Acasa Actualitate-InternaSocial Un articol al lui Eminescu despre maidanezi

Un articol al lui Eminescu despre maidanezi

scris de M.I.
13 afisari

Mihai Eminescu scria, în Curierul de Iaşi din 26 noiembrie 1876, despre maidanezi.

haita caini pe strada

Un articol al lui Eminescu despre maidanezi

Articolul a fost descoperit de Andrei Pleşu, care a publicat un editorial pe această temă în Dilema Veche apărută pe 28 august 2008. Iată ce scria Eminescu acum aproape 150 de ani despre câinii comunitari, în textul intitulat „Ce se întâmplă din nesupravegherea câinilor„:

„D.N. Pascu, subprefect în ţinutul Dorohoiului, primblîndu-se pe uliţele Mihăilenilor, a fost muşcat de un cîine turbat. Idrofobia au cuprins fără scăpare organismul numitului mai sus, încît, cu toate silinţele amicilor şi rudelor, dar mai ales cu toată lăudabila îngrijire de aproape din partea dlui Dimitrie Moruz, prefectul de Dorohoi, au repauzat în 17 curent.

Acest caz ne reîmprospătează în minte drepturile de cari se bucură ab antiquo cînii în iubitul nostru oraş Iaşi, cari drepturi ar trebui supuse unei filantropice reviziuni din partea locurilor competente. Fiind odată bine stabilit că este oarecare deosebire între Iaşi şi Mihăileni, am întreba cu multă umilinţă: oare multă vreme au să rămîie neatinse imunităţile cînilor din oraş, cari cînd izolaţi, cînd doi cîte doi, cînd constituiţi în mici societăţi de voiagiu, se bucură de o existenţă foarte nesupărată şi totuşi foarte supărătoare pentru conlocuitorii lor bipezi. De aceea, pentru a evita o statistică specific ieşană a cazurilor de idrofobie, credem că nu greşim rugînd autorităţile competente a ordona o mai strictă mînuire a măsurilor pentru stîrpirea cîinilor de prisos”

1 comentariu

BULA 30-11-2011 - 06:51

Lasati cainii in pace. In Craiova toti cainii fara stapan sunt castrati si nu sunt agresivi. Sunt chiar simpatici.
Daca le veti face ceva, am sa dau acatiste la biserica sa va moara copiii. Cei care se poarta urat cu animalele vor avea parte de o moarte chinuitoare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult