Acasa Actualitate-InternaSocial ZIUA MUNCII la grătare cu mici şi bere

ZIUA MUNCII la grătare cu mici şi bere

scris de Z.V.
7 afisari

Peste 80 de ţări au declarat 1 mai, Ziua  Muncii, ca sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare. E momentul în care partidele de stânga şi sindicatele organizează petreceri în aer liber sau mari demonstraţii.

ZIUA MUNCII

ZIUA MUNCII

1 mai este oficial Ziua Muncii din 1891, când al doilea Congres al Internaţionalei Socialiste a recunoscut-o ca sărbătoare anuală. Data a fost aleasă pentru a comemora masacrul petrecut la Chicago, în 1881. Atunci, în piaţa Haymarket, poliţia a deschis focul asupra membrilor de sindicat care demonstrau pentru o zi de lucru de opt ore.

Au murit şi muncitori, şi poliţişti, cei din urmă fiind victime ale erorilor de tir ale colegilor lor. Se pare că incidentul a fost provocat de o persoană rămasă necunoscută care a aruncat o bombă către poliţişti. Cu toate astea, sindicatele din SUA sărbătoresc oficial Labour Day, Ziua Muncii, în septembrie.

1 mai – ZIUA MUNCII – Unde poţi să faci grătar în Bucureşti

In 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 Mai ca Ziua Muncii – în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 Mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncărurile tradiţionale: mici şi bere. Ziua Muncii este o sărbătoare ţinută în cinstea victoriei luptei sindicale – care a asigurat ziua de muncă de 8 ore – dar şi alte drepturi sociale şi politice ale muncitorilor. Ziua de 1 Mai este considerată în cea mai mare parte a lumii Sărbătoarea celor care Muncesc, Ziua  Muncii sau Ziua Internaţională a celor ce Muncesc. În România 1 Mai oficial e zi liberă.

1 comentariu

giku45 01-05-2012 - 00:34

traiasca 1 mai..timpurile se schimba mereu.hoho

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult