Acasa Actualitate-InternaSocial Vezi ce se întâmplă dacă înghiţi gumă de mestecat

Vezi ce se întâmplă dacă înghiţi gumă de mestecat

scris de A.B.
2 afisari

Nu de puţine ori am fost atenţionaţi să nu înghiţim guma de mestecat pentru că aceasta va rămâne în sistemul digestiv. Dacă este aşa, există probabilitatea rezonabilă să aveţi gume de mestecat, agăţate în intestin, chiar acum. Ei bine, se pare că nu este chiar aşa de grav dacă înghiţim, din greşeală, o gumă de mestecat.  

guma

foto: gorjeanul.ro

Mulţi dintre noi am înghiţit, în copilărie, guma de mestecat. Şi de cele mai multe ori eram atenţionaţi că acel minunat “desert” se va lipi de stomac, lucru nu foarte sănătos.

Este posibil ca bucăţile de cauciuc să fi zăbovit un pic mai mult în sistemul nostru digestiv decât, să spunem, o prăjitură, dar chiar şi această întârziere este discutabilă. Motivul: stomacul este, în fapt, un sistem foarte eficient în a împinge mai departe alimentele ingerate, digerate sau nedigerate.

 Mare parte din ceea ce constituie o gumă de mestecat se încadrează în categoria „nedigerabil”. Saliva este implicată în primii paşi privind digestia alimentelor şi poate penetra anumite alimente, dar în cazul gumei, un amestec natural de gumă şi răşină (circa 30% din gumă), saliva nu are mare succes.

Dar muşchii stomacului se contractă şi se relaxează, ca o râmă, forţând lucrurile pe care le înghiţim să-şi continue drumul print tractul digestiv. 

Cele mai grave cazuri 

Un articol publicat în revista Pediatrics prezintă trei cazuri în care copiii au avut nevoie de intervenţie după ce au înghiţit guma de mestecat. Prima poveste a fost despre un băiat de patru ani şi jumătate, care a fost dependent de mestecat de la vârsta de 2 ani.

În final, părinţii săi l-au dus la control pentru a obţine ajutor, întrucât ajunsese deja la 7 gume de mestecat pe zi. În cazul lui, masa de gumă a creat un blocaj, medicii  fiind nevoiţi să le extragă manual.

Următorul caz prezenta tot un copil de patru ani, care primea drept recompensă de la părinţi gumă de mestecat de mai multe ori pe zi. Acesta înghiţea guma din gură imediat ce primea una nouă. În final, aceste gume s-au format într-o masă multicoloră rectală, care a trebuit extrasă.

Povestea finală vine de la un consumator regulat de gumă de mestecat, o fetiţă care a decis să-şi condimenteze hrana prin adăugarea a patru monede la guma mestecat. Produsul a trebuit să fie extras printr-un sistem special. 

Aşadar, aveţi grijă câtă gumă de mestecat mâncaţi şi încercaţi să nu o înghiţiţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult