Acasa Actualitate-Interna Terenul Romexpo, trecut gratis în proprietatea Camerei de Comerț. Proiect imobiliar de 2 miliarde de euro

Terenul Romexpo, trecut gratis în proprietatea Camerei de Comerț. Proiect imobiliar de 2 miliarde de euro

scris de Misu Andrei
94 afisari

Terenul de la Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie, prin votul dat miercuri de Camera Deputaților asupra unui proiect de lege inițiat de PMP, susținut de PSD și PNL. USR și UDMR au anunțat că vor să atace proiectul la Curtea Constituțională.

Camera de Comerț a anunțat că dorește să dezvolte pe terenul de la Romexpo un mega proiect imobiliar, depus la Primăria Capitalei pentru obținerea PUZ. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor construi un complex uriaș, cu 14 clădiri pentru birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic). Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Deputatul USR Cătălin Drulă a acuzat, în cadrul dezbaterilor din Parlament, „un tun imobiliar”.

„O lege inițiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL și susținută de PSD, va transfera gratuit un teren al statului de 46 de ha (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerț, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat. În condițiile în care valoarea terenului în acea zonă este uriașă, se creează un mega prejudiciu statului român cu mâna Parlamentului. Terenul respectiv poate fi scos la licitație publică deschisă și se vor găsi cu siguranță investitori care să îl cumpere. Dar nu ar mai fi un tun imobiliar de sute de milioane de euro”, afirmă Cătălin Drulă, citat de Mediafax.

La rândul său, deputatul Marton Arpad a anunțat că UDMR votează împotrivă.
„Dacă vom găsi destui colegi cu o gândire normală, vom încerca să contestăm la CCR”, a continuat Marton Arpad.

„Înțeleg că e campanie electorală, înțeleg că unii încearcă să se poziționeze folosind fraze foarte tari. Dacă dvs considerați că e tun, trebuie să considerați că a fost tun și la Academia Română, care a fost în aceeași situație. Ca liberal, întotdeauna voi susține investițiile private. Nu înțeleg de unde faptul că doar unii pot face și alții nu pot face”, a spus, la rândul său, liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Proiectul a fost aprobat cu 178 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 13 abțineri. Legea urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult