Ziua Holocaustului în România. Vezi mesajele autorităţilor | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Ziua Holocaustului în România. Vezi mesajele autorităţilor

Ziua Holocaustului în România. Vezi mesajele autorităţilor

scris de M.A.B.
26 afisari

Ziua Holocaustului în România a fost marcată, miercuri, prin mai multe manifestări comemorative.

Ziua Holocaustului comemorata in Romania

Ziua Holocaustului comemorata in Romania (foto: Vali Ciobarca/ MApN)

Alături de înalţi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România, la eveniment au fost prezenţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, acreditaţi la Bucureşti. Din partea MApN, a participat secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Dan Tătaru. Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune în memoria victimelor şi cu o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Holocaustului.

Mesajul ambasadorului SUA, Mark Gitenstein

Astăzi rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă. Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept.

În mai 2011, doi fii ai României, incomparabilul Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, prieten al României şi nepot de român, au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington. Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe. Aşa cum a explicat el, judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederile acestora.

Oamenii mă întreabă de ce insistă atât de mult americanii asupra statului de drept, a independenţei judecătorilor şi procurorilor şi de ce luăm atât de ferm atitudine în această privinţă. Facem acest lucru pentru că nu credem că scopul scuză mijloacele şi pentru că susţinem cu tărie că tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie. Închei precum Breyer, cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: „Dreptatea şi judecata sunt temelia scaunului Tău de domnie”. Şi, aşa cum spunea unul dintre părinţii fondatori ai Americii, „vigilenţa constantă este preţul libertăţii”.

Fie ca noi, americanii, şi dumneavoastră, românii, să nu uităm niciodată această atitudine. Nu cred că există alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei români şi romii care au murit aici în anii „40.

Dumnezeu să binecuvânteze America! Dumnezeu să binecuvânteze România!

Valeriu Zgonea: Mulţi români şi-au riscat viaţa, pentru ca semenii lor evrei să fie salvaţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat la ceremonia de depunere de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel„. În cadrul ceremoniei, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat profunda consideraţie şi adânca pioşenie faţă de suferinţa celor care au căzut victime ale Holocaustului, aducând un omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste, promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale.

„Asumarea propriului trecut, cu cele bune sau cele rele ale lui, nu este doar un exerciţiu de onestitate ci, deopotrivă, o dovadă a conştiinţei democratice, a responsabilităţii conducerii statului român, care, într-unul din momentele de cumpănă ale istoriei sale, nu a reuşit să se ridice la înălţimea misiunii lui esenţiale, aceea de a asigura securitatea tuturor cetăţenilor săi, indiferent de originea etnică. Momentul de astăzi se înscrie între eforturile societăţii româneşti de recuperare a memoriei şi de asumare a responsabilităţilor trecutului, în acord cu valorile morale şi politice care stau la baza statutului de ţară democratică. Istoria nu poate fi recuperată decât atunci când întreaga naţiune este conştientă de eroarea Holocaustului, când recunoaşte existenţa acestui act îndreptat împotriva evreilor, cu credinţa că el nu mai poate fi repetat. Dacă acest moment întunecat, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat, în acelaşi timp, suntem datori să spunem că mulţi români, ştiuţi şi neştiuţi, şi-au riscat libertatea, şi chiar viaţa, pentru ca semenii lor evrei să fie salvaţi de la moarte”, a declarat Valeriu Zgonea.

Sorin Oprescu: Speranţa că vom trăi împreună vremuri mai liniştite

Primarul General a transmis un mesaj familiilor victimelor Holocaustului, precum şi întregii comunităţi evreieşti din România, subliniind deschiderea Primăriei Municipiului Bucureşti faţă de proiectele comune, culturale sau sociale:

“Este deja o tradiţie ca în această zi de dureroasă şi pioasă aducere aminte să ne întâlnim în acest loc, la Memorialul Holocaustului. Un prilej solemn şi trist ne-a adunat ca să comemorăm victimele unui regim absurd, care a promovat o politica inumană, cu milioane de victime în toată lumea. Nici ţara noastră nu a fost scutită de ororile regimului extremist al anilor 40, care a însângerat pământul României şi a distrus mii de familii. Monumentul Holocaustului are menirea de a fi carte de învăţătura pentru copiii şi tinerii noştri. Totodată, doresc să-mi exprim disponibilitatea ca atât din punct de vedere al proiectelor culturale, cât şi sociale, să creştem gradul de implicare al partenerilor noştri pentru o bună cunoaştere şi gospodărire a resurselor, dar mai ales pentru parcurgerea proiectelor comune şi de-acum încolo. Mă plec în faţa victimelor, familiilor şi supravieţuitorilor acelor vremuri de groaznică amintire. Închei însă cu speranţa că vom trăi împreună vremuri mai liniştite, în care să putem construi în normalitate”, a precizat Primarul General.

Octombrie 2004, prima comemorare oficială a Holocaustului în România

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, pe 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Pe 8 octombrie 2009, în Bucureşti a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi.

Pe o suprafaţă de 2.894 de mp au fost ridicate cinci construcţii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Ţiganilor şi Coloana. Iniţiativa realizării monumentului a aparţinut Ministerului Culturii şi Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România şi a consultărilor cu reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ai Comisiei Wiesel şi ai supravieţuitorilor Holocaustului.

Cu patru ani înainte, pe 10 octombrie 2005, în Capitală a fost inaugurat şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel„. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea şi analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea şi conservarea documentelor, publicaţiilor, din ţară şi străinătate, privind Holocaustul şi constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea

67 comentarii

jan dinu 15-10-2012 - 16:23

– Jos Fascistii ,jos nazistii –
Ca sunt frati cu comunistii
Sus SiONU ,Sus ZIonu …
Ca a’nfrint azi Babylonul !
Shi aproape intr-un an
Ajungem la Teheran !
JD-USA ( super autentic )

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult