mult, încât drumul de acces de la cabană era impracticabil, fiind stricat de viitură.

„Am făcut o evacuare cu elicopterele în 2010, de la Cabana Negoiu, când s-au produs niște viituri care au distrus drumul. Atunci am evacuat vreo 40 de turiști, însă acolo situația nu era în munte, în zona de potecă, drumul a fost spălat și era imposibil de traversat în ziua respectivă”, a spus Adrian David.

Salvamontiștii sibieni mai solicită să se trimită la Bâlea Lac, elicopterul, doar atunci când sunt avalanșe sau turiști grav accidentați pe munte și este nevoie urgentă să ajungă la ei și nu pot altfel.

„Mai sunt situații când solicităm elicopterele la avalanșe și e nevoie de transportarea echipelor de salvare în munte, cel mai repede se face cu elicopterul”, a mai precizat Adrian David.

Cei 72 de turiști de la Bâlea Lac au fost evacuați cu trei elicoptere, din care unul privat, aparținând unui patron din Brașov. Alți patru turiști israelieni au fost evacuați marți noaptea, cu snowmobilele, de o angajații unei firme care deține snowmobile, din Sibiu. Aceștia se grăbeau să prindă o cursă aeriană de pe Aeroportul Internațional din Sibiu.

Nici la această oră, telecabina de la Bâlea Lac nu a fost reparată și se lucrează la înlocuirea unei piese de la motorul principal. „Motorul de rezervă nu este afectat, însă acesta nu se poate folosi decât dacă există turiști blocați în telecabină, pe traseu”, a explicat pentru AGERPRES, Ioan Rufa, specialist în transportul pe cablu din Brașov. Patronul firmei care deține telecabina de la Bâlea, Leo Klingeis a efectuat deja două curse cu snowmobilul, de la Bâlea Lac la Cascada Bâlea, încercând să transporte piese care să ajute la reparație, a declarat pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a Complexului de Gheață de la Bâlea Lac.

La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 90 de centimetri și există un risc de gradul doi de producere de avalanșe, ceea ce înseamnă un grad moderat, potrivit meteorologilor. În aceste condiții, salvamontiștii nu recomandă nimănui să se aventureze pe schiuri sau cu snowmobilul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă.

Din zona turistică Bâlea Lac nu se poate coborî iarna decât numai cu telecabina. Transfăgărășanul este închis, fiind acoperit de un strat de câțiva metri de zăpadă și există pericol de avalanșe și căderi de stânci.

Zona turistică Bâlea este căutată de foarte mulți turiști români și străini, îndeosebi britanici, pentru că aici e singurul loc din România și printre puținele din Europa, unde există construcții de gheață: Hotelul de Gheață și patru iglu-uri.

Deocamdată, la Bâlea Lac mai sunt cu aproximație 50 de persoane: 24 de salvamontiști, în jur de 20 de cabanieri și angajați ai Hotelului de Gheață, doi jandarmi montani și doi meteorologi de la Stația Meteo. Cabanierii, salvamontiștii, meteorologii și jandarmii montani nu pot coborî de pe munte, până nu se repară telecabina. Nicio persoană aflată sus pe munte nu este în pericol, potrivit surselor oficiale.

UPDATE – Primul elicopter a aterizat, miercuri, la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor și a telecabinei, pentru evacuarea turiștilor rămași blocați în zonă de marți.

Două elicoptere aparținând Inspectoratului General de Aviație vor evacua miercuri persoanele aflate la Bâlea, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat.

balea lac ice hotel telecabina„Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi și nu știm dacă mâine se va repara. Altă soluție nu este. Sunt mai mulți turiști dintre care un număr de copii și nu sunt echipați ca să fie coborâți în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele” Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație”.

ISU va solicita MAI ca un elicopter să ajungă la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, să-i evacueze pe cei 70 de turiști, blocați acolo de marți, după ce telecabina s-a stricat, declarase, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Bianca Sabău.

Cei 70 de turiști, din care 45 de copii, care au rămas blocați marți, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, din cauză că s-a blocat telecabina și nu au cum coborî, au fost cazați la două cabane și li s-a asigurat gratis și o masă caldă, precizase marți, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a societății care administrează telecabina.

„Telecabina nu mai poate coborî în seara aceasta. Le-am asigurat gratis cazarea și masa celor 70 de turiști aflați sus, la Bâlea Lac. Nimeni nu s-a aflat în telecabină, când aceasta s-a blocat”, a explicat Bădilă.

Potrivit acesteia, telecabina de la Bâlea s-a defectat marți, la ora 13,00.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport în această perioadă, care face legătura pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în condițiile în care Transfăgărășanul este închis din cauza zăpezii foarte mari și a riscului de avalanșe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult