Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Romania a iesit in strada. A doua zi de proteste. 70.000 de protestari in Bucuresti si in tara

UPDATE – Romania a iesit in strada. A doua zi de proteste. 70.000 de protestari in Bucuresti si in tara

scris de Z.V.
23 afisari

UPDATE – Protestatarii aflați miercuri seară în Piața Universității din Capitală au început să se disperseze, numărul acestora scăzând față de acum câteva ore.

Ei continuă să fluture steaguri și să strige sloganuri împotriva politicienilor.

Printre mesajele afișate pe pancarte de manifestanți sunt: „Nu schimbăm un nume, ci un sistem”, „Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv”, „Nu plecăm acasă, îngerii nu ne lasă”, „Luați șpăgi de milioane și românii mor de foame”, „Vrem democrație, nu doar pe hârtie”, „Integritatea începe cu noi”, „Ne-am săturat, de-aia ne-am adunat”.

Peste 35.000 de oameni protestează în Piaţa Universităţii, de peste patru ore, oamenii agitând steaguri, suflând în fluiere şi vuvuzele, scandând şi afişând mesaje împotriva corupţiei şi clasei politice. Oamenii sunt în Piaţa Universităţii de patru ore, în număr mai mare decât la protestul de marţi seară, urmat de depunerea mandatului de premierul Victor Ponta şi demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Foto Mihai Dan Bălănescu

Foto Mihai Dan Bălănescu

Protestatarii din București au revenit în Piața Universității, după ce au fost pentru câteva ore cei mai mulți dintre ei în fața Palatului Parlamentului. Conform unor estimări neoficiale, în centrul Capitalei sunt aproximativ 35.000 de persoane.
Circulația în centru este blocată între Calea Victoriei și Piața Rosetti. Pasajul Unirii este închis circulației.
Pe pancarte au scrise mesaje precum: „Eu cred în România”, „The day we give in is the day we die” (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), „Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc”,”România curată, corupţia ucide”, „Jos labele de pe justiţie”, „Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie”.

Manifestanții au aprins candele și adus flori la statuia lui Gheorghe Lazăr din fața Universității din București.

Majoritatea celor care participă la proteste sunt tineri care discută despre locuri de muncă, situația economică, unii dintre ei spunând că ar fi necesar un guvern tehnocrat, mesaj pe care l-au scris pe mai multe pancarte.

proteste bucurestiMai mulți participanți flutură steaguri tricolore. Alții poartă mesaje pe pancarte: „Schimbarea e în noi”, „România, trezește-te!”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”.
Manifestații similare au loc, în prezent, în mai multe orașe din țară.

Peste o mie de persoane au participat, miercuri seară, la Alba Iulia, la un miting și marș de protest, la finalul acțiunii o parte dintre cei prezenți deplasându-se spre locuința primarului Mircea Hava, unde au scandat „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Numărul protestatarilor a continuat să crească pe măsură ce aceștia s-au deplasat de la locul de întâlnire, respectiv Palatul Administrativ, unde au păstrat și un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv, spre cartierul Cetate, ajungând de la câteva sute la peste o mie.

Proteste la Pitesti

Proteste la Pitesti

La finalul acțiunii de protest, în jur de o sută de persoane s-au dus în fața casei primarului Mircea Hava, din cartierul Cetate, unde marșul a luat sfârșit.

Protestul de la Alba Iulia a fost convocat pe rețelele de socializare. Printre lozincile scandate au fost atât mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor politice, cât și de solidaritate cu victimele incendiului produs în clubul Colectiv.

Protestatarii, unii dintre ei purtând steaguri tricolore, au afișat pancarte cu mesajele „O dorință sinceră: România liberă”, „Corupția ucide”, „Noi suntem generația care schimbă istoria” sau „Până ieri am tăcut, de azi încep să urlu”.

Acțiunea s-a desfășurat sub supravegherea jandarmilor, fără a fi înregistrate incidente.Aproximativ o sută de persoane, majoritatea tineri, au participat miercuri seară la un marș de doliu în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv din București.

Tinerii s-au mobilizat pe rețele de socializare și s-au întâlnit în fața Primăriei Suceava, de unde au plecat într-un marș al tăcerii spre Palatul Administrativ din centrul orașului.

Tinerii au aprins candele în fața instituțiilor, dar și la Monumentul Eroilor din Parcul central, unde s-au oprit și au spus rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Cei care s-au manifestat miercuri seară la Suceava au purtat pancarte pe care scria ”Colectiv, împreună rezistăm”, ”Corupția ucide”, ”Suceava în doliu”, ”The day we give in is the day we die” (vers al trupei Goodbye to Gravity — n.r.).

Proteste Craiova

Proteste Craiova

Participanții la marș arată că manifestarea lor se dorește a fi și un apel pentru ajutorarea victimelor care încă se află în spitale în stare gravă. Unii tineri au spus că le-au murit prieteni în clubul Colectiv și că trebuie să se facă dreptate.

”Pentru noi dreptate este să fim în siguranță în oricare instituție”, a spus o tânără.

Manifestarea de la Suceava s-a încheiat fără incidente.
Peste 500 de vâlceni au cerut, miercuri seara, în Piața Revoluției din Râmnicu Vâlcea, alegeri anticipate și dizolvarea Parlamentului, aceștia susținând că nu este suficientă doar demisia guvernului.

Astfel, elevi ai Colegiilor Naționale din municipiu, studenți, ingineri, angajați din mediul privat, directori ai teatrelor vâlcene au creat un nucleu al protestelor propunând o listă cu revendicări care implică dizolvarea Parlamentului, candidați fără dosare penale, stoparea corupției și „anularea șpăgii” din România.

Aceștia s-au deplasat în marș spre Arhiepiscopia Râmnicului, unde au aprins lumânări și candele pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, de săptămâna trecută, cerând vâlcenilor să „iasă în stradă dacă le pasă”.

Mai mulți participanți la miting au declarat că dacă România nu avea o corupție cronică, nu s-ar fi ajuns la falimentul Oltchim, jaful din păduri, dispariția CPL Râmnicu Vâlcea și exodul masiv al tinerilor.

Protestarii au revenit apoi în Piața Revoluției unde au făcut o cruce din candele aprinse.Peste 1.000 de persoane protestează, miercuri seară, în Piața Independenței din Brăila, scandând mesaje cum ar fi ‘Libertate’ și ‘Salvarea României’.

Proteste Bacau

Proteste Bacau

Polițiștii și jandarmii au însoțit coloana care a mers pe Calea Călărașilor, de la Tribunal spre Centrul Istoric, timp în care manifestanții au scandat: ‘Am mers în marș pentru oamenii arși!’ , ‘Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor!’, ‘București nu uita, Brăila e de partea ta!’.

Circulația a fost blocată câteva zeci de minute pe Calea Călărașilor, cea mai importantă arteră din municipiu, iar protestatarii au mers spre Catedrală, unde au strigat mesaje împotriva Bisericii.

Protestatarii s-au oprit în jurul orei 21,00 pe platoul din Piața Independenței, loc care, de duminică seara, s-a transformat într-un altar în jurul fotografiei brăileanului Andrei Petru Bucă, de 29 de ani, de profesie arhitect, decedat în incendiul din clubul bucureștean.

Desteapta-te romane, intonat la #Paris#diaspora #revolutie #Colectiv

Posted by AlinaBlaga.com on 4 Noiembrie 2015

Sute de brăileni l-au condus marți, pe ultimul drum, pe Andrei Petru Bucă. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos ÎPS, Casian Crăciun, alături de un sobor format din 17 preoți.
Peste 300 de persoane au manifestat, miercuri seara, în zona centrală a municipiului Baia Mare, arătându-se solidari cu alte proteste din țară.

Protestatarii au traversat Piața Revoluției și s-au oprit în fața Prefecturii Maramureș unde au scandat mai multe lozinci la adresa clasei politice, ei fiind însoțiți pe traseu de echipaje de jandarmi și poliție.

Conform reprezentanților Jandarmeriei Maramureș, mitingul nu a fost autorizat și s-a desfășurat fără incidente.
Circa 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în centrul municipiului Satu Mare, scandând lozinci antiguvernamentale și împotriva partidelor politice.

Protestatarii s-au adunat în pasajul Corneliu Coposu, de unde au pornit într-un marș către statuia preotului Vasile Lucaciu din Piața Libertății, unde au cântat Imnul Național. Ei au avut pancarte cu mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor, precum „Jos clasa politică coruptă”, „Învățământ, nu Biserici” și au scandat lozinci precum „Hoții”, „Vrem Dreptate”, „Demisia”, „Ieșiți în stradă dacă vă pasă”, „Ne vrem țara înapoi”.

De asemenea, protestatarii au afișat versuri ale trupei Goodbye to Gravity.

Potrivit estimărilor jandarmilor, la miting au participat circa 1.000 de persoane.

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea tineri, au protesta, miercuri seară în centrul municipiului Ploiești, aceștia cerând dreptate „până la capăt”, demisia Parlamentului, dar și stoparea corupției.

Protestul, care nu a fost autorizat, s-a desfășurat în fața Palatului Administrativ, în care își au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Județean și Primăria Ploiești, manifestanții care au răspuns apelului lansat pe rețele de socializare aprinzând lumânări pentru victimele incendiului din clubul Colectiv și purtând steagul național.

Protestatarii au cerut demisia Parlamentului, parlament unicameral și dreptate, ei scandând „Colectiv”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „O dorință sinceră, România liberă”, „N-aveți coloană, decât oficială”, „Cinste lor, cinste salvatorilor”, „Vrem dreptate, așa nu se mai poate”.

De asemenea, aceștia au afișat pancarte și bannere de dimensiuni mari cu mesaje precum „Parlament penal. Demisia”, „Stop corupției”, „Noi suntem generația care nu tace”, „Fără imunitate” și „Demisia n-ajunge. Acum cine răspunde?” și au intonat imnul național.

Aceasta a fost a doua seară în care la Ploiești au fost organizate manifestări în urma incendiului din clubul Colectiv, după ce, marți seară, peste 1.500 de tineri au participat la un marș autorizat în memoria victimelor, aprobarea fiind obținută de un tânăr de 18 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult