Apa marii a inregistrat, in aceasta saptamana, timp de mai multe zile la rand, temperaturi de 29-30 de grade Celsius, la toate statiile de pe litoral, fenomen destul de rar intalnit, conform meteorologilor constanteni, citati de Mediafax. Meteorologii spun ca apa marii a fost neobisnuit de calda pe toata perioada verii.
„Inca din luna iunie apa a inceput sa se incalzeasca si sa treaca de valorile normale pentru aceasta perioada a anului, fiind un lucru foarte rar intalnit. In general, in anii anteriori, perioadele in care apa marii se incalzea alternau cu perioadele in care, influentate de vanturi din sud si din vest, apele marii ajungeau deosebit de reci, desi temperatura aerului era ridicata”, spun sursele citate.
Conform acestora, chiar si in larg, patura de la suprafata a apei este neobisnuit de calda, temperaturile ajungand si depasind 25 – 26 de grade Celsius. Meteorologii constanteni spun ca acest fenomen de incalzire a apei marii se va pastra cel putin pana la sfarsitul acestei saptamani, la fel ca si cel al temperaturilor aerului, care vor oscila intre 32 si 35 de grade Celsius.
Meteorologii au emis Cod galben de canicula, valabil de joi pana sambata, astfel ca temperaturile vor fi mai mari de 35 de grade, mai ales in regiunile sudice si estice, iar indicele de confort termic ITU va depasi pragul critic de 80.
Potrivit prognozei, in perioada in care avertizarea este valabila, vremea va fi calduroasa, chiar caniculara dupa-amiaza in cea mai mare parte a ţarii.
„Temperaturile maxime se vor situa frecvent peste 35 de grade, indeosebi in regiunile sudice si estice”, prognozeaza meteorologii.
Acestia afirma ca si in dupa-amiaza zilei de miercuri vremea va fi caniculara, insa doar in anumite zone din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.
In ciuda caldurii, la deal si la munte vor cadea ploi torenţiale, cu trasnete, rafale de vant si chiar grindina, mai informeaza meteorologii.
Cititi aici sfaturi pentru perioada de canicula