Acasa Actualitate-InternaSocial Ungurii nu vor tricolorul pe Primăria din Sfântul Gheorghe

Ungurii nu vor tricolorul pe Primăria din Sfântul Gheorghe

scris de C.P.
18 afisari

Veteranii români nu au fost lăsaţi, marţi, să arboreze steagul românesc pe Primăria din Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Arpad le-a transmis veteranilor că drapelul va fi arborat cu altă ocazie, dar nu astăzi.
scandal-la-arborarea-drapelului-la-primaria-sf-gheorgheUnul dintre veteranii prezenţi acolo a spus că, în acest caz, va face „cerere la Dumnezeu”.
A trecut aproape un an de când primăria Sfântu Gheorghe a dat jos drapelul, iar militarii care au fost răniţi în teatrele de operaţiuni voiau să repare această nedreptate. Acţiunea lor face parte dintr-o ştafetă istorică, menită să recreeze modului în care a fost eliberat Ardealul în 1944.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertăţii.
Ştafeta veteranilor va străbate 20 de oraşe din Transilvania, iar drapelul românesc va fi arborat pe clădirile simbolice ale localităţilor.
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, apreciază ca intolerabilă situaţia care s-a creat la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, unde membrilor Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război li s-a refuzat arborarea Drapelului României.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut prefectului judeţului Covasna să ia toate măsurile legale la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, pentru a permite derularea acestui demers şi de a sancţiona, conform legii, o astfel de atitudine în faţa unei solicitări venite din partea unor veterani ai Armatei Române.

„ În calitate de Viceprim-ministru pentru securitate naţională și de Ministru al Afacerilor Interne, solicit Primăriei și Consiliului Local din Sfântu Gheorghe să acționeze în litera și spiritul Constituției României și să arboreze drapelul național pe toate instituțiile publice locale.
De asemenea, solicit Instituției Prefectului să verifice, prin prisma atribuțiilor ce-i revin, respectarea legilor statului român de către Primăria și Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, inclusiv în privința incidentului semnalat astăzi în presă, când veteranii români nu au fost lăsați să arboreze drapelul național pe clădirea Primăriei din localitate.
România este un model de toleranță și de respectare a drepturilor minorităților, inclusiv și mai ales în ceea ce privește relațiile cu minoritatea maghiară. Tocmai din acest motiv, privim cu maximă preocupare ceea ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe și considerăm că refuzul oricărui ales local de a arbora drapelul național pe instituția pe care o conduce reprezintă o provocare nejustificată la adresa tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie.
Primăriile și Consiliile locale sunt instituții ale României, iar cei care le conduc trebuie să respecte litera și spiritul Constituției acestei țări. În România, respectarea simbolurilor naționale nu este opțională și nu poate fi condiționată nici de componența etnică a unei comunități și nici de bunul plac al unor aleși locali. Potrivit Constituției, România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil și așa trebuie să rămână” a subliniat viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Acţiunea veteranilor de război din Armata României este o activitate desfăşurată în contextul în care Guvernul României a declarat anul 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult