Acasa Actualitate-Interna Steagul secuiesc nu mai poate fi drapelul orașului Sfântu Gheorghe, a decis ÎCCJ

Steagul secuiesc nu mai poate fi drapelul orașului Sfântu Gheorghe, a decis ÎCCJ

scris de Misu Andrei
63 Afisari

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat hotărârea Guvernului prin care steagul secuiesc devenise drapelul municipiului Sfântu Gheoghe, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM).

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a respins definitiv şi irevocabil recursul Guvernului şi a dat câştig de cauză Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentaţi doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe”, se precizează în comunicatul menţionat de Agerpres.

Sursa citată precizează că demersurile de adoptare a steagului secuiesc ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe durează de mai mulţi ani, FCRCHM pronunţându-se împotriva acestuia, pe considerentul că „are caracter pur etnic maghiar” şi solicitând includerea unor simboluri heraldice reprezentative şi pentru comunitatea românească.

În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani. De-a lungul timpului, instanţele din Braşov şi Covasna au anulat hotărâri ale consiliului local Sfântu Gheorghe de adoptare a acestui drapel”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, se face referire la faptul că steagul secuiesc este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară.

În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului”, se mai arată în document.

1 comentariu

lucral 24-02-2023 - 14:13

Alt steag galben-albastru in coasta Romaniei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS