Acasa Actualitate-InternaSocial Ultimele informaţii despre starea răniţilor din accidentul de elicopter

Ultimele informaţii despre starea răniţilor din accidentul de elicopter

scris de D.S.S.
2 afisari

Prognosticul medicilor este destul de rezervat în cazul celor doi militari care au supraviețuit accidentului aviatic de la Mălâncrav, a declarat sâmbătă dr. Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, unde răniții au fost aduși vineri seară.

victime accident elicopter„Au venit aseară doi bărbați în jur de 40 de ani cu arsuri în jur de 40% (n.r. — din suprafața corpului). Unul dintre ei are un traumatism facial și 30% din arsură e de gradul 3. Al doilea are mai puțină arsură profundă și o fractură de radius. Cel cu arsură profundă mai multă va fi operat luni. Vor fi scoase porțiunile cu arsurile profunde și înlocuite cu piele. Prognosticul e destul de rezervat, iar pentru cel cu arsura profundă e chiar și mai rezervat, (…) el fiind intubat, în continuare. Dar sunt oameni tineri”, a afirmat sâmbătă dr. Stănculea.

El a precizat că militarului cu traumatism facial i se efectuează, sâmbătă, o bronhoscopie pentru eliminarea unui corp străin dintr-o bronhie.

„După efectuarea bronhoscopiei vom afla dacă pacientul are și arsuri la nivelul căilor respiratorii. Marea problemă a arsurilor la nivelul căilor aeriene nu este ceea ce se vede pe căile superioare, ci ceea ce dezvoltă pacientul dacă are arsuri pe căile aeriene inferioare. Și asta se vede în timp”, a adăgat Stănculea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului a spus că pentru celălalt pacient nu s-a pus încă problema de a fi operat pentru că, „fiind arsuri mai puțin profunde, parte din ele au șanse de a se recupera”.

„Se va vedea exact cât anume rămâne profund și dacă trebuie operat. El nu este intubat”, a mai spus dr. Stănculea.

El a explicat că prognosticul este rezervat pentru pacienții cu arsuri pe 40% din suprafața corpului pentru că „arsura este una dintre cele mai severe agresiuni ale organismului și modul de răspuns la această agresiune este total individualizat”.

„Nu se pot face date sigure de prognostic. Evoluția ține de o grămadă de factori”, a menționat dr. Stănculea. El consideră că în cazul celor doi bărbați din punct de vedere medical „s-a intervenit repede”. „Mai repede de atât nu cred că se poate”, a precizat Stănculea.

Opt militari și-au pierdut viața și alți doi au fost răniți în urma prăbușirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, în jurul orei 10,40, pe raza localității Mălâncrav, județul Sibiu.

Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exercițiu în Poligonul Cincu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult