Acasa Actualitate-InternaSocial Vacanță electorală pentru studenți. Care sunt zilele libere

Vacanță electorală pentru studenți. Care sunt zilele libere

scris de A.A.
1 afisari

Studenții vor avea parte de un cadou neașteptat în preajma turului doi al alegerilor prezidențiale: vacanță în zilele de 14 şi 17 noiembrie, pentru ca aceștia să poată vota în localitățile de domiciliu.

Vacanță electorală pentru studenți.

Vacanță electorală pentru studenți.

„Astăzi, adoptăm hotărârea de guvern propusă de Ministerul Educaţiei, un lucru care se mai folosea, de altfel, la cam toate alegerile, şi generale, şi locale. Ziua de luni pentru studenţi este liberă, cei care vor să rămână în centrul universitar rămân, dar cei care vor să meargă acasă să poată să voteze.Şi vineri, şi luni, în aşa fel încât, dacă merg acasă, votează acasă, dacă rămân aici, în centrele universitare, să ne organizăm bine şi să nu fie niciun fel de coadă sau aglomeraţie”, a declarat Victor Ponta.

Zilele libere acordate universităţilor cu ocazia alegerilor au luat prin surprindere studenţii, care nu au fost consultaţi şi care, la alegerile parlamentare, s-au rugat de Ministerul Educaţiei să primească o zi liberă, pentru că nu puteau vota decât în localitatea de domiciliu, susţine ANOSR.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristi Popescu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că decizia Guvernului de a acorda două zile libere studenţilor, pentru ca aceştia să poată vota acasă în turul II al prezidenţialelor, îi ia prin surprindere.

„Este o decizie care ne ia prin surprindere. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale săptămâna trecută şi nu ne-a înştiinţat nimeni cu privire la acest lucru. (…) În trecut, am cerut liber la alegerile parlamentare, pentru că nu puteam vota decât în localitatea de domiciliu, şi cu greu am reuşit să obţinem o zi liberă. Acum am primit două fără să cerem. Mă mir că nu am fost informaţi. Din ce am înţeles, se doreşte evitarea problemelor cu listele suplimentare, din 2 noiembrie. Nu ştiu dacă asta era cea mai bună soluţie, cred că ar fi trebuit să lucreze pentru remedierea problemelor de atunci. Am fi vrut să fim consultaţi, să spunem şi noi ce credem. Avem şi colegi nemulţumiţi, pentru că va trebui să recuperăm (cursurile programate în zilele libere – n.r.), în condiţiile în care ei puteau să voteze oricum”, a spus liderul ANOSR.

Popescu a adăugat că speră ca studenţii să nu se relaxeze şi să renunţe să meargă la vot. „Sper ca studenţii să nu se relaxeze şi să participe în număr la fel de mare la vot. Sper ca această decizie să nu afecteze participarea la vot a studenţilor, ci să ajute doar la evitarea cozilor prea lungi. Ne temem că vor fi mulţi care vor profita de patru zile libere ca să meargă să se relaxeze la munte sau în altă parte şi vor uita să meargă la vot”, a spus el.

Anterior, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEC) a anunţat, luni, că propune suspendarea cursurilor din universităţi în zilele de 14 şi 17 noiembrie, astfel încât studenţii să poată merge să voteze în localităţile în care au domiciliul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult