Acasa Actualitate-InternaSocial Ziua Naţională. Tricolorul şi Unirea: Chişinău, Parâng, Târgu Mureş, Slatina

Ziua Naţională. Tricolorul şi Unirea: Chişinău, Parâng, Târgu Mureş, Slatina

scris de M.A.
380 Afisari

De 1 Decembrie 2012, Ziua Naţională a României, Tricolorul a făcut Unirea şi la Chişinău, Parâng, Târgu Mureş şi Slatina.

Ziua Naţională. Tricolorul şi Unirea: Chişinău, Parâng, Târgu Mureş, Slatina

Ziua Naţională. Tricolorul şi Unirea: Chişinău, Parâng, Târgu Mureş, Slatina (foto UNIMEDIA)

Un tricolor cu lungimea de 300 de metri şi lăţimea de aproximativ 4,5 metri a fost desfăşurat sâmbătă în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, pentru a marca astfel Ziua Naţională a României. Evenimentul a fost organizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012”. La manifestaţie au participat câteva sute de persoane care au întins de-a lungul Pieţei tricolorul imens, de o dimensiune record pentru Republica Moldova. „Este un eveniment simbolic şi am dorit să atingem un semirecord, deoarece acesta este cel mai mare tricolor desfăşurat vreodată în Basarabia”, a declarat pentru Agerpres reprezentantul Acţiunii 2012, Ştefan Pleşca. Potrivit acestuia, steagul va fi folosit la manifestările viitoare, în special la 27 martie 2013, când se vor împlini 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Drapelul naţional a fost arborat, de Ziua Naţională a României, pe vârful Parângu Mare, la 2.519 metri înălţime, cel mai înalt din judeţul Hunedoara, la capătul unei operaţiuni desfăşurată de o echipă formată din trei jandarmi montani hunedoreni de la Postul de Jandarmerie Montană Parâng şi un salvamontist din Petroşani.

„Jandarmii montani şi salvamontiştii ne-au obişnuit să înfrunte muntele şi vremea rea pentru a salva vieţile celor aflaţi în dificultate. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, ei au fost, din nou, pe munte, pentru un scop la fel de nobil. De data aceasta au urcat pe vârful Parângu Mare pentru ca, de 1 Decembrie, drapelul tricolor să fluture la cea mai mare înălţime”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenent Nicolae Răducu.

Drapelul tricolor purtat de credincioşii din satul Mura Mare la Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a fost descoperit într-un pod de preotul Flavius Miheţ şi a fost expus de Ziua Naţională a României, la Parohia Greco-Catolică numărul 1 din Târgu Mureş.

„Este vorba de un drapel care a fost purtat de credincioşii din Mura Mare la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, este în proprietatea parohiei noastre, Parohia Greco-catolică nr. 1, şi acest steag l-am descoperit cu vreo 10 ani în urmă în podul casei părintelui Partenie Grama de la Mura Mare. Stând în pod, un pod acoperit cu catran, unde era căldură foarte mare, partea exterioară a steagului, respectiv culoarea albastră este decolorată pentru că atunci materialul se vopsea natural. Pe partea interioară culorile mai păstrează partea vie pentru că era înfăşurat pe lemn. Şi lemnul care este la steag este acelaşi lemn de iaca 90 şi de ani şi îl păstrăm în starea în care l-am găsit. Am încercat să îl refacem, însă frumuseţea este şi în vechimea lui”, a declarat părintele Flavius Miheţ.

Ansamblul reprezentat de un suport de beton şi metal înalt de 46 de metri pe care este arborat cel mai mare drapel tricolor din ţară, de 391 de metri pătraţi, a fost inaugurat oficial sâmbătă, la Slatina, pe Dealul Grădişte.

La ceremonie au fost prezente peste 500 de persoane, care au primit de la organizatorii evenimentului, Primăria Slatina, certificate de participare la arborarea celui mai mare steag al României.

Tricolorul, înălţat pe un suport de peste 46 de metri, poate fi observat zi şi noapte datorită unei instalaţii de iluminat arhitectural. Construcţia ansamblului de susţinere a steagului a durat aproape o lună. Soclul din beton este placat cu granit, are o înălţime de 15 metri, iar structura metalică a catargului are o înălţime de 31 de metri. Pentru montarea catargului a fost nevoie de două macarale şi munca a 20 de persoane, timp de aproximativ opt ore. Pe suportul din beton au fost montate literele ce formează cuvântul Slatina, iar la bază este montată o placă, dezvelită sâmbătă, pe care este inscripţionat „Obiectiv realizat de către Compania de Apă Olt SA cu ocazia Zilei Naţionale a României / Donat municipalităţii astăzi, 1.12.2012″.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult