Au fost confirmate două cazuri de meningită cu virusul West Nile, la Brăila. Potrivit medicilor, este vorba despre un bărbat de 71 de ani şi o femeie de 86 de ani, internați în stare gravă la ATI.
Bărbatul în vârstă de 71 este din localitatea Gropeni, iar femeia în vârstă de 86 ani este din municipiul Brăila, fiind internată în data de 30 august. Cei doi pacienți au fost transferaţi în ATI, cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Brăila recomandă populației „purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă se iese seara din locuințe sau seara în parc, la plimbare, sau când se merge în pădure, la pescuit, în Deltă, utilizarea de substanțe chimice împotriva țânțarilor comercializate în farmacii, în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă; împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă”.
De asemenea, recomandă toaletarea zonelor cu vegetație intensă, precum și asanarea zonelor unde se pot găsi larve de țânțari: în apa acumulată în subsolurile blocurilor, în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată, în bălțile care se formează în apropierea locuințelor, din apa care curge din conductele sparte și din alte instalații neîntreținute.
Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a convocat vineri, 2 august, o ședință a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit Societății Române de Microbiologie, virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic: febră, durere severă de cap, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate.