Acasa Actualitate-Interna Sorin Cîmpeanu, despre testarea în școli: Doar 18% au cabinet medical.

Sorin Cîmpeanu, despre testarea în școli: Doar 18% au cabinet medical.

scris de Misu Andrei
132 Afisari

Ministrul Educției Sorin Cîmpeanu a declarat marți, în direct la Digi24, că problema testării în școli în condițiile lipsei de personal calificat nu este „o problemă falsă”, așa cum a afirmat secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan. Ministrul a explicat că în acest moment doar 18% din școli au cabinete medicale, iar testele rapide antigen pot fi folosite doar de personal medical. 

„Nu e o falsă problemă. Putem să cerem chiar pe 4 mai deschiderea tuturor școlilor cu prezența fizică. Dacă ministerul Sănătății are suficient personal medical pentru testare, înseamnă că putem deschide toate școlile cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației.

Acesta a precizat că testele non-invazive nu sunt acceptate de specialiști, în timp ce testarea cu teste rapide antigen este respinsă de unii părinți. Această testare nu poate fi făcută decât în cabinetele medicale din școli, mai spune ministrul.

„Testele noninvazive ne spun specialiștii că nu sunt bune. Atunci, ne rămân acele teste antigen rapide care sunt considerate de unii părinți invazive. Se recoltează de personal medical calificat și aici e problema. Este deficitară prezența acestui personal în școli. Condițiile de testare, dacă părintele și-a dat acordul și dacă e cabinet școlar medical. Dacă nu e cabinet medical cu personal calificat, în acele situații trebuie anunțat DSP. Părinții sunt anunțați și ar trebui să contacteze medicul de familie. Însă, doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație. Nu există o disponibilitate continuă. Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă. Aceste școli intră doar în sarcina DSP”, spune Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat că testarea ar trebui să se facă doar în cazul elevilor cu simptome specifice sau a celor care au avut contact cu un caz pozitiv.

„Testarea trebuie să fie focusată pe acei elevi care prezintă simptome sau pe contacții acelor elevi. Nicidecum testarea tuturor. Este important să generalizăm pe cât posibil această testare pentru că fiecare pas, alături de vaccinare crește siguranța în școli”, a mai declarat Cîmpeanu.

Secretarul de stat în minsterul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat luni seara, la Digi24, că este incorect folosit termenul „invaziv” în corelaţie cu testele antigen rapide, explicând că acest test se face ca orice alt exudat nazal. Medicul a reafirmat că utilizarea testelor rapide din salivă nu reprezintă o metodă sigură de depistare a infecţiei cu SARS-CoV-2.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult