Acasa Actualitate-InternaSocial Vin inundaţiile? Cum trebuie să ne protejăm

Vin inundaţiile? Cum trebuie să ne protejăm

scris de C.P.
54 afisari

Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că orice pericol sau orice situaţie neprevăzută ce va apărea, va fi anunţată din timp

Inundatii in Romania

Vin inundaţiile? Cum trebuie să ne protejăm

‘Vorbim despre situaţia actuală şi vă facem cunoscut faptul că Ministerul Mediului şi Pădurilor este pregătit să gestioneze orice situaţie neprevăzută. Avem o celulă de criză la nivelul ministerului. Pe de altă parte, orice pericol ar apărea şi orice situaţie neprevăzută va fi anunţată din timp. Suntem pregătiţi şi pe lacurile de acumulare în cazul în care apar topiri rapide ale zăpezii, dar, după cum arată prognoza, nu există acest risc’, a afirmat Apostol.
Administraţia Naţională ‘Apele Române’ a anunţat, miercuri, că pericolul de inundaţii pe cursurile de apă nu este iminent în următoarele 7-10 zile, iar surplusul de apă rezultat din topirea zăpezilor va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare aflate, în prezent, la jumătate din nivelul maxim. ‘Pentru următoarele 7-10 zile, nu există pericol de inundaţii pe cursurile de apă. Surplusul de apă rezultat din topirea zăpezilor care va ajunge în cursurile de apă va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare, în prezent pe jumătate goale. Dacă se vor păstra minimele negative în timpul nopţii, zăpada nu se va topi brusc. De asemenea, dacă nu vor apărea precipitaţii lichide, care antrenează o topire mai rapidă a zăpezii şi o creştere a surplusului de apă, nu ne aşteptăm la fenomene deosebit de periculoase, pentru următoarele 7-10 zile’, a declarat, pentru Agerpres, Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt al ANAR.
Reprezentanta ANAR a adăugat că în zonele de câmpie poate apărea fenomenul de băltire, în atare condiţii autorităţile locale fiind nevoite să îndepărteze zăpada depusă în zona caselor. ‘În zonele de câmpie, este posibil să apară fenomenul de băltire, de aceea este util ca autorităţile locale să ia măsurile necesare de îndepărtarea a zăpezii din zona caselor, să cureţe şanţurile şi rigolele, pentru a face traseu zăpezii spre cursurile de apă‘, a spus purtătorul de cuvânt al ANAR, care a precizat că prognoza este elaborată pentru un interval de şapte-maxim 10 zile şi se reactualizează zilnic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult