Ziua Pompierilor se sărbătorește la 13 septembrie, începând cu anul 1953, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduși de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848.
În această zi, trupele otomane conduse de generalul Fuad Pașa au intrat în București, în timp ce cele țariste înaintau spre Capitală dinspre Focșani. Pentru a stăvili intervenția militară străină, populația Bucureștilor a ieșit în calea otomanilor la Cotroceni, încercând să oprească ocuparea Capitalei.
O delegație formată din revoluționari, foști membri ai guvernului provizoriu, a încercat, la rându-i, să trateze ocolirea Capitalei. Fuad Pașa a refuzat orice negocieri, i-a arestat pe revoluționari, înaintând pe trei coloane spre centrul orașului.
În fața garnizoanei Regimentului II din Dealul Spirii, Fuad Pașa a avut noi incidente. Colonelul Radu Golescu a refuzat să evacueze clădirile. În pline parlamentări, spre garnizoană se îndrepta compania de pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Deși turcii s-au obligat să le permită accesul în spațiul Regimentului II, au avut loc altercații între turci și români și pe Dealul Spirii s-a dat o bătălie sângeroasă rămasă în istorie sub denumirea de ”baia de sânge de la București”.
Fuad Pașa și generalul Duhamel au ocupat militar capitala. În acest fel, era înfrântă revoluția română în Țara Românească.
Cinstirea memoriei pompierilor militari semnifică respectul nostru profund și garanția angajării noastre responsabile pentru viitor, afirmă președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis duminică, de Ziua Pompierilor.
„Sărbătorim astăzi ‘Ziua Pompierilor din România‘. Este un bun prilej să ne reamintim actul eroic al pompierilor militari pentru apărarea idealurilor de libertate națională și emancipare socială ale Revoluției române de la 1848. Pompierii militari au scris în cartea tradițiilor de luptă și alte pagini glorioase, pe timpul Războiului de Independență și al celor două războaie mondiale. Cinstirea memoriei pompierilor militari semnifică respectul nostru profund și garanția angajării noastre responsabile pentru viitor. Sacrificiul lor reprezintă un reper de onoare, disciplină și devotament, atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare”, spune șeful statului.
El evidențiază faptul că, prin serviciul public prestat de structurile de pompieri, instituția este ancorată profund în viața colectivităților și se află în fruntea listei instituțiilor care beneficiază de încrederea populației.
„Sunt convins că veți rămâne, prin seriozitatea care vă caracterizează, un garant al protecției comunității, cetățeanului și vieții ca valoare supremă. Vă rog să primiți urările mele de bine, sănătate și fericire, însoțite de tradiționalul La mulți ani!”, mai spune Klaus Iohannis în mesajul transmis de Ziua Pompierilor.
Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, spune că pentru pompierii militari ziua de 13 septembrie este o sărbătoare a onoarei, a mândriei și a tradiției instituționale, iar pentru români – o sărbătoare a triumfului vieții, a recunoștinței pentru pompieri.
Prezent duminică la ceremonia organizată în București de Ziua Pompierilor, Gabriel Oprea a afirmat că va susține întotdeauna un sistem de salarizare și pensii decente pentru pompieri și ceilalți angajați din instituțiile de ordine publică.
„Am susținut și voi susține întotdeauna un sistem de salarizare și de pensii decente pentru militari, pompieri, polițiști și ceilalți angajați din instituțiile de apărare, siguranță națională și ordine publică”, a spus Oprea, la ceremonia organizată în fața „Monumentului Eroilor Pompieri” din București.
El a menționat, în discursul său, că în plan logistic au fost alocate sume importante pentru dotarea cu autospeciale pentru situații de urgență, la care s-au adăugat și alte mijloace tehnice de intervenție achiziționate prin programe europene. „Anul acesta 156 de autospeciale au intrat în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență, la care se adaugă alte 25 de mașini de mare capacitate pentru transport de persoane și victime multiple”, a precizat Oprea.
Vicepremierul a subliniat că domeniul gestionării situațiilor de urgență este unul al oamenilor inteligenți și adaptabili, al profesioniștilor curajoși și patrioți chemați să intervină în cele mai dificile situații. „Am încredere în capacitatea instituțională pe care pompierii militari o au în gestionarea situațiilor de urgență și mă bazez pe dumneavoastră și pe seriozitatea militară care vă caracterizează”, a declarat vicepremierul.
„Prin măsurile complexe pe care le desfășurați în sprijinul comunităților pe care le slujiți reprezentați una dintre structurile de bază ale domeniului securității naționale. Misiunile pompierilor militari nu înseamnă doar stingerea incendiilor. Riscurile și vulnerabilitățile la adresa securității publice s-au diversificat, iar structurile pentru situații de urgență s-au adaptat acestor noi tipuri de misiuni”, a spus Oprea.
El a afirmat că asumarea riscurilor este o decizie conștientă pe care pompierii o iau în fiecare zi și înaintea fiecărei misiuni. „În lupta pentru salvarea de vieți, în lupta cu minutele, pompierii militari au plătit tributul suprem, oferindu-ne exemplul curajului și sacrificiului lor. Gândurile noastre se îndreaptă astăzi către cei care și-au dat viața, către acei eroi pompieri militari căzuți la datorie”, a adăugat ministrul Gabriel Oprea.