Acasa Actualitate-Interna Vreme caldă, dar cu ploi în următoarele două săptămâni

Vreme caldă, dar cu ploi în următoarele două săptămâni

scris de Misu Andrei
46 Afisari

Vremea va fi, în general, caldă atât pe durata zilelor, cât pe parcursul nopţilor, iar probabilitatea de apariţie a averselor va rămâne ridicată la nivel naţional spre finalul acestei luni şi început de iunie.

Vreme ploiasă de Paste

 

În Banat, valorile termice estimate pentru ultima decadă a lunii mai şi primele zile din iunie vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 24 – 26 de grade şi minime de 12 – 14 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel, în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi însemnate.

În Crişana, în perioada 22 – 26 mai, sunt estimate temperaturi în medie de 25 – 26 de grade ziua şi 13 – 16 grade noaptea. După acest interval este prognozată o răcire de scurtă durată, astfel că, în jurul datei de 28 mai, media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pentru finalul lunii mai şi începutul lunii iunie, la nivelul acestei regiuni sunt aşteptate maxime de 26 de grade şi minime în creştere treptată până spre 13 – 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor în cea mai mare parte a intervalului. Totuşi, pentru zilele de 23, 24 mai şi finalul lunii (28 – 31) este estimată o diminuare a gradului de instabilitate atmosferică.

În Transilvania, în următoarele patru zile, sunt prognozate temperaturi diurne în creştere uşoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora în jurul a 25 de grade. Se va răci în jurul datei de 28 mai, când sunt estimate maxime de 20 – 22 de grade, iar spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 24 – 25 de grade. Primele nopţi din interval vor fi relativ răcoroase în special în estul regiunii, cu valori medii ale minimelor de 5 – 7 grade, urmând să se înregistreze o creştere treptată până în 27 mai, când sunt estimate 10 – 12 grade. La final lunii mai, minimele vor fi de 8 – 9 grade, iar la începutul lunii iunie de 10 – 12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 26 – 28 mai şi la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

În Maramureş, în perioada 22 – 25 mai, sunt estimate temperaturi diurne în creştere uşoară, iar vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora de 25 – 26 de grade. Ulterior, se va răcori, iar pentru 28 mai sunt estimate maxime de 21 – 22 de grade, apoi spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie de 25 – 26 de grade. Variaţii termice sunt prognozate şi în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie de 8 – 9 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 11 – 12 grade în restul perioadei. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 26 şi 27 mai şi la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

În Moldova, până pe 26 mai, sunt estimate temperaturi diurne în creştere uşoară. Vremea va deveni caldă, cu o medie a valorilor termice de 25 – 26 de grade, după care se va răcori până la valori de 21 – 22 de grade în ziua de 28 mai, iar spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie, de 26 de grade. Variaţii termice sunt prognozate şi în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie de 9 – 11 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 13 – 14 grade în restul perioadei. În primele zilei din interval vremea va fi predominant frumoasă, însă începând cu 26 mai probabilitatea pentru averse va creşte îndeosebi în timpul după-amiezelor.

În Dobrogea, pe parcursul celor două săptămâni, media maximelor va fi de 22 – 24 de grade, cu cele mai calde zilei în 24, 25 şi 26 mai şi la începutul lunii iunie. Temperaturile medii la nivelul regiunii vor fi de 14 – 15 grade, cu posibile valori mai scăzute în 29 şi 30 mai. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână de prognoză, când în timpul după-amiezelor vor fi averse. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult