Acasa Actualitate-InternaSocial Vezi noile modificări aprobate de Guvern la Statutul poliţistului

Vezi noile modificări aprobate de Guvern la Statutul poliţistului

scris de R. C.P.
3 afisari

Modificările se  referă la limitele de vârstă în gradele profesionale până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu.

Mitingul politistilor

Vezi noile modificări aprobate de Guvern la Statutul poliţistului

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului a fost aprobat, pe 30 noiembrie, în cadrul şedinţei de Guvern. Prin actul normativ adoptat se stabilesc limitele de vârstă în gradele profesionale până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu, prin corelare cu prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la atingerea etapizată a vârstei standard de pensionare a poliţiştilor. Se instituie regula potrivit căreia chestorii de poliţie, chestorii principali de poliţie, chestorii şefi de poliţie şi chestorii generali sunt menţinuţi în serviciu până la vârsta de 60 de ani, în măsura în care aceştia nu solicită încetarea raporturilor de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare. Totodată, aceştia pot fi menţinuţi în serviciu, la cerere, şi după vârsta de 60 de ani, până la vârsta de 62 de ani, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în foarte bune condiţii a atribuţiilor ce le revin, respectiv cu aprobarea semestrială a ministrului Administraţiei şi Internelor.

Actul normativ reglementează posibilitatea de menţinere în serviciu până la vârsta de 60 de ani, adică şi după împlinirea vârstei standard de pensionare (dacă se ia în calcul că, pentru poliţişti, aceasta coincide cu vârsta 60 de ani începând cu anul 2030), şi pentru alte categorii decât cele prevăzute la acest moment de Legea nr.360/2002, respectiv: ofiţerii de poliţie, cu aprobarea anuală a ministrului Administraţiei şi Internelor, şi agenţii de poliţie, cu aprobarea anuală a inspectorilor generali (similari). Şi în acest caz a fost eliminată condiţia (mai defavorabilă) privind existenţa unei propuneri din partea şefilor ierarhici superiori. Prin propunerea de modificare a actului normativ iniţiată de Ministerul Administraţiei şi Internelor se are în vedere necesitatea integrării persoanelor care au beneficiat de reglementări specifice privind pensiile şi asigurările sociale de stat (cum este cazul poliţiştilor), în sistemul unitar de pensii publice, prin corelarea prevederilor statutare cu cele stabilite de Legea nr.263/2010, referitoare la atingerea etapizată a vârstei standard de pensionare pentru poliţişti.

Astfel, s-a avut în vedere faptul că menţinerea situaţiei actuale prevăzute de Statutul poliţistului generează un decalaj între limita de vârstă în grad profesional până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în activitate (la acest moment, regula generală fiind vârsta de 55 de ani) şi vârsta standard de pensionare, respectiv de la faptul că prin trecerea timpului, acest decalaj se măreşte, în defavoarea poliţiştilor, proporţional cu creşterea etapizată a vârstei standard de pensionare (până la atingerea, în anul 2030, a vârstei de 60 de ani). Ca urmare, era necesară instituirea imediată a cadrului legal necesar pentru ca data încetării activităţii profesionale (pentru atingerea unei limite de vârstă) să coincidă cu data naşterii dreptului la pensie pentru limită de vârstă; în caz contrar, prin menţinerea dispoziţiilor statutare actuale, exista posibilitatea de a apărea situaţii de afectare a dreptului la pensie pentru limită de vârstă al poliţiştilor cărora le încetează raporturile de serviciu la atingerea limitei de vârstă până la care pot fi menţinuţi în serviciu. În concret, în perspectivă imediată, poliţistului îi vor înceta raporturile de serviciu la atingerea vârstei de 55 de ani, însă dreptul său la pensie se va naşte, pe măsura atingerii vârstei standard de pensionare, adică la 55 de ani şi 2, 3 sau 4 luni, 56 de ani etc, se arată într-un comunicat al Ministerul Administraţiei şi Internelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult