Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Ultimele informații în cazul fetiţei din Mehedinţi

UPDATE – Ultimele informații în cazul fetiţei din Mehedinţi

scris de A.B.
227 Afisari

UPDATE – Avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM, a precizat că a revizuit o plângere penală a unui ONG, care va fi depusă la Secţia pentru anchetarea magistraţilor împotriva procurorului care ar fi bruscat fetiţa din Mehedinţi. Neacşu spune că procurorul a abuzat de mandatul de percheziţie, deoarece acesta era emis pentru ridicarea de probe şi înscrisuri, nu pentru ridicarea minorului.

Fost membru CSM, despre cazul fetiţei din Mehedinţi: Un ONG depune la Secţia de anchetă plângere împotriva procurorului

„Ori, obiectul percheziţiei este ridicarea de obiecte şi înscrisuri, iar nicidecum ridicarea forţată a minorilor”, a scris pe Facebook avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM.

„Sub pretextul acestuia, a luat cu forţa şi ilegal minora din domiciliul asistenţilor maternali, depăşind limitele mandatului de percheziţie, săvârşind astfel infracţiunea de abuz în serviciu, iar prin modalitatea dură şi prin bruscările fizice şi psihice aduse minorei, care s-a opus să fie luată din domiciliul unde se afla, există indicii că s-a săvârşit cel puţin şi infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Trebuie să facem distincţie între hotărârile judecătoreşti civile definitive care lămuresc, până la desfiinţarea lor, situaţia legală a minorei, adopţia fiind în acest moment legală, reţinerea acesteia de către familia Sărămaţ fiind ea însăşi nelegală de vreme ce justiţia civilă a hotărât astfel definitiv, şi modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, aducând grave vătămări integrităţii psihice şi fizice a copilului”, mai precizează Neacşu.

Avocatul a mai punctat că ancheta internă dispusă de procurorul general şi cea a Inspecţiei Judiciare nu sunt suficiente în acest caz, fiind necesară şi deschiderea unui dosar penal.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi, „în condiţii de calm şi strictă respectare a legii”, precum şi consiliere psihologică pentru fetiţă.

Au apărut noi imagini cu fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, luată vineri de poliţişti din casa în care a crescut. Copila este bine şi s-a adaptat imediat, declară avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu. Pe de altă parte, Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că a cerut o anchetă pentru stabilirea tuturor detaliilor privind intervenţia în cazul fetiţei şi a precizat că îşi cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie.

Avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Sorina s-a adaptat la noua situaţie.

„Fetiţa este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică şi îi ia maţele şi o duce în America să le vândă. Fetiţa este bine”, a spus Liviu Belulescu.

Potrivit acestuia, femeia care a adoptat-o pe Sorina, în America, este manager de farmacie, iar soţul ei IT-ist.

Fetiţa a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Momentul în care mascaţii au intrat în casă şi au luat fetiţa a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii şi strigă „mami, nu vreau să plec!”. Şi vecinii au fost revoltaţi de această situaţie.

Imediat după ce fetiţa a fost luată din casă a apărut un val de nemulţumiri, oamenii fiind supăraţi de faptul că fetiţa a fost luată împotriva voinţei ei.

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal. Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopţie , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spunea că imaginile pe care le-a văzut nu sunt cele pe care ar fi vrut să le vadă asupra unui copil.

La rândul său, procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, a spus că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe.

Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era fetiţa, a refuzat de două ori să o adopte.

„Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil şi părinţii au refuzat de două ori să adopte fetiţa”, a mai spus procurorul, care a precizat că fetiţa se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate şi îi fac rău”.

Dăncilă: Am cerut de urgenţă o anchetă în cazul Sorinei, în condiţii de calm 

Premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi, „în condiţii de calm şi strictă respectare a legii”, precum şi consiliere psihologică pentru fetiţă.

„Am cerut de urgenţă o anchetă în cazul Sorinei, în condiţii de calm şi strictă respectare a legii, precum şi consiliere psihologică pentru copil. Integrarea fetiţei într-o familie şi un cămin în care să crească frumos înseamnă normalitate şi ar trebui să fie prioritatea noastră absolută. Cu sentimentele şi sănătatea emoţională a unui copil nu trebuie să se joace nimeni, cu atât mai puţin să o convertească într-o miză politică. Sunt mamă, eu însămi am trecut printr-un proces de adopţie şi ştiu foarte bine ce înseamnă”, scrie, sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă pe Facebook.

Premierul condamnă „cu vehemenţă” orice formă de abuz şi nerespectare a drepturilor copilului şi dă asigurări de toată implicarea sa în acest caz, precum şi de sancţionarea celor ce vor fi găsiţi vinovaţi.

Premierul Viorica Dăncilă spunea, vineri, că va fi făcută o analiză în acest caz şi, dacă se va considera că un minister se face vinovat pentru situaţia creată, acest lucru va fi luat în calcul în privinţa schimbării miniştrilor.

Birchall a cerut anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi: Îmi cer scuze public pentru ce a îndurat

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că a cerut o anchetă pentru stabilirea tuturor detaliilor privind intervenţia în cazul fetiţei din Mehedinţi şi a precizat că îşi cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie.

„Pe mine mă interesează să mă asigur că fetiţa este bine şi nu mai trece prin trauma prin care a trecut, de aceea am cerut o anchetă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Eu regret şi îmi cer eu scuze public pentru că acea fetiţă a trebuit să îndure ce a îndurat şi sper să nu se mai întâmple. Au fost deja dispuse măsurile legale necesare. Mi-au dat lacrimile”, a spus Ana Birchall, potrivit Antena 3.

 

O fetiţă de opt ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce copila a fost înfiată de o familie din America.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi şi a efectuat percheziţia domiciliară.

La rândul său, procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, a spus că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe.

Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era fetiţa, a refuzat de două ori să o adopte.

„Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil şi părinţii au refuzat de două ori să adopte fetiţa”, a mai spus procurorul, care a precizat că fetiţa se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate şi îi fac rău”.

Un protest de amploare a avut loc, vineri seara, în Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Oamenii s-au adunat pe marginea drumului şi au avut afişe cu mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsaţi-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie şi centrele sunt pline de orfani”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS