Acasa Actualitate-InternaSocial Ziua Tatalui sarbatorita anul acesta in premiera in Romania

Ziua Tatalui sarbatorita anul acesta in premiera in Romania

scris de Ziua Veche
2 afisari

A doua duminica din luna mai (9 mai 2010) a devenit oficial sarbatoare legala dedicata taticilor conform Legii nr. 319/2009 privind instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui. Initiativa legislativa a apartinut Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A., care a reusit sa convinga un grup de parlamentari sa sustina acest demers. Dintre statele UE, doar Romania nu sarbatorea Ziua Tatalui.


 

 

„Proiectul legislativ a avut la origine intrebarea atat de simpla adresata liderului T.A.T.A. de catre fiicele sale (Ariana, Alexandra si Karin) cu textul “Tati, cand este ZIUA TATALUI?”. Era luna martie si la gradinita se faceau pregatirile pentru Ziua Mamei, asimilata la acea data Zilei Internationale a Femeii, iar copilele isi exprimau o curiozitate fireasca. Ideea reglementarii Zilei Tatalui a provenit asadar de la niste copile de gradinita, dornice sa-si serbeze ambii parinti”, a informat, pentru ziuaveche.ro Bogdan Draghici, presedintele T.A.T.A.

 

Alba ca Zapada si Cenusareasa i-au convins pe parlamentari

Adoptata de Senatul Romaniei aproape in unanimitate , Legea T.A.T.A. a beneficiat si de sustinerea deputatilor . La sedintele de plen ale Camerelor au participat si personaje de poveste interpretate de fetite ( Alba ca Zapada si Cenusareasa), cele doua copile convingand parlamentarii nehotarati sa sustina legea la votul final.

” Romania ramasese singurul stat din Uniunea Europeana (U.E.) care nu-i onora pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora. Dintre cele 27 de state ale U.E., doar Romania nu sarbatorea Ziua Tatalui, in timp ce Ziua Mamei fusese asimilata neoficial Zilei Femeii, in lipsa unei sarbatori distincte, fiind marcata pe 8 martie.

Desi Guvernul Romaniei nu a sustinut proiectul de lege, considerand eronat si straniu ca apareau astfel doua zile libere in plus, liderii partidelor si grupurilor parlamentare au aratat ca proiectul de lege privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei se bucura de o sustinere generala, realizandu-se asadar un firesc consens cu privire la adoptarea unei initiative care reprezinta un gest de normalitate in societatea romaneasca si care nu angajeaza cheltuieli publice, deoarece duminica este zi libera”, a comunicat T.A.T.A..

Sportivii au facut galerie pentru tatici

O serie de personalitati din lumea sportului au fost suporteri ai demersului legislativ: Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Lucescu, Elisabeta Lipa, Leonard Doroftei, Iolanda Balas, Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Catalina Ponor, Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Marius Lacatus, Emerich Ienei s.a.

„Ziua Tatalui este dedicata tatilor responsabili, implicati in cresterea si educarea propriilor copiii, care-si iubesc copiii, fiind un prilej perfect pentru ca modelele pozitive de parinti sa fie promovate in societatea romaneasca”, a declarat Bogdan Draghici.

Potrivit T.A.T.A. , in Romania, circa 35.000 de tati se afla in 2010 in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului mai mic de 2 ani.

0 comentariu

Dan Tarbu 15-07-2010 - 19:22

Uite, eu, pe bune, nu mai inteleg, care este legatura dintre sarbi si romanii basarabeni. Sau suntem slavi si am devenit o trompeta a slavilor sudici sau suntem latini? Noi de la Rim ne tragem sau de la kneazul Dmitri?Putem pleda pentru romanii/moldovenii nostri, dar pentru sarbi? La noi e criza si cei de sus se duc in Lituania cu sacul de „surprize”. Traiane, tu, se pare, nu descinzi din Traian, ci din Ivan!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult