Acasa Actualitate-InternaSocial Vrancea s-a cutremurat din nou: Seism de 3,4 grade

Vrancea s-a cutremurat din nou: Seism de 3,4 grade

scris de A.B.
4 afisari

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, la ora 12:59, în Vrancea, la o adâncime de 130 de kilometri. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurele de suprafaţă din Bulgaria şi Italia nu au nicio legătură cu cele de mare adâncime din zona Vrancei, acestea fiind independente unele faţă de celelalte.

cutremur

foto: portal.radioiasi.ro

Un seism de 3,4 grade pe scara Richter a avut loc în Vrancea, după ce zona  a fost zguduită şi sâmbătă de un seism cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 de kilometri. Comunele apropiate de zona unde a avut loc seismul sunt Nereju (3 kilometri), Lopătari (13 kilometri), Andreiaşu de Jos (16 kilometri), Mânzăleşti (16 kilometri) şi Nistoreşti (17 kilometri). Anul acesta, în Vrancea, au mai fost înregistrate trei cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade pe scara Richter. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade) şi 26 aprilie (4 grade). Directorul INFP, Constantin Ionescu, a precizat, pentru Agerpres, că seismele din Bulgaria şi Italia sunt independente şi nu au nicio legătură cu zona Vrancei. “Cutremurele din Vrancea, de la adâncimi de 100 de kilometri, nu au nicio legătură cu cele de suprafaţă, cum nu au legătură nici cu cele din Marea Neagră sau din Banat. Nici cutremurele de suprafaţă din Vrancea nu au vreo legătură cu cele adânci din aceeaşi zonă”, a explicat Constantin Ionescu.

Acesta a precizat că orice cutremur de suprafaţă produce mişcarea unor falii, care se tensionează în anumite locuri, dar se detensionează în altă parte. „Dacă luăm, de exemplu, falia din Dobrogea, acolo se poate produce un cutremur mare şi apoi se poate propaga şi către zona de uscat. Cutremurul recent din Italia a fost într-o zonă în care se produc cutremure de suprafaţă, la o adâncime între 2 şi 10 km, iar efectele locale sunt pe o suprafaţă de până într-un kilometru pătrat. Ele produc pagube acolo local. În zona respectivă nu s-au mai produs de mult cutremure şi populaţia a uitat, nu a mai făcut consolidări la clădiri şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a explicat Ionescu.În ceea ce priveşte zona Vrancei, directorul INFP a menţionat că activitatea seismică este normală în acestă perioadă, situându-se, în medie, la 15 cutremure pe lună.

„Nu înregistrăm o perioadă de intensificare a activităţii seismice, dar nici una de linişte. Este în prezent o activitate normală. Noi nu putem prognoza când va veni următorul cutremur de intensitate mai mare, facem nişte studii, măsurăm activitatea seismică cu activitatea magnetică, dar nu există o corelaţie cu alţi factori. Sunt mulţi care afirmă că va fi un cutremur de şase grade, dar nu spune nimeni că fereastra de eroare în cazul acestor prognoze este de plus minus 5 ani. Din cauza asta nu putem spune când va fi un cutremur peste şase. Putem spune însă că există posibilitatea producerii unui cutremur pe care să-l simţim, cum a fost cel din 2004, de 5,9 grade pe scara Richter, dar care să nu producă pagube. Cutremurele care produc pagube în România sunt cele de peste 7 grade pe scara Richter”, a explicat şeful INFP. Potrivit sursei citate, cutremurele de suprafaţă pot deveni periculoase dacă se produc într-o zonă unde sunt instalaţii foarte importante. „Cutremurele de suprafaţă pot deveni periculoase dacă se produc într-o zonă unde sunt instalaţii foarte importante, cum sunt barajele, pentru că ele se propagă şi produc şi alte efecte. Cutremurele din Vrancea produc efecte pe o arie mare, dar şi pagube dacă sunt de o magnitudine de peste 7 grade. Până la 7 grade ele se simt, sunt deranjante, dar nu produc alte efecte grave”, a mai spus directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult