Acasa Actualitate-Interna Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat acordul pentru gazoductul Tuzla–Podișor, care va aduce gaze din Marea Neagră

Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat acordul pentru gazoductul Tuzla–Podișor, care va aduce gaze din Marea Neagră

scris de Misu Andrei
68 Afisari

Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat joi un acord pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor, implicit investiții de 4 miliarde de euro, așteptate în vara acestui an.

 (foto:romaniaregional.ro)

„Acest acord este un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep.

Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an. Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, prezent la semnarea contractului.Premierul a amintit că legea offshore este în vigoare, aceasta fiind un cadru favorabil investițiilor în energie, care poate ajuta considerabil la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră.

Conducta va avea 300 de kilometri

Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcția Tuzla–Podișor, cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.

Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuție, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiție de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră.

Popescu: Îi încurajez pe cei de la Romgaz și OMV Petrom să accelereze exploatarea

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că îi încurajează pe cei de la Romgaz și OMV Petrom să accelereze începerea lucrărilor de exploatare.

„Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

Îi încurajez pe cei de la Romgaz și OMV – Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor și, totodată, să ne asigure independența energeticăI”, a spus el.

Romgaz: Semnarea contractului este un reper important în exploatarea Neptun Deep

Romgaz a semnat, prin filiala sa Romgaz Black Sea Ltd. contractul cadru de transport pentru preluarea în Sistemul Național de Transport a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep.

Contactul cadru de transport gaze naturale a fost încheiat cu operatorul sistemului național de transport gaze, Transgaz, în urma derulării și încheierii cu succes a unui proces de rezervare de capacitate incrementală în conformitate cu procedura aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una din condițiile necesare implementării atât a investițiilor offshore cât și a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesar preluării cantităților de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep”, a declarat Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS