Acasa Actualitate-InternaSocial Un erou călcat în picioare. Ilie Ilaşcu dat afară din apartamentul RA-APPS

Un erou călcat în picioare. Ilie Ilaşcu dat afară din apartamentul RA-APPS

scris de M.A.
4 afisari

Un erou român în viaţă este călcat în picioare de statul român. Ilie Ilaşcu trebuie să părăsească apartamentul de la RA-APPS.

Un erou călcat în picioare. Ilie Ilaşcu trebuie să părăsească apartamentul de la RA-APPS

Un erou călcat în picioare. Ilie Ilaşcu trebuie să părăsească apartamentul de la RA-APPS

Fostului deţinut politic de la Tiraspol i s-a cerut să elibereze apartamentul, din Bucureşti. „Nu mai înţeleg ce se întâmplă în ţara asta. Această locuinţă mi-a fost oferită cu chirie de către Guvernul României. Decizia a fost semnată încă de premierul Adrian Năstase. A venit acum alt guvern şi decide că eu trebuie să eliberez apartamentul, deşi nu am nicio datorie pentru chirie şi întreţinere“, a declarat Ilie Ilaşcu, citat de Adevărul.ro.

„Nu a fost vrerea mea ca să mă mut în România. A fost o înţelegere între serviciile secrete ruse, române şi cele de la Chişinău. Acum nu îmi rămâne decât să revin la Tiraspol, unde am avut o casă“, a continuat Ilie Ilaşcu, erou decorat cu cu cele mai înalte distincţii din cele două state româneşti: “Steaua României” şi “Ordinul Republicii”.

Ilie Ilaşcu figurează cu un apartament de 132,8 metri pătraţi, pentru care achită o chirie în valoare de 429,73 de euro, într-o listă a RA-APPS.

Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa s-au aflat, in perioada 1990-1992, printre membrii rezistentei romanesti a organizatiei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova, condus de Ilie Ilascu. Acestia se opuneau separarii Transnistriei de Republica Moldova, considerandu-se romani. Cei patru militanti unionisti pro-romani au fost acuzati de terorism si instigare la rasturnarea puterii autoproclamate de la Tiraspol de catre regimul separatist pro-rus din Trasnistria.

Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare. In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa noua ani de detentie. Trei ani mai tarziu, in 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, la expirarea termenului de detentie. In acelasi an, dupa ce fusese sesizata de Ilie Ilascu, CEDO a condamnat Republica Moldova si Rusia in cazul Ilascu si a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflati in detentie in Transnistria. Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc au fost eliberati in iunie 2007.

In vara anului 2010, dupa reactia ministerului rus de Externe cu privire la decorarea “calailor” grupului Ilascu cu Ordinul Republicii, Ilie Ilascu i-a raspuns acestuia printr-o declaratie publicata .

“Dupa ce presedintele Mihai Ghimpu a semnat decretul de acordare a Ordinului Republicii membrilor grupului “Ilascu”, criminalii de stat de la Tiraspol, cat si elementele sovine de la Moscova, au declansat o isterie stalinista. S-a alaturat acestei masinarii chiar si Ministerul de Externe al Federatiei Ruse, in persoana domnului Serghei Lavrov. Nu doresc sa-mi pun mintea cu leprele autohtone, care de o saptamana fac spume la gura, insa actiunile lui Serghei Lavrov nu le pot trece cu vederea”, sustine Ilascu.

In declaratia sa, acesta tine sa-i “aduca la cunostinta” lui Lavrov ca Republica Moldova este din anul 1991 un stat liber, suveran si independent, care “nu are nevoie de dojeneala fratelui mai mare”. “Suntem satui pana in gat, de fratia ruseasca a ultimilor 70 de ani, cand ne-ati luat cu japca tot ce am avut…”, se arata in declaratie. Potrivit lui Ilie Ilascu, clasa politica de la Moscova da dovada de fatarnicie si duplicitate, atunci cand afirma pe fata ca recunoaste integritatea teritoriala a Republicii Moldova, iar pe la spate – “intreprinde actiuni energice de dezmembrare teritoriala a statului moldovenesc”.

“Noi demult cunoastem ca asa-zisele tratative interminabile de reglementare a diferendului transnistrean, de aproape 20 de ani, sunt niste aberatii plasate de Moscova in zona pentru a mentine in continuare, cu forta, Republica Moldova in sfera de influenta a Rusiei”, afirma Ilascu in finalul declaratiei.

12 comentarii

Virgiliu Soare 18-01-2013 - 15:34

Iata esenta incompetentei administrative! Facem curatenie in ograda aruncand la gunoi tot ce avem mai bun! Privind retrospectiv, toate guvernele de dupa 1989 s-au remarcat prin aceasta „calitate”. Au devalizat tara, au distrus economia, au spoliat poporul, iar acum izgonesc peste hotare eroii care au luptat pentru tara si limba romana. In acelasi timp hoarda de parlamentari adunati pe baza unor legi lor insile suficiente se lupta la sange pentru superimunitatea personala, pentru hoteluri scumpe, pentru calatorii gratis cu avionul. Cred ca este o imagine elocventa a situatiei de fapt a Romaniei de dupa 1989. Cam asta e ierarhia valorilor. Iar o tara fara valori are viitorul incert. Sa luam aminte!

teo 18-01-2013 - 15:44

Sunt cu totul de acord cu cele scrise de domnia voastra ! Si pentru ca tot au fost zilele Eminescu doresc sa redau cateva versuri din „Scrisosrea a III -a”:
„Incat fomfi si flecarii gagauti si gusati
Balbaiti cu gura stramba sunt stapani acestei natii „

cetatean maramuresan 18-01-2013 - 15:43

afara cu moldovenii…au drepturi mai multe dacat noi…pupincuristii lui basescu !!! afara cu ei !!!

Den Siao Pin 18-01-2013 - 16:29

Mai du-te-n China
de tampitel!

Den Siao Pin 18-01-2013 - 16:30

Adica de”maramuresan destept”

moldoveanu 19-01-2013 - 12:19

esti cumva bozgor???

Ioan 18-01-2013 - 19:03

Ilie Ilascu nu este un basarabean oarecare. Ilie Ilascu si-a riscat viata pentru romanii din R.M. Ilie Ilascu este un simbol al romanismului sec. al XXI-lea. oameni buni Ilie Ilascu este un martir in viata. Nu-l murdariti, ca-i pacat de la Dumnezeu!

Oana 18-01-2013 - 20:38

solicit statului roman acordarea unei locuinte permanente pentru Ilie Ilascu si familia acestuia precum si acordarea unei rente viagere,este rusinos ca acest om in fata caruia toti ar trebui sa ne inclinam, nu are surse de venit in tara care trebuia sa-l pretuiasca
voi scrie personal parlamentarului pe care l-am votat sa sprijine acest demers si va indemn si pe fiecare dintre dumneavoastra sa faceti la fel

geek-a-contra 19-01-2013 - 08:42

1. dpdv strict legal locuintele raapps sint destinate numai oficialilor statului, ilascu nu se califica si ca urmare evacuarea este legala. chiar daca nu corecta moral si politic…. 2. ptr un caz exceptional cum este ilascu se poate apela la fondul de locuinte apartinind primariei. 3. reactia si atitudinea de vacar suparat pe sat a lui ilascu spune si ea ceva…

urbos 19-01-2013 - 09:03

Intr-adevar Ilie Ilascu nu are de ce sa stea intr-o asemenea locuinta.
Declaratia lui insa nu arata mai nimic, in nici un caz ca-i suparat ca vacaru pe sat.

moldoveanu 19-01-2013 - 12:28

bine am inteles foarte bine ca ILASCU nu este un oficial al statului darrrrrr, acesti artisti ce cauta in aceste chirii, iar acesti demnitari asa zisi ai statului, au prea multa SUPER-IMUNITATE si ar trebui sa scoate din buzunarul lor euroi ptr a-si plati chiriile si deplasarile, ca nu fac nimic ptr acest popor, decat sa fure , sa minata, ……… , asa ca dragi incompetenti ai poporului nu stati pe banii statului doar ptr a profita de imunitatae. DACA credeti ca sunteti devotati ptr aceste posturi de parlamentari la ce va mai trebuie imunitate

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult