Acasa Actualitate-InternaSocial Zeci de mii de apeluri la 119 – numărul unic pentru copii abuzați

Zeci de mii de apeluri la 119 – numărul unic pentru copii abuzați

scris de Misu Andrei
97 Afisari

Zeci de mii de apeluri la numărul unic pentru copii abuzați au fost înregistrate de la lansarea programului „Din grijă pentru copii”, în urmă cu un an. Mădălina Turza, consilier de stat, susține că mii de copii au fost  salvați din situații grave, dar și că au fost operaționalizate 23 de camere de ascultare a copiilor care au fost victime ale abuzurilor.

„A trecut un an de zile de când Guvernul aproba programul național «Din grijă pentru copii», program destinat măsurilor de sprijin și suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19”, a spus Mădălina Turza.

Aceasta a precizat în cadrul conferinței care sunt rezultatele principale ale proiectului:

1. Numărul unic pentru copii abuzați, neglijați, exploatați – 119 este funcțional 100% și a salvat mii de copii din situații grave. Sunt peste 90. 000 de apeluri și zeci de mii de copii salvați până în prezent.

2. RoALERT – copil dispărut este funcțional

3. Au fost operaționalizate 23 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracțiunilor în 19 județe, urmând ca, până la finalul anului 2022, în fiecare județ să funcționeze o astfel de cameră și echipa multidisciplinară aferentă la nivelul Inspectoratelor Județene de Poliție (IPJ Constanța (3), Hunedoara (2), Călărași, Botoșani, Maramureș, Argeș, Brașov, Iași, Mureș, Sibiu, Satu-Mare, Teleorman, Vrancea, Alba, Arad, Bihor, Harghita, Olt și Bacău).

4. Aproximativ 1.000 de polițiști au fost formați în domeniul violenței și abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaționării cu minorii, prevenirii și combaterii infracționalității la nivelul școlilor și a celor îndreptate împotriva copiilor vulnerabili.

5. Platforma de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro este funcțională și pune la dispoziția părinților, copiilor și specialiștilor informații și resurse utile în domeniul managementului emoțiilor și al siguranței copiilor.

„Iată că, la un an distanță de la adoptarea acestui Program, în ciuda pandemiei și a crizei generate de războiul din Ucraina, am reușit să livrăm mare parte din rezultatele concrete ale acestui Program complex, care vine cu soluții concrete pentru siguranța și binele emoțional al copiilor noștri. Mulțumesc sincer tuturor colegilor și partenerilor imlicați”, a declarat Madalina Turza, Consilier de stat, coordonator Progam.De asemenea, ea a mai precizat și că vor fi disponibile 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică sau psihiatrie. programul se derulează pe doi ani, a fost inițiat în 2021 și are un buget de 6 milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS