Acasa Actualitate-Interna Tulpina britanică de COVID se extinde în România: alte 45 de cazuri

Tulpina britanică de COVID se extinde în România: alte 45 de cazuri

scris de Misu Andrei
90 Afisari

Alte 45 de infectări cu noua tulpină din Marea Britanie au fost descoperite în urma secvenţierilor virusului. Au fost analizate 90 de probe, iar aproape jumătate sunt pozitive, fiind vorba despre un un procent în creștere față de alte eșantioane.

Specialiștii MedLife au analizat 90 de probe aleatorii, iar jumătate conțineau tulpina originară din Marea Britanie. Potrivit sursei citate, mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia nu au fost identificate deocamdată, fiind depistate însă până acum 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie, dintr-un total de aproximativ 500 probe analizate.

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național. Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronavirusului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare”, a spus Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Cele 90 de probe au fost analizate în perioada 3-11 februarie de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult