Acasa Bancul zilei Beţivii de la miezul nopţii

Beţivii de la miezul nopţii

scris de Z.V.
9 afisari

În miez de noapte, se aude soneria de la intrare.
Doamna Vasilescu, somnoroasă, deschide uşa şi dă nas în nas cu patru bărbaţi beţi – criţă.

– Scuzaţi, dumneavoastră sunteţi doamna Vasilescu?, întreabă unul dintre ei, căzând în fund.
– Da, eu sunt, răspunde doamna, revoltată. Ce doriţi?
– Stimată şi onorată doamnă, unul dintre noi este soţul dumneavoastră, însă nu ştim care. Ajutaţi-ne, vă rugăm!

1 comentariu

BULA 10-08-2014 - 09:35

Recent s-a descoperit de ce in starea de betie oamenii „nu au frana”.
Alcoolul provoaca in faza initiala vasodilatatia capilarelor (inclusiv din creier) si o stare de bine, de euforie, prin oxigenarea mai buna a creierului, dupa care urmeaza blocarea utilizarii tiaminei (vitamina B1) de catre neuroni si consecutiv encefalita Wernicke. Fara tiamina metabolismul neuronilor este grav alterat.
Encefalita Wernicke mai apare in crizele de tireotoxicoza (furtuna tiroidiana) la bolnavii hipertiroidieni, la persoanele cu carenta grava in B1 (prizonierii de razboi), la intoxicatia cu tiaminaze (din alimente sau produse in interiorul corpului de bacterii sau de parazitoze).
La intoxicatia cu tiaminaze encefalita Wernicke este de o gravitate extrema, pentru ca tiaminazele distrug in totalitate rezerva de tiamina a corpului (care e suficienta pentru minim 20 de zile). Necesarul de tiamina e de 2 mg pe zi.

„Un experiment recent bazat pe scanarea creierului a demonstrat ca alcoolul nu ii determina pe oameni sa se poarte gresit, ci doar le „anuleaza” frica de consecinte.

Cercetatorii au demonstrat ca alcoolul inhiba semnalele creierului care transmit ingrijorarea cu privire la actiuni. Cu alte cuvinte, oamenii care au consumat alcool si fac lucruri rele isi dau seama ca ceea ce fac nu este bine, insa nu le pasa.”

http://www.ziare.com/life-style/barbati/ce-efecte-are-de-fapt-alcoolul-asupra-oamenilor-si-ce-n-ar-trebui-sa-faci-cand-esti-baut-1275585

Presupun ca daca betivii s-ar indopa cu tiamina (minim 200mg) inainte de a pleca la carciuma, nu ar mai face tampenii. Dar tiamina in exces se elimina rapid prin urina si trebuie ca dupa patru ore sa ia alta doza, pana se duce efectul alcoolului.
Deci, daca aveti rude sau cunostinte cu probleme de violenta alcoolica, sa incercati sa le dati vitamina B1 inainte de a turna pe gat tariile. Sau sa-i invatati sa-si ia singuri doza. Nu-i mai doare capul de la mahmureala si asta ar fi un motiv serios sa o ia singuri. De la inghitirea pastilei pana cand isi face efectul trec minim doua ore. Administrarea intravenoasa este periculoasa (opreste inima) si trebuie sa se faca extrem de lent, in perfuzie (100mg in 1/2 ore)

Capsule cu B1 in cantitate asa de mare (100mg) se pot cumpara pe Internet de la tratamente.ca (firma Organika) si de la Vitaking. In farmaciile din Romania se vand pastile de B1 in dozaj mult mai mic.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult