Acasa Actualitate-Interna Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8%, de anul viitor, în Bucureşti, după aprobarea CGMB

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8%, de anul viitor, în Bucureşti, după aprobarea CGMB

scris de Misu Andrei
30 Afisari

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8%, de anul viitor, în Bucureşti, pe baza ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi.

În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%.

Potrivit prevederilor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul oricărui impozit sau taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru 2022, rata inflaţiei este 13,8%.

Cât sunt acum taxele și impozitele locale

În anul 2023, taxele şi impozitele locale au fost indexate cu rata inflației din anul 2021 care aceasta a fost de 5,1%.

În cazul autovehiculelor, spre exemplu, pentru cele cu capacitatea cilindrică pe până la 1601 centimetri cubi impozitele au rămas neschimbate în 2023. În schimb, pentru autovehiculele cu capacitate cilindrică între 1601 cmc şi 2000 cmc inclusiv impozitul a crescut de la 21 la 22 de lei pentru fiecare 200 cmc sau fracţiune din aceştia, în timp ce la maşinile foarte puternice, cu capacitatea peste 3001 cmc, impozitul creşte de la 328 la 345 de lei pentru fiecare 200 cmc.

Pentru autobuze, autocare şi microbuze impozitul a crescut de la 27 la 28 de lei pentru fiecare 200 cmc.

Pentru terenul intravilan cu construcţii, în zona A impozitul a crescut de la 11.683 lei/ha la 12.279 lei/ha, în zona D impozitul majorându-se de la 5.018 lei/ha la 5.274 lei/ha.

Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism a crescut de la 15 la 16 lei, în timp ce taxa pentru divorţ pe cale administrativă ajunge de la 564 la 593 lei. Taxele plătite de adulţi pentru vizitarea muzeelor aflate în subordinea Primăriei Bucureşti cresc cu 1 leu, ajungând la 11 lei, iar taxele de utilizare a locurilor publice pentru activităţi comerciale cu caracter sezonier cresc cu câţiva bani pe metru pătrat pe zi, în funcţie de zonă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS