Mii de studenți au posibilitatea de mânca zilnic un prânz gătit, alcătuit din trei feluri, cu mai puțin de 10 de lei. Este vorba despre cantine studențești precum cele administrate de ASE în București sau Universitatea Gheorghe Asachi din Iași.
Cantinele studențești au rămas ultimele locuri din România în care tinerii mai pot mânca la prețuri foarte mici, care sunt de-a dreptul incredibile dacă ne raportăm la cât au ajuns să coste alimentele în ziua de azi.
Așa a ajuns Cantina Moxa, de pildă, din cadrul Academiei de Științe Economice București, să ofere studenților săi mâncare gătită la prețuri aproape simbolice.
Iată ce puteau alege studenții ASE din meniul de pe 31 octombrie 2023, potrivit site-ului instituției: ciorbă de fasole (400 gr) la 1,53 lei sau ciorbă de văcuță a la grec (60/340 gr) la 4,91 lei, piept de pui la grătar (100 gr) la 3,86 lei, ceafă de porc pe plită (100 gr) cu 3,12 lei, chiftele prăjite (90 gr) la 2,09 lei, păstrăv la grătar cu mămăligă (200/150 gr) cu 8,46 lei etc.
La garnituri găsim pilaf cu ciuperci (250 gr) la 2.06 lei, piure de cartofi (200 gr) cu 1,33 lei sau cartofi cu usturoi la cuptor (200 gr) la 1,15 lei, în timp ce o salată de castraveți murați (150 gr) costă 1,46 lei.
Desertul de marți era budinca de macaroane (250 gr), la 4,39 lei, iar o apă minerală costă 1,52 lei la 500 ml sau 3,01 lei la 2 l, pentru o apă plată.
Prețurile sunt puțin mai mari la Cantina Restaurant Cihoschi, aflată tot în cadrul ASE București, dar vorbim despre o diferență de câțiva lei în plus la nota finală- 3 lei o ciorbă de fasole, 6,10 lei o ceafă de porc, 2,26 lei cartofii la cuptor și 8,6 lei budinca de macaroane, de exemplu, pentru un prânz complet la 20 de lei.