Acasa Actualitate-InternaSocial Unda verde pentru proiectul “Mentine Romania curata”

Unda verde pentru proiectul “Mentine Romania curata”

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila a lansat, miercuri, la Muzeul Taranului Roman, proiectul “Mentine Romania curata”, proiect ce urmareste accesul la informatii si posibile solutii pentru gestiunea deseurilor municipale. Conform unui studiu Eurostat, Romania se afla pe ultimul loc in Europa in porivinta reciclarii deseurilor din marile orase.

Totodata, a fost lansat si portalul www.mentineRomaniaCurata.ro, portal in jurul caruia se va structura tot proiectul. In cadrul prezentarii proiectului, organizatorii au adus un imens cub de gheta, inauntrul caruia stateau incremenite diverse deseuri: PET-uri, pungi de plastic, hartii, dopuri, cu trimitere la des vehiculatele scenarii cu privire la o viitoare glaciatiune ce va cuprinde planeta in urmatoarele milenii. „Noi speram ca la urmatoarea glaciatiune stra-stra nepotii nostri sa nu gaseasca numai deseuri pentru ca, pana la urma cam asa va arata daca tot ne batem joc de ea si lasam deseurile in natura”, a declarat pentru ziuaveche.ro Ionut Georgescu, presedintele Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD).

 

 

Cu privire portalul lansat marti, Ionut Georgescu a declarat pentru ziuaveche.ro: „Este cel mai mare proiect de constientizare si educare pe probleme deseurilor. Are cateva sectiuni clare: avem brigada voluntarilor de mediu, un soft automatizat pe gestiunea sesizarilor cetatenilor pe problematica de deseuri care se transmite catre primarii, salubritate, politie comunitara si, bineinteles, ulterior-daca acestea nu se implica-catre Garda de Mediu. De asemenea exista o sectiune pentru cetateni, carora la explicam ce se intampla cu un deseu, cu un produs, din momentul din care decid ca nu mai au nevoie de el si devine deseu. Si in functie de fiecare decizie pe care noi ca cetateni, salubristul sau autoritatea publica o ia se intampla ceva cu acel produs. Poate sa ajunga la groapa de gunoi, asa cum ajunge acum, s-ar putea sa ajunga ca materie prima secundara prin reciclare. Exista o sectiune catre autoritatile publice locale prin care dorim sa le aratam cum sa implementeze un sistem profesionist de management al deseurilor, cum sa se comporte fata de cetateni, cum sa lucreze cu un salubrist, tot ce tine de partea legala, exemple din alte tari si asa mai departe. Incercam sa oferim toata informatia legata de deseuri”.

Practic, proiectul doreste realizarea unei comunicari mai facila cu si intre principalii actori implicate in managementul deseurilor: cetateni, autoritati publice locale, politie comunitara, societati de salubrizare, societati din industria de reciclare, valorificare si eliminare, producatori, autoritati publice si ong-uri.

Proiectul se axeaza pe urmatoarele directii principale: constientizare, educare, implicare, voluntariat, responsabilitate sociala.

 

Adoptii la strazi

 

Un aspect interesant cu privire la voluntariat este si proiectul „Adopta o strada”

prin intermediul caruia cetatenii isi pot constitui echipe (5 – 15 persoane) si isi vor „adopta” zona preferata in care se vor implica, de minim 8 ori pe an, si sa faca curatenie; de obicei acele zone vor fi in jurul locuintelor proprii, in jurul cladirilor de birou, a scolilor, gradinitelor sau in parcuri.

„Fiecare echipa va primi din partea CEDD toata logistica necesara – saci, manusi, grebla, lopata, veste, bannere ce vor fi montate in 4 laterale ale zonei adoptate, precum si un sprijin in ridicarea deseurilor colectate, colectare ce va fi realizata de partenerii salubristi. Acest proiect va fi lansat de Ziua Copilului, la 1 iunie”, a declarat pentru ziuaveche Ionut Georgescu. „Intre timp, americanii au evoluat la initiativa „adopta o autostrada”. Noi avem doar 3, deci din punctul asta de vedere ii putem depasi pe americani”, a declarat ironic reprezentantul Ministerului Mediului, secretarul de stat Mircea Cotosman, prezent la eveniment.

 

 

Ministru, presez PET-uri

 

Secretarul de stat a pus, apoi, umarul la strivirea unor PET-uri, folosind, in premiera, o presa manuala, „inventie 100% romaneasca”. Dispozitivul, care se poate fixa pe perete, va ajunge si la Ministerul Mediului, a promis Cotosman.

 

 

Tarisoara, calare pe gunoaie

 

La capitolul recuperare si reciclare a deseurilor, Romania sta foarte prost. Un raport recent elaborat de Eurostat pe problema reciclarii deseurilor municipale

(deseuri municipale nu inseamna numai deseuri manajere si din ambalaje ci includ si deseurile din constructii, deseurile vegetale etc), arata ca tara noastra are un procent de reciclare a acestora de doar 1%. In comparatie, Suedia detine un procent de 80%. Germania, Suedia si Olanda au ajuns la un procent de 80% reciclare-valorificare din deseurile pe care le genereaza.

 

Un pahar din plastic dispare intr-o mie de ani

 

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de CEDD privind deseurile abandonate in mediul urban si rural, materialele din plastic au nevoie de cel mai mult timp ca, dupa ce sunt aruncate in mediu inconjurator,sa dispara.

Spre exemplu, paharele din plastic au devoie (in functie de compozitie) de la 100 pana la 1000 de ani. Urmeaza cutiile de aluminiu (200-400 de ani), polistirenul (90 de ani) pungile din plastic (10-30 de ani), guma de mestecat (20-25 de ani), in timp ce mucurile de tigari au nevoie de de la 2 la 5 ani sa se distruga.

Acelasi studiu releva faptul ca, anul trecut, peste 2.000.000 de romani traiesc in localitati fara servicii de salubritate, in timp ce mai putin de 7.000.000 de romani au acces teoretic la o infrastructura de colectare selectiva a deseurilor, insa doar 10% din deseurile de sticla, plastic si hartie generate de acestia sunt colectate selectiv in vederea reciclarii.

 

 

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult