Acasa Actualitate-InternaSocial Vezi unde mai gasesti de munca in tara noastra

Vezi unde mai gasesti de munca in tara noastra

scris de M.A.
5 afisari

Cand traim vremuri de criza, este important sa avem un loc de munca. Siguranta serviciului este, in mod cert, prioritatea numarul unu atunci cand se anunta vremuri agitate la orizont.

Vezi unde mai gasesti de munca in tara noastra

Vezi unde mai gasesti de munca in tara noastra (foto: bihon.ro)

Pentru ca, daca ramanem fara serviciu, sunt sanse tot mai mici sa gasim altceva de munca, odata ce criza s-a instalat in totalitate. Vedem cum, de la o zi la alta, numarul de posturi scoase pe piata se rareste in cele mai multe domenii. Exact asa s-a intamplat si in Romania in ultimii ani: ofertele de joburi s-au subtiat colosal. Si salariile, dar si angajarile!

Angajari

Econtext va arata in ce domenii se mai fac angajari in aceste momente de criza. Unde mai sunt oferte de joburi! Unde a crescut, dar si unde a scazut oferta de posturi in ultimii trei ani.

Mai precis, de la finele anului 2008 (cand a inceput criza) si pana la finele anului 2011 (acestea fiind cele mai recente date). Practic, cum s-a modificat piata muncii in aceasta perioada.

Evolutie

Iar acum va aratam cum a evoluat oferta de joburi in cei trei ani de criza. Unde se gasea de munca la inceputul crizei si unde se mai gaseste acum! Si ne-am concentrat pe cele mai importante 15 sectoare economice. Astfel, dintre acestea, oferta de posturi vacante a scazut in 12 si a urcat in 3.

Cel mai mare declin a avut loc in sectorul bugetar. Concret, cea mai mare scadere a ofertei de joburi s-a petrecut in invatamant. In trimestrul al patrulea din 2008, erau scoase pe piata 4.967 de posturi libere in domeniul invatamantului.

Declin

Numarul acestora s-a redus covarsitor ulterior. In trimestrul patru din 2011, in acest sector au fost scoase spre ocupare doar 382 de posturi vacante. De unde rezulta un declin de 92% in aceasta perioada. Aproape ca a disparut oferta de joburi in invatamant!

Surprinzator, pe a doua pozitie se situeaza sectorul distributiei de energie, cu un declin de 87%. Sunt insa si trei domenii unde se cauta acum mai mult personal decat in urma cu trei ani. Mai exact, in salubritate, transporturi si IT.

Dar iata cate posturi vacante scoteau angajatorii in urma cu trei ani si cate mai scot acum (vezi numarul de locuri de munca):

Vezi unde mai gasesti de munca in tara noastra

1 comentariu

camelia 22-06-2012 - 20:00

Inainte de 1989, in Romania se aflau peste 3800 de intreprinderi. Azi, in 2012, numai avem decit vreo 200 de intreprinderi si milioane de someri. Romanii nu mai muncesc acasa ci inafara. Acolo, in occident, romanii nostri indura cele mai mizerabile si umilitoare conditii. Cine este de vina? Si, cind te gindesti ca, in 22 de ani, dupa ce ca nu mai avem locuri de munca avem o datorie publica de 93 de miliarde de euro? Unde sunt banii? Ce s-a intimplat cu cele 3000 de intreprinderi care produceau? Ceausescu ne-a lasat o tara cu un excedent de 2 miliarde de dolari in vistierie, intreprinderi care produceau peste 70% pentru export, eram cunoscuti peste tot. Ce-avem astazi, cind spunem ca suntem democrati si in liberate? N-avem aproape nimic. Am devenit dintr-o tara producatoare, o tara in care isi vind vesticii toate otravurile lor. Ceausescu ne-a lasat intreprinderi gigantice care ne facea cinste, tractorul brasof, turnatoriile de la galati, tirgoviste resita, hunedoara, 1 mai pentru extractii petroliere, zeci de baraje, uzina dacia, oltcit, intreprinderea de vagoane arad, de locomotive electrice craiova, si multe, multe alte intreprinderi de cinste ale tarii. Cum de am putut sa realizam atitea intr-un regim de opresiune, de dictatura, iar azi, in liberate nu mai stim nimic? de ce puteam sa fabricam atitea in timpul comunismului, iar acum, in libertate nu mai suntem in stare de nimic? Am suferit sa construim 3000 de intreprinderi care n-eau facut cinste noua ca romani, iar, dupa ce ne-am cucerit libertatea ce-am facut?, le-am vindut pe moca si le-am darimat. Cine poate sa ne spuna cum e mai bine? Ca acum, sau cum eram ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult