Acasa Actualitate-InternaSocial Vai de alcoolicii noştri! N-are cine să-i vindece

Vai de alcoolicii noştri! N-are cine să-i vindece

scris de Bogdan Crețu Roman
1 afisari

Primul studiu național ce evaluează serviciile medicale specializate adresate persoanelor cu consum problematic de alcool evidențiază nevoia de servicii medicale și sociale specializate pentru acest grup la risc.

alcoolic_studiu

Vai de alcoolicii noştri! N-are cine să-i vindece

Experții ALIAT au inițiat primul studiu național, multistratificat, al cărui scop principal a fost documentarea situației actuale a serviciilor medicale și sociale adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool. Concluziile studiului aduc în discuție problemele majore cu care medicii, pacienții lor, dar și persoanele cu un consum problematic de alcool din populația generală se confruntă în abordarea acestui fenomen.

1. Lipsa programelor de formare, obligatorii și continue în curricula universitară și postuniversitară. În ansamblu, medicii parte a grupurilor țintă nu urmează deloc, sau urmează foarte puțin programe de  formare în domeniul prevenirii și tratării abuzului și dependenței de alcool.  Cu toate că 76% dintre medicii psihiatri intervievați consideră că aceste programe sunt foarte utile, peste 50% dintre ei nu au urmat un curs de formare în ultimii 3 ani. 33% nu au urmat niciodată un astfel de curs. Situația este și mai pronunțată în rândul medicilor de familie și al celor de alte specializări, unde 65% nu au participat niciodată la un program de formare în domeniul consumului problematic de alcool, deși același procent consideră că aceste informații sunt foarte utile pentru practica lor medicală.

Tot în acest sens, marea majoritate a medicilor (peste 80%, indiferent de specializare) nu știu de existența unor programe de formare obligatorie sau continuă în domeniul tratamentului abuzului și dependenței de substanțe. Cei mai mulți dintre medicii psihiatri (48%) intervievați consideră că principala nevoie de dezvoltare în cadrul sistemului actual de tratament este instruirea personalului (urmată la scurtă distanță de creșterea numărului de unități și dotarea acestora).

2.Stigmatizarea persoanelor cu un consum problematic de alcool. Atât medicii, cât și pacienții sunt de acord că stigmatizarea tulburărilor legate de consumul de alcool este principala barieră în calea accesării serviciilor de către cei care ar avea nevoie de acestea. Majoritatea medicilor, pacienților și persoanelor cu un consum problematic de alcool din populația generală care nu au apelat la servicii au recunoscut  că principala bariera în calea accesării serviciilor de către persoanele cu un consum problematic de alcool este stigma, rușinea si oprobiul social de a fi identificat ca având o problemă cu alcoolul. Astfel, 70% dintre medicii specialiști intervievați, peste 50% dintre persoanele care beneficiază de servicii pentru tratarea acestei probleme și 80% dintre persoanele cu un consum problematic de alcool care nu au apelat la servicii specializate au identificat stigmatizarea ca principala bariera in accesarea acestor servicii.

3. Sistemul de servicii de sănătate din domeniul consumului problematic de alcool. Serviciile nu reușesc sa ajungă la pătura mai tânără a populației, cu o problematică mai puțin severă. Femeile sunt mult sub-reprezentate printre beneficiarii serviciilor de sănătate. Peste 80% din persoanele cu un consum problematic de alcool din populația generală și care nu au apelat la servicii nu cunosc instituții/servicii specializate în tratarea problemelor de abuz sau dependență de alcool în județul lor de reședință. Persoanele care apelează la servicii tind să fie de vârstă mai mare de 50 de ani (peste 50%), când este de presupus că au ajuns la o severitate mare a dependenței de alcool.

Medicii de familie nu reușesc să depisteze precoce tulburările legate de consumul de alcool, ci doar în stadii avansate. Astfel 55% dintre persoanele internate pentru o problemă legată de consumul de alcool au primit informații despre abuzul de alcool de la medicul de familie, iar 44% au fost îndrumați spre un serviciu specializat, comparativ cu doar 2%, respectiv 3% dintre persoanele neinternate. În concluzie, în lipsa formarii, medicii de familie recunosc  rar cazurile mai ușoare de abuz de alcool și în spital ajung  mai degrabă  pacienți vârstnici, la care putem presupune un stadiu avansat al dependenței de alcool.

Studiul arată că un alt aspect important pentru profesioniștii intervievați este absența ghidurilor și protocoalelor de lucru agreate la nivel național în domeniul intervențiilor specializate pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool. Singurul document oficial elaborat la nivel național cu privire la serviciile specializate din acest domeniu este încadrat în Strategia Națională Antidrog.

În acest moment, în România, principala specializare care abordează intervențiile în domeniul tratării tulburărilor legate de consumul problematic de alcool este psihiatria, intervențiile derulate în sfera acesteia fiind foarte apreciate în rândul persoanelor cu un consum problematic de alcool, cu peste 50% dintre aceștia considerându-le a fi foarte bune. De aceeași apreciere pozitivă beneficiază și grupurile de auto-ajutor de tipul „Alcoolicii Anonimi” sau centrele medico-sociale de intervenții în domeniul consumului problematic de alcool.

Prof. Dr. Dan Prelipceanu, Președinte de Onoare ALIAT și Șeful Catedrei de Psihiatrie a UMF „Carol Davila” București susține nevoia urgentă de dezvoltare a unor intervenții și servicii specializate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool: „În România, în acest moment, ne confruntăm cu o gravă problemă privind lipsa unor servicii medicale și sociale integrate în domeniul consumului problematic și al dependenței de alcool, aspect relevat și de studiul național derulat de specialiștii ALIAT. Sistemul actual de servicii este încă într-o fază de subdezvoltare, lipsind un cadru formal de proceduri de lucru și de educație medicală continuă, iar nivelul de stigmă asociat acestui domeniu este la fel de mare atât în rândul medicilor cât și în rândul populației generale. Prin intermediul cercetării derulate de specialiștii ALIAT la nivelul întregii țări avem acum o baza formală, fundamentată pe evidențe științifice, pentru a demara necesarul proces de creare a unor politici și servicii consolidate în domeniul consumului problematic de alcool în țara noastră.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult