Acasa Actualitate-Interna Vremea se înrăutățește: cod portocaliu și galben de fenomene extreme. Harta zonelor afectate

Vremea se înrăutățește: cod portocaliu și galben de fenomene extreme. Harta zonelor afectate

scris de Misu Andrei
52 Afisari

Vremea nu dă semne că se îndreaptă. Meteorologii au emis vineri două avertizări cod portocaliu și cod galben de fenomene extreme. Se anunță vijelii periculoase, căderi de grindină și ploi torențiale.

FOTO meteromania.ro

Avertizarea cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă în intervalul 7 iulie, ora 14.00 – 8 iulie, ora 06.00. Se vor înregistra ploi torenţiale şi vijelii în sudul şi sud-estul Transilvaniei şi local în Muntenia, până sâmbătă dimineaţă.

”În sudul şi sud-estul Transilvaniei şi local în Muntenia vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30-40 l/mp şi izolat peste 50-60 l/mp”, conform ANM.

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică vizează perioada 7 iulie, ora 12.00 – 8 iulie, ora 10.00.

În Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55-65 km/h), vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat peste 40 l/mp”, precizează meteorologii.

De asemenea, vineri, disconfortul termic se va menţine pe alocuri ridicat în Muntenia şi Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

„În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaje„, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

Cum va fi vremea în weekend. Cât de mult se răcorește și când lovește un nou val de caniculă

La sfârșitul acestei săptămâni, pasajul unui front atmosferic rece va aduce ploi torențiale și furtuni în mare parte din țară, dar și o răcorire ușoară a vremii.

Dacă vineri temperaturile vor depăși încă 30 grade Celsius în sudul țării, sâmbătă vremea va fi mai răcoroasă în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse între 23 și 29 de grade.

Vineri și sâmbătă instabilitatea va fi accentuată. Deci, avem un cumul de fenomene severe în aceste zile pentru că, pe lângă instabilitatea atmosferică ce se menține accentuată, vorbim și despre temperaturi foarte ridicate, din partea de sud est a teritoriului. Așteptăm o schimbare în aspectul vremii și pe partea de sud-est a țării, instabilitatea s-ar putea să înceapă de mâine seară, deci după aceste temperaturi foarte ridicate. Sigur că schimbarea de masă de aer se va concretiza prin manifestări severe. Pe lângă aversele torențiale, de așteptat intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină”, a declarat Florinela Georgescu la Antena 3.

Temperaturile vor rămâne scăzute câteva zile, însă meteorologii avertizează că un nou val de caniculă va lovi România săptămâna viitoare. Sâmbătă, vom avea diferenţe mari de temperatură, de la 37 grade Celsius joi şi vineri la 20-21 grade Celsius, sâmbătă, ceea ce înseamnă 17 grade diferenţă în decurs de 1-2 zile, avertizează meteorologii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult