Acasa Actualitate-InternaSocial Viitoarele farmacii: societati comerciale cu farmacistul asociat unic sau in asociatii

Viitoarele farmacii: societati comerciale cu farmacistul asociat unic sau in asociatii

scris de Ziua Veche
0 afisari

Farmacia va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială în care farmacistul este asociat unic sau în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni, astfel ca farmacistul să fie mai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate, potrivit noii Legi a farmaciei, informea Mediafax.


„Vrem să ne asigurăm că farmaciile nu devin nişte societăţi comerciale care urmăresc doar profit. Sigur că şi un farmacist are ca obiectiv obţinerea de profit. Dar, în calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia în scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectivă profesională”, a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Astfel, un lanţ de farmacii nu va mai putea cumpăra alte unităţi, decât dacă are acţionar majoritar farmaciştii.

„În acest fel, vom readuce farmacia în mâinile farmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unităţii respective”, a adaugat ministrul.

O reglementare importantă este şi aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef. Dacă până în prezent farmacistul-şef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-şef doar farmacistul care va face dovada unei experienţe de cel puţin doi ani în profesie.

„Acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică în care are şi norma de bază”, a mai spus Cseke Attila.

În noua Lege sunt incluse şi prevederi în premieră, astfel că va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare. De asemenea, farmaciile nu vor mai putea fi înfiinţate în centre comerciale, gări şi aerogări, începând cu 2011.

Noua Lege a Farmaciei prevede de asemenea ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de o altă farmacie comunitară, încercând astfel să evite concentrarea unităţilor în centrele mari.

Dovada îndeplinirii condiţiei privind numărul de locuitori se va face prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. În municipiul Bucureşti va fi o farmacie la 3.000 de locuitori, în municipii reşedinţă de judeţ – o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe – o farmacie la 4.000 de locuitori, a mai explicat ministrul.

Metodologia de funcţionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România în termen de 60 de zile de la adoptarea acestei legi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult