Acasa Actualitate-Interna Urmele unui sat preistoric vechi de 6500 de ani au fost scoase la lumină

Urmele unui sat preistoric vechi de 6500 de ani au fost scoase la lumină

scris de Misu Andrei
91 afisari

Un sat preistoric care datează din urmă cu 6500 de ani a fost descoperit de arheologii din județul Neamț, într-un sit arheologic din localitatea Topolița. Vasile Diaconu, arheologul care coordonează săpăturile, spune că au fost identificate reprezentări umane modelate din lut.

Arheologul Vasile Diaconu a declarat, pentru Agerpres, că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, obiectele fiind interpretate de specialişti ca având cu rol religios.

„Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii”, a spus Vasile Diaconu.

Aflat în marginea localităţii Topoliţa, situl arheologic are o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidenţiat existenţa în sol a mai multor structuri de locuire, cel mai probabil case.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult