Acasa Actualitate-InternaSocial Ziua Pompierilor, 13 septembrie. Cum a decurs ceremonia

Ziua Pompierilor, 13 septembrie. Cum a decurs ceremonia

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Ziua pompierilor se sărbătorește la 13 septembrie, începând cu anul 1953, contribuției pompierilor la lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848.

Ziua Pompierilor, 13 septembrie. Cum a decurs ceremonia (Foto:monitorulexpress.ro)

Ziua Pompierilor, 13 septembrie. Cum a decurs ceremonia (Foto:monitorulexpress.ro)

La ceremonia organizatǎ sâmbătă dimineaţă, în Bucureşti, de Ziua Pompierilor, Victor Ponta şi Gabriel Oprea au primit în dar de la oficialii IGSU câte o cască şi un topor de pompier personalizate, simboluri ale acestui serviciu de intervenţie. De asemenea, doi angajaţi ai IGSU au primit titlul onorific Pompierul de onoare al anului 2014, respectiv Salvatorul de onoare al anului 2014.

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a precizat la ceremonia organizată în Bucureşti cu ocazia Zilei Pompierilor, că numărul intervenţiilor în situaţii de urgenţă s-a dublat în ultimii cinci ani, de la 147.000 în 2009 la peste 300.000 anul trecut. De asemenea, Oprea a oferit distincţia „Salvatorul de onoare al anului” plutonierului major Dorel Ciprian Guşilă, de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, pentru profesionalismul şi prezenţa de spirit dovedite în acţiunea de salvare a două persoane căzute într-un puţ, la o adâncime de peste 16 metri. Tot cu ocazia Zilei Pompierilor, prin ordin al ministrului Gabriel Oprea, 274 de pompieri, ofiţeri şi subofiţeri, vor fi avansaţi în grad, înainte de termen, pentru fapte deosebite în activitatea desfăşurată.

Cu ocazia acestei ceremonii, premierul Victor Ponta le-a mai transmis pompierilor că „în momente grele” el le-a fost alături pentru că a apreciat întotdeauna că își fac datoria. „Populația României știe că există întotdeauna ofițeri, subofițeri, oameni care veghează, care pot să intervină în orice fel de necaz. Este un serviciu esențial pe care îl faceți României și acestei țări și vreau să vă mulțumesc în această zi specială pentru tot ceea ce ați făcut și ceea ce veți face în continuare. (…) Eu știu foarte clar care este activitatea dumneavoastră dincolo de camerele de luat vederi, dincolo de atenția presei sau a opiniei publice și pentru toate aceste lucruri cred că meritați recunoștința și aprecierea opiniei publice. Cred ca vă meritați acest loc de frunte în încrederea românilor alături de Armată și de Biserică și vreau să spun (…) că facem de fiecare dată eforturi pentru a vă asigura drepturile salariale, condițiile de muncă, infrastructura de care aveți nevoie, cred că nu ne facem altceva decât datoria de a vă ajuta pe dumneavoastră să vă faceți datoria”, a afirmat prim ministrul într-o alocuțiune rostită la manifestările dedicate Zilei Pompierilor, organizate la Monumentul Eroilor Pompieri din București.

Ziua Pompierilor, 13 septembrie. Cum a decurs ceremonia (foto Marius BATCA)

Ziua Pompierilor, 13 septembrie. Cum a decurs ceremonia (foto Marius BATCA)

Ceremonia nu s-a desfǎșurat ȋnsǎ fǎrǎ incidente, fiind pertrubatǎ pentru câteva zeci de secunde, de un fost angajat al IGSU, care a protestat întinzându-se pe jos în faţa asistenţei, pe platoul de la Monumentul Eroilor Pompieri. Bărbatul, fost pompier, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a protestat astfel pentru că ar fi fost concediat de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în 2011, potrivit mediafax. Foarte rapid ȋnsǎ protestatarul a fost ridicat de jandarmi şi scos din zona ceremoniei, fǎrǎ a fi semnalate alte incidente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult