Acasa Actualitate-InternaSocial Zeci de primari din Apuseni susţin exploatarea de la Roşia Montană

Zeci de primari din Apuseni susţin exploatarea de la Roşia Montană

scris de M.A.
4 afisari

Zeci de primari din Munţii Apuseni, din Alba, Bihor şi Hunedoara, cer parlamentarilor să aprobe, în cel mai scurt timp, proiectul de lege referitor la exploatarea de la Roşia Montană.

Zeci de primari din Apuseni susţin exploatarea de la Roşia Montană

Zeci de primari din Apuseni susţin exploatarea de la Roşia Montană

Apelul a fost prezentat public duminică de edilul din comuna Roşia Montană, Eugen Furdui, la ‘Ziua Minerului’, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Roşia Montană, ‘Roşia Montană Gold Corporation’ şi sindicatul ‘Viitorul Mineritului’, transmite Agerpres.

‘Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred că astăzi este cel mai bun moment ca să le arătăm că suntem oameni muncitori, oameni modeşti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de muncă. Vrem să muncim, nu să cerşim’, a declarat primarul comunei Roşia Montană.

Acesta a susţinut că vorbeşte în numele a 50 de primari din Munţii Apuseni, care ar reprezenta peste 100.000 de locuitori. ‘Toţi suntem nebuni că vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de muncă, nu vrem altceva’, a spus edilul din Roşia Montană.

În „Apelul comunităţilor din Munţii Apuseni” adresat Parlamentului se arată că prin închiderea minelor localităţile pe care le reprezintă au intrat în declin şi că mii de oameni sunt în şomaj.

„După mulţi ani de aşteptare, mineritul are şansa să renască şi comunităţile noastre au şansa să renască. Facem un apel disperat către dvs. să aprobaţi începerea mineritului şi Legea Roşia Montană urgent şi cu maximă responsabilitate. Votul Dumneavoastră pentru Roşia Montană va însemna: mii de locuri de muncă pentru moţii din Apuseni, 5 miliarde de dolari în economia românească, eliminarea poluării actuale din Roşia Montană, cel mai mare program de investiţii în patrimoniu din istoria României”, se susţine în apelul edililor.

Potrivit acestora, „dacă un proiect creează locuri de muncă în Apuseni înseamnă că e un proiect bun pentru România şi dacă e un proiect bun pentru România înseamnă că e un proiect bun şi pentru Dumneavoastră (n.red. – parlamentari) şi trebuie votat!”.

Şi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, care în ultima săptămână s-a exprimat public de mai multe ori în favoarea acestui proiect, a reiterat că sprijină investiţia de la Roşia Montană.

La sărbătoarea organizată duminică în localitatea din Apuseni au participat în jur de 4.000 de oameni, care au asistat la întreceri sportive şi la spectacole folclorice şi pentru tineret.

Primarul Eugen Furdui a declarat, recent, la solicitarea Agerpres, că în prezent rata şomajului în Roşia Montană, o comună cu 3.000 de locuitori, este de circa 20%. De ajutoare sociale beneficiază între 105 şi 110 familii, a afirmat primarul. El a menţionat că la RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, aceştia fiind angajaţi pe perioadă determinată, trei luni. În cazul în care, la sfârşitul lunii septembrie, contactele acestora nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a spus Furdui.

3 comentarii

ovidiu19 09-09-2013 - 15:12

Cucu bau. Aia, o sa vina cu personalul lor. Supracalificat.Si computerizat. Cu cateva Caterpillaruri,si cel mult, 500 de canadieni, rezolva tot.In cel mult 5 ani. N-o sa se uite la parlitii aia, de stau in usa bodegii.

ion 09-09-2013 - 16:39

NOI MUNCIM NOI NU GINDIM ,VREM SA MINERIM 10 ANI PE 300 EURO NU 3000 EURO APOI RAMINEM CU O GAURA SI UN IAZ DE CIANURA VREO 100 DE ANI,ASA VOTAM PE GALETI , ASTEMPAM PE TATUCU PREMIER SI FACEM IAR LOCURI DE MUNCA
NATIONALIZATIII RESURSELE AER, SOL, SUBSOL

Teddy 09-09-2013 - 22:40

Uite cine vorbeste !!. Cat tupeu/

DOMNULE PRIMAR VA ROG SA MILITATI PENTRU SCHIMBAREA STATUTULUI ZONEI DIN „MONO ECONOMICA ” LA UNA NORMALA … SI ATUNCI VETI AVEA SI LOCURI DE MUNCA.

MIZERIA ASTA CU „ZONA MONO ECONOMICA” VA LASA SA DORMITI NOAPTEA? CUM MAI STATI CU CORUPTIA PE_ACOLO PE LA PRIMARIE ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult