Acasa Actualitate-InternaSocial Tutunul urca inflatia

Tutunul urca inflatia

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a prezentat vineri Raportul asupra inflatiei pe anul trecut, precum si prognozele pe anii 2010 si 2011. Conform guvernatorului, tutunul daunaza grav sanatatii economiei. Mai exact, inca din anul 2005, strategia de politica monetara a BNR o reprezinta tintirea directa a inflatiei.


Pentru 2009, tinta de inflatie a bancii centrale a fost de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Conform guvernatorului Isarescu, tinta a fost depasita (n.r. – inflatia decembrie 2009/decembrie 2008 a fost de 4,74%) din cauza accizelor la tutun si bauturi alcoolice. Astfel, tutunul si bauturile alcoolice, desi reprzinta 6% din cosul de consum al romanilor (conform Institutului National de Statistica – INS), a avut cea mai mare contributie, de 1,8 procente, in cele 4,74% ale inflatiei, in timp ce preturile administrate (gaz, curent electric, medicamente, posta etc) – 0,6%, preturile volatile (combustibili, oua etc) – 0,7%, iar preturile libere – 1,6%.

 

Mugur Isarescu a explicat ca influente negative asupra inflatiei din ultimul trimestru al anului trecut l-au avut devansarea impactului indus de modificarea, în ianuarie 2010, a cursului de schimb utilizat în calculul accizelor pentru ţigări, precum si reluarea cresterii cotaţiilor la petrol pe piaţa internaţională. Pe de alta parte, influente pozitive le-au avut persistenţa efectului de tracţiune dezinflaţionistă al deficitului de cerere, oferta satisfăcătoare de bunuri alimentare efectele de bază favorabile (curs de schimb, servicii de telefonie, energie termică, combustibili), continuarea procesului de ajustare a costurilor cu forta de munca etc.

In ceea ce priveste previziunile, BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%, tot pe fondul scumpirilor la tigari.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu a explicat deciziile luate joi de Consiliul de Administratie al BNR, care a rdus dobanda de politica monetara la 7% si a pastrat neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO). Conform acestuia, in piata este suficienta lichiditate, drept pentru care nu este necesara diminuarea RMO. Creditarea (prin scaderea dobanzilor la bancile comerciale ca efect al scaderii dobanzii – cheie a bancii centrale) se va relua. „Creditarea se va relua, dar nu putem spune ca de la Paste incolo sau mai devreme ori mai tarziu. In plus, as mentiona ca aceasta reluare nu va fi uniforma. Deja bancile s-au departajat puternic. Unele banci se vor specializa pe operatiuni financiare iar altele se vor specializa in alte directii”, a mai spus Isarescu. El a avertizat ca desi semnele economiei sunt bune, nu trebuie sa ne grabim in a deveni euforici.

Guvernatorul a adaugat ca banca centrala va decide pe parcurs reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, insa acum nu putea lua o astfel de decizie, chiar daca se doreste incurajarea creditarii in lei si in niciun caz o reluare a creditarii in valuta. Pe de alta parte, Mugur Isarescu aproape ca a declarat ca BNR va continua reducerea dobanzii minime obligatorii.

0 comentariu

teposu 06-07-2010 - 10:47

Si atunci de ce mai platim impozite la stat – banditi securisti si comunisti ce sunteti? Pentru lefuri de copii si nepoti de comunisti gen Maurer? Jigodii imputite! Se intoarce ea roata istoriei! O sa cautati voi gauri de sarpe sa va ascundeti!

Just 06-07-2010 - 11:07

Avem cele mai de rahat televiziuni si ziare din Europa, si, poate, de pe aceasta planeta. Te crucesti pur si simplu cind vezi cum se face jurnalistica in Ro. Vine un nenorocit cu microfonul in mina in fata presedintelui, care, in functia sa de sef al statului si al CSAT-ului, vine sa-si vada trupele cum isi indeplinesc ordinul de a executa un dig de aparare impotriva calamitatilor, impreuna cu ministrul apararii, iar o jigodie de reporter de la o televiziune care in fiecare secunda de antena nu face altceva decit sa-l injure, si-i pune intrebari dee precupeata cordita „v-ati suparat rau pe cei de la Saucesti!” Hai sictir, ma nenorocitule si cara-te de aici, otreapa dracului. …Presa? Huuuooo, huideooo, presidintili ne-a ocarit din nou. Realitatea: inca o dovada a intransigentei presedintelui fata de cuvintul liber. Antenele (ardi-le-ar focu): Presedintele Basescu a muscat din nou presa libera. … etc., etc. Niste nenorociti ordinari, nu altceva. Scirbele ji jigodiile de la Realitatea i-au invitat pe cei trei care au avut niste discutii cu Base; s-a putut observa ca niciunul dintre acestia nu erau capabili sa scoata doua cuvinte din gurile lor. Niste timpiti. Ba, un garoi caruia Basescu i-a spus ca ar fi trebuit si el macar sa-si tencuiasca casa pe-afara, daca tot a primit-o pe de-a moaca de la stat, garoiul n-a fost in stare sa spuna absolu nici un cuvintel, asa incit, scirbele de Ursu si cu curva aia care trancane ca o melita imputita, ii scoteau cuvintele din gura, acele cuvinte care fusesera repetate ca o lectie inainte s aintre in direct, si cu care trebuia lovit presedintele. iti vine sa versi. In loc sa fie informat romanul de situatia exacta de la fata locului, de cite ori vine in platoul vreunei televiziuni vreun specialist, acesta i se „indica” sa-l injure pe Basescu, iar cind specialistul spune ce si cum, acestia il opresc pe motiv ca spune lucruri de neinteles. Hai sictir de scirbe cu tv-urile voastre.

salut 06-07-2010 - 13:31

[quote name=”Calugarul (nick nou=just)”]

….un garoi caruia Basescu i-a spus ca ar fi trebuit si el macar sa-si tencuiasca casa pe-afara, daca tot a primit-o pe de-a moaca de la stat, garoiul n-a fost in stare sa spuna absolu nici un cuvintel…[/quote]

„garoiul” a spus ca modul de reconstructie al casei sale e absolut IDIOT (fundatie de 40 cm in zona inundabila) . Dar dezvoltarea neuronala modesta a pupacilor lui Basescu ii impiedica sa auda altceva decat ce spune licuriciul lor.

Toyota 06-07-2010 - 13:52

Lasati aceste calamitati pe mina specialistilor, iar politicienii trebuie sa se foloseasca de acestia pentru a lua cele mai bune decizii. Televiziunile si in general mass-media trebuie sa se bazeze numai si numai pe informatiile specialistilor si nu sa caute birfe sua sa-l atite pe presedinte sau pe primul ministru ca, doar-doar acestia doi sa mai faca niste gafe de pe urma carora vintu si ceilalti sa-si umfle conturile bancare. E pur si simplu un scandal ce se intimpla la televiziunile particulare si cele de stat. Ce mama naibii face CNA-ul asta, domnule, se uita numai la Diaconescu? Cum vine un specialist si incepe sa vorbeasca despre inundatii, moderatorii il opresc pentru ca e prea tehnic. Dute-n p…a ma-tii sa lasa-l sa vorbeasca, ma, nenorocitule de moderator sau de moderatoare ordinara. „Nuuu, imi pare rau dar sunteti prea tehnic pentru noi, si lumea nu va intelege!” De ce, fa, fire-ai a dracului? Ce vrei sa spuna specialistul pe postul tau, ca Basescu e un nenorocit si injura iar presa? Fire-ai a dracului de t.i.r.f.a sa fii cu televiziunea ta cu tot. Lasa-l, domnule pe specialistul ala care e toba de carte pe domeniul asta al calamitoatilor s ane spuna la ce ne putem astepta, ce masuri trebuiesc luate, ce inseamna o „aluviune in amont”, „deversare aluvionara”, etc. si nu ne mai baga pe git ca Basescu trebuie dat jos iar noi sa iesim in strada cu coase si topoare, ardi-v-ar focu de nenorociti ce sunteti cu mass-media voastra.

Toyota 06-07-2010 - 13:52

In 1986, imi aduc aminte ca la catastrofa de la Cernobil, javrele de comunisti nu ne spuneau nimic. A trebuit sa auzim toate detaliile privind dezastrul nuclear de la Europa Libera. Ajunsesem ca toti mirlanii sa stim ce-i aia „dezintegrare atomica”, „injumatatirea atomului de uraniu”, etc. Este adevarat ca aceste lucruri au intrat in scurt timp si in „folclorul stradal” cind in tramvaie sau trolebuze auzeai discutii de genul: „eu-‘m fierb lucrurile ca sa scap de microbii aia de atomi, iar apa o fierb ca sa dau afara iradiatiili, iar moshu miei o bia curata!” este foarte adevarat, dar, dar, dar, marea majoritate a populatiei a fost informata de specialisti prin intermediul redactorilor de la acel post de radioa, in loc sa fim atenti la Antena romaniei sau telejurnal. Or? Azi, in – cica – libertate si democratie, sa ajungem la acelasi nivel de informare ca cel din 1986, cind televiziunile astea de rahat sa deturneze interesul oamenilor de la adevaratele probleme privind calamitatile si sa transforme acest tragic eveniment intr-un motiv politic de a-l lovi peste buci din nou pe Base, Boc sau pdl. Mie mi se filfiie si de Boc, si de pdl si de boul de Basescu, nu sunt eu devill’s advocate, si nu ma intereseaza cine este in fruntea politicului romanesc, dar nu pot sa tac si sa vad cum devenim minunt cu minut niste zombi, niste creaturi mutande fara creier ci purtatori de muci in loc de creiere. Haideti, bai, fratilor, sa redevenim fiinte umane si sa nu ne mai lasam zombificati de televiziunile astea de cacat, ardi-le-ar focu cu mogulii lor cu tot.

Toyota 06-07-2010 - 14:25

Garoiul a spus, intr-adevar, ca baza de beton trebuia facut mai inalta cu aprox. 40cm, ca altfel apa nu ar mai fi intrat, dar asta nu este deloc semnificativ. Cu 40 de cm. in sus sau in jos, faptul c anu a reusit sa si-o tencuiasca de patru ani, arata clar ca garoiul ala nu e demn de ajutorul primit. Mai are si patru copii, dintre care unul de 18, altul de 16, altul de 12 si unul de 10. Aud? Pai cu atitia pularei pe linga el, putea da-l in ma-sa sa-si tencuiasca casa. Asta una la mina. Doi la mina, am inteles ca autoritatile locului i-au dat autorizatie de constructie tot pe acelasi teritoriu cu probabilitate mare de a se inunda. Pai? Pai de ce, fratele meu? Pai uite de ce, pt. ca, daca vin autoritatile si le spune oamenilor ca locul pe care doresc ei sa li se construiasca case noi sunt intr-un loc cu risc inalt de a fi inundate, pe ei nu-i intereseaza pt. ca nu vor in alta parte decit pe acel loc. degeaba le spui si le arati; ei sunt incapatinati si fac scandal daca nu li se reconstruiesc casele exact pe locul in care au fost cele luate de ape in trecut. Cine-i de vina? Basescu? Ca s anu mai sunem ca tot oamenii sunt de vina atunci cind statul vine la unul si-i spune: tataie, da-ne pamintul tau ca sa construim pe el, impreuna cu alte paminturi ale statului, case care sa fie departe de locul in care se inunda mereu. respectivul refuza, statul nu are ce sa faca, si? Zbang, construieste case tot pe locurile inundabile. icne e de vina? Daaaa, sigur, Basescu si pdl-ul. Dar daca era PNL-ul sau PSD-ul la conducere? Ce-ar fi facut? Aud? Ar fi facut o laie. Ce tot mai trancanesti tu acolo de-amboulea?

salut 06-07-2010 - 17:45

Mai pedeliche … sau cum te-oi numi.
Inclinam sa cred ca ai ceva de castigat suflandu-i lui Basescu intre velaturi.

As fi preferat sa fii macar un beneficiar al politicii lui Basescu, sa pui al treilea rand (non-necesar) de borduri, sa asfaltezi strada care s-a asfaltat si acum un an tot de catre firma ta, sa vinzi statului lingurite pentru sinistrati cu 14 euro bucata, sa faci al treizecisidoilea studiu de fezabilitate pentru un proiect niciodata inceput, sa tranzitezi trei hartii si sa iei 30.000 de euro pe luna doar pentru faptul ca existi…etc.

Dar te excluzi singur din categoria de mai sus.

[quote name=”Toyota”] ….mi se filfiie si de Boc, si de pdl si de boul de Basescu, nu sunt eu devill’s advocate, si nu ma intereseaza cine este in fruntea politicului romanesc…[/quote]

Implicit, excluzandu-te din categoria anterioara, te introduci in categoria idiotilor utili, exact imensa mare majoritate a votacilor lui Basescu. Faptul ca perseverezi in a propaga aberatia basesciana „nici ceilalti (PSD si PNL) nu ar putea face mai mult” denota pur si simplu ingustimea caracteristica votacilor PDL.

Mai baiete, atat PSD cat si PNL au avut guverne cu performante considerate relativ bune – chiar si dupa cele mai severe criterii internationale de evaluare .

Dar afla o noutate:
guvernul Boc-Basescu e pe cale sa intre in Cartea Recordurilor. In toata lumea e criza: in unele tari cresc taxele, in altele sunt afectate salariile, se mai ajusteaza UNELE programe sociale, Se mai fac niste imprumuturi, etc.

Dar singurul guvern din lumea asta care face IN ACELASI TIMP:

– si scaderi masive de salarii
– si cresteri masive de taxe
– si imprumuturi de 30 miliarde EURO (1500/locuitor) ANUAL
– si inflatie
– si crestere somaj
– si reducere PIB…

…e guvernul lu’ Tatuku-tu, Basescu.

Pribeagul 06-07-2010 - 18:26

cu un salariu de 600 de lei, cu 4 copii, facind naveta la Bacau… Este greu sa-si fac casa, este aproape imposibil, si sa si-o tencuiasca-i greu. Davada-i faptul ca si constructiile sociale si constructiile civile si cele industriale, nu mai vorbim de amenajarile funciare, au ramas la stadiul din epoca fauririi lor. Mai mult, daca n-au fost distruse inca sunt intr-o stare avansata de degradare. Ce s-a construit, societatea actuala, vorba unui clasic, nu-i in stare sa zugraveasca.

„In laboratoarele guvernului se pre­gateste solutia letala pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Epidemiologie Canta­cuzino. O hotarare de guvern sau un or­din de ministru vor pune in aplicare, in cel mai scurt timp, planul de demolare a unitatii de cercetare romanesti, consi­derata, de altfel, de strategie nationala. Acest lucru, ignorand acordul pe care statul roman l-a semnat in anul 1998 cu Uniunea Europeana privind pastrarea si dezvoltarea centrelor de referinta la Institutul Cantacuzino.”

Nu-i vorba ca pentru interese meschine vor demola niste cladiri. Este tragic ca niste nemernici vor desfinta o institutie cu o vechime de aproape 100 de ani, cu o activitate de virf in care a format oameni cu o pregatire profesionala deosebita, ca acesti profesionisti si urmasii lor au sansa istorica oferita de societatea noastra sa se intoarca din nou la… coada vacii.

Pribeagul 06-07-2010 - 18:28

„Profesorul Ion Cantacuzino a fost una dintre cele mai ilustre personalitati stiintifice-culturale…S-a nascut la 13/25 noiembrie 1863, în Bucuresti, într-o familie care a dat tarii oameni de seama. Tatal sau, Ion Cantacuzino, jurist, a fost ministru sub domnia lui Alexandru Ion Cuza, iar mama sa…”

Te asteptai ca dupa atita instruire epoca postdecembrista sa dea la iveala suflete alese, o elita… dar n-a fost sa fie:

„Iară noi? noi, epigonii?… Simţiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;”

Alo, provincia… Asteptam elitele.

salut 06-07-2010 - 22:24

[quote name=”Pribeagul”]
In laboratoarele guvernului se pre­gateste solutia letala pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Epidemiologie Canta­cuzino. [/quote]

Pai, Institutul Cantacuzino se face vinovat de stricarea manariilor catorva pedelisti care s-au gandit sa profite si ei de manariile mai mari ale companiilor multinationale farmaceutice.

Filmul manariei, pe scurt:
– multinationalele platesc OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) sa inventeze o epidemie ce nu exista
– „marii” si „necoruptii” „specialisti” de la OMS modifica criteriile de declarare a epidemiei ca sa faca din „gripa porcina” o epidemie. (PS: gripa porcina nu este „aviara gripa” despre care vorbea „in engleza” Boc, zis si prim ministru)
– Multinationalele farmaceutice se grabesc sa salveze omenirea, vanzand guvernelor neputincioase si la fel de corupte kk pe batz – pentru niste profituri mai mult decat modice – cateva zeci (spre sute) de miliarde de dolari
– In Romanika, pedelichii de la putere sesizeaza okazia de a-si trage niste comisioane de cateva zeci de milioane si (pre)comanda masiv kk pe batz de la multinationale. Pe sute de milioane, sa fie komisioanele grase.
– Cantacuzino se prinde de miscare si zice: „Daca tot vreti kk pe batz, va dam noi, la numai cateva zeci de milioane; in plus il fabricam mai repede”. Plus ca cele cateva zeci de milioane se invarteau prin Romanika, nu luau drumul Elvetiei, via multinationale si pedelici de bine
– Greseala lui Cantacuzino a fost fatala; peste numai cateva luni, pedelichii de bine „constata” ca kk pe batz produs la Cantacuzino nu e atat de gustos (citeste „igienic”) ca kk pe batz produs aiurea, la pretz inzecit. De aici, pana la inchiderea completa…vorba aia…un pas mic pentru om…
Bineinteles ca pentru toate cele de mai sus, vinovati sunt:
– Rusii, Ceausescu, Iliescu, Nastase, Tariceanu …si, bineinteles, Burebista, ca a taiat viile.

Licurg 08-07-2010 - 08:40

Mare dreptate aveti „Toyota”.

Tzepesh 10-07-2010 - 16:40

Te…salut si ma bucur ca mai exista romani care isi folosesc ceea ce se afla sub scafarlie! Chapeau bas, Monsieur!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult