Acasa Actualitate-InternaSocial Urgia apelor: Duminica vine ciclonul !

Urgia apelor: Duminica vine ciclonul !

scris de Ziua Veche
2 afisari

UPDATE ora 16,15: Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a afirmat, vineri, in timpul vizitei in localitatile afectate de inundatii in Harghita, ca un nou val de ploi abundente ar putea afecta, duminica,in special judetele din Moldova. Ministrul Borbely a afirmat ca, potrivit prognozei meteo, vineri si sambata nu vor fi precipitatii insemnate cantitativ, acestea urmand sa-si faca simtita prezenta duminica.

Vezi aici avertismentul ziuaveche din aprilie . „Duminica s-ar putea sa se formeze un nou ciclon, care va afecta mai ales Moldova, cu ploi insemnate”, a declarat ministrul Mediului, citat de Mediafax. El a remarcat ca,in Harghita, efectele inundatiilor sunt in stransa legatura cu defrisarile masive facute in ultimii ani.

 Borbely Laszlo a facut un apel la primariile care auin proprietate zone despadurite abuziv sa faca proiecte pentru a accesa banii necesari replantarii, de la Fondul de Mediu. Meteorologii au prelungit pana vineri, la ora 23.00, avertizarea Cod galben de ploi pentru 12 judete din nordul Moldovei si zona Carpatilor Orientali. 

 Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, 12 judete vor fi sub atentionarea Cod galben de ploiintre orele 12.00 si 23.00. Acestea sunt Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Harghita, Mures, Bistrita – Nasaud, Brasov, Bacau, Covasna si Vrancea.

 UPDATE ora 15,00: Presedintele Traian Basescu se afla in comuna Patrauti din judetul Suceava chiarin zona unde cinci case au fost luate de de viitura produsa in urma inundatiilor din intervalul 28 iunie-1 iulie.  Seful statului discuta cu localnicii si cu primarul localitatii, interesandu-se cum ar putea sa-i ajute cu materiale de constructii necesare refacerii locuintelor, oamenii relatandu-i presedintelui cum s-a produs nenorocirea care i-a lovit, relateaza Agerpres.

 In comuna Patrauti au fost grav afectate de inundatiile din ultimele zile 49 de case, din care 5 au fost luate complet de apa.

 Alaturi de presedintele Traian Basescu se afla ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur. De la inceputul saptamanii, 24 de persoane si-au pierdut viata in inundatiile din nordul tarii, iar o persoana este data disparuta, potrivit unui bilant prezentat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta,in conditiile in care Dunarea a depasit cota de alerta pe mai multe sectiuni din tara.

 UPDATE 12.00: Ploile torentiale si cresterea debitelor raurilor au afectat in ultimele 24 de ore 104 localitati din 14 judete, fiind evacuate din calea apelor 7.762 persoane, releva bilantul transmis vineri de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Judetele afectate sunt: Alba, Bacau, Botosani, Braila, Caras-Severin, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Neamt, Suceava, Tulcea, Vaslui, transmite Agerpres. In total, au fost afectate 3.903 gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 396 locuinte si 607 subsoluri. Au fost inundate 12.359 hectare teren arabil, 3.622 hectare pasuni si fanete, 24 obiective socio-economice, un drum national, cinci drumuri judetene, zece drumuri comunale, 43 poduri, 470 podete, 16 punti pietonale, iar 6.616 fantani au fost colmatate.

 

 Din cauza nivelului record de pe Siret, comitetul pentru situatii de urgenta a decis evacuarea mai multor localitati din judetul Bacau. Meteorologii au emis o noua avertizare de cod galben – ploi torentiale pentru zona de nord a Moldovei si pentru Carpatii Orientali. In aceste zone cantitatile de apa pot depasi local 30 de litri pe metru patrat. Avertizarea expira vineri noaptea, la ora 23.00, transmite Radio Romania Actualitati. Codul rosu de inundatii anuntat de hidrologi pentru raurile Olt, Prut si Siret acesta inceteaza la ora 16:00. Corespondentul Radio Romania in Bacau, Florin Filoreanu, a informat ca in toate localitatile de pe malurile acestor rauri autoritatile sunt in alerta, iar populatia din zonele cu risc de inundatii a fost evacuata. Potrivit hidrologilor, cel mai mare pericol este acum pe Siret, care a depasit in cursul noptii debitul istoric inregistrat acum doi ani.

Comitetul pentru situatii de urgenta care actioneaza in zona calamitata de pe Siret a decis joi seara evacuarea fortata a tuturor locuitorilor satului Schineni din cauza apei care inainta tot mai mult. Probleme au aparut si la Holt, comuna Letea Veche, si la Dostinesti, comuna Buhoci, unde apa a ajuns in gospodariile oamenilor, iar DN 2F, care leaga comunele Traian si Buhoci, a fost realmente inundat.

Vineri dimineata, la ora ora 05.50 a inceput evacuarea locuitorilor din satele Saucesti si Siretul, comuna Saucesti. Nivelul raului Siret era la ora 06.00 de 582 cm, depasind cu 82 cm cota de pericol. Institutiile de invatamant din Bacau care detin spatiu de cazare sunt pregatite pentru a primi, in caz de nevoie, sinistratii din satele comunei Saucesti. 

Debit record pe Dunare

Potrivit corespondentului RRA, Maria Mandita, Dunarea a atins, la Galati, cota de 661 cm, o cota care nu a mai fost atinsa niciodata in zona. Debitul apei este de 16.600 mc/secunda, o alta premiera.

Din cauza nivelului crescut al Dunarii, circulatia bacurilor de pe malul galatean pe cel tulcean, in localitatea I.C. Bratianu a fost suspendata in cazul transbordarii autovehiculelor de mare tonaj si a celor usoare. S-a decis insa mentinerea circulatiei bacurilor pentru pasageri, din patru in patru ore.

Apele crescute ale Dunarii sunt tinute deocamdata sa nu inunde cartierul galatean Valea Orasului, cu ajutorul mai multor diguri de protectie, realizate din saci umpluti cu nisip. Daca Dunarea ar inunda cartierul, circa 7000 de oameni ar fi in situatia de evacuare, din care pentru 1.200 autoritatile au gasit locuri de cazare. Siretul creste in continuiare la sendreni, masurand 712 cm.

Tot din cauza Siretului, DN 2B este acoperit cu apa de cinci zile, intre localitatile Movileni si sendreni, iar traficul feroviar Galati-Tecuci ramane suspendat de 4 zile.

Siretul pune probleme si in cartierul galatean Barbosi, unde s-au construit deja diguri din saci cu nisip. Alte zone sensibile unde au aparut infiltratii in digurile de protectie de pe Siret, dar care nu au inundat locuinte sunt in localitatile: Namoloasa (Corbul Vechi), Ivesti (Bucesti), Piscu, Tudor Vladimirescu.

Trei sferturi din judetul Suceava a fost distrus de inundatii

 Judetul Suceava a fost grav afectat de inundatii in proportie de aproximativ trei sferturi, inregistrandu-se pagube imense, dupa ce 81 dintre cele 114 localitati au fost inundate in urma ploilor torentiale cazute in perioada 28 iunie – 1 iulie, transmite Agerpres. In prezent sunt blocate 12 drumuri nationale si judetene: DN 2E km 57+973 Clit (pod afectat, spalare rampa pod, la culeea Paltinoasa); ruta ocolitoare intre Marginea si Solca, Marginea – Clit – Arbore (pe drumul judetean) – Solca; DN 17A km 77+575 Dornesti (pod afectat, pila 3 tasata, circulatie intrerupta intre localitatile Radauti si Balcauti); ruta ocolitoare Radauti – Milisauti – Iacobesti – Balcauti – Siret; DJ 208U Mitocu Dragomirnei; DJ 178A Todiresti; DJ 178D Cajvana; DJ 208D Hantesti; DJ 291A Gramesti; DJ 209G Brodina; DJ 209L Cacica; DJ 208C Roscani; DJ 208B Veresti; DJ 209K Volovat; DJ 176 Vatra Moldovitei, Moldovita, Brodina; DJ 177 Manastirea Humorului. Circulatia pe calea ferata este intrerupta pe tronsoanele Suceava Nord – Darmanesti, Milisauti – Dornesti, Dornesti – Putna, Darmanesti – Cacica – Gura Humorului, Vama – Moldovita.

Un numar de 81 de localitati au fost afectate, circa 1.610 de persoane evacuate, 63 case distruse, 4.949 case afectate (inundate sau afectate in urma alunecarilor de teren), 602 case izolate, peste 8,1 km drumuri judetene distrusi si 80,8 km avariati, peste 129 km drumuri comunale distrusi si peste 1393 km avariati, 4,8 km drum national afectat.

Au avut loc 25 alunecari de teren (3 Balaceana, 1 Berchisesti, 1 Burla, 1 Cacica, 1 Darmanesti, 1 Frasin, 1 Gramesti, 9 Granicesti, 1 Ilisesti, 1 Manastirea Humorului, 2 Siret, 1 Sucevita, 1 Vama, 1 Voitinel,), 18.519 fantani au fost colmatate, 71 obiective social-economice avariate (gradinite, scoli, camine culturale, biserici, agenti economici), un stadion (Frasin) afectat, 9.103 metri cubi doboraturi material lemnos.

Noua localitati nu au curent electric: Darmanesti, Falcau, Sadau, Straja (partial), Horodnicu de Jos, Horodnicu de Sus, Ulma, Rasca si Argel (comuna Moldovita).  

Membrii guvernului vor analiza situatia din localitatile inundate si vor cauta solutii pentru ajutorarea populatiei. Potrivit ultimului bilant dat de guvern, pana acum, 22 de persoane si-au pierdut viata din cauza inundatiilor, iar peste 13 mii au fost evacuate. Apele au distrus mai mult de 250 de locuinte si au inundat alte 6.000. Primul ministru Emil Boc a fost, joi, la Galati, unde a lansat un apel catre toate persoanele din zonele cu risc de inundatii sa respecte indicatiile autoritatilor si sa nu refuze evacuarea in cazul situatiilor de urgenta. El le-a promis sinistratilor ca guvernul va gasi metode prin care sa le acorde ajutoare.


Sprijin de la Crucea Rosie Romana, Patriarhia Romana si Biserica Catolica

Persoanele care vor sa contribuie cu bani, pot face donatii online pe site-ul oficial al Crucii Rosii Romane www.crucearosie.ro sau pot face donatii in conturile special deschise de Crucea Rosie Romana la BRD – Agentia Piata Romana:

Cont lei RO36BRDE410SV51618614100
Cont Euro RO71BRDE410SV51618884100

De asemenea, se pot face donatii de alimente greu perisabile prin intermediul Bancii de Alimente a Crucii Rosii in toate magazinelor din retelele: Carrefour, Real, Mega Image si Metro.

Patriarhia Romana indeamna ierarhii, preotii si credinciosii ortodocsi de la parohii si manastiri sa organizeze colecte in bani, alimente neperisabile si alte bunuri materiale (inclusiv materiale de constructii) pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

Cei care doresc sa doneze bani o pot face in conturile deschise de Patriarhia Romana la Banca Comerciala Romana, filiala Sector 4, Bucuresti cu mentiunea, „PENTRU SINISTRATI”:

RO54RNCB0075004895030091(Lei)
RO27RNCB0075004895030092(Euro)
RO97RNCB0075004895030093(USD)

Biserica Catolica ii indeamna pe credinciosi sa doneze in contul RO78RNCB017503359236000, dechis la Banca Comerciala Romana, cu mentiunea „Colecta pentru sinistrati”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult