Acasa Bancul zilei Confruntarea

Confruntarea

scris de Z.V.
9 afisari

Cu câteva sute de ani urmă, a vrut Papa să alunge toţi evreii din Italia. Evreii, bineînţeles, s-au împotrivit şi au trimis Papei o petiţie în care îi cereau socoteală pentru această măsură. Ca urmare a acestei petiţii, s-a decis să aibă loc o confruntare între Papă şi reprezentatul evreilor, iar dacă repezentantul evreilor îl va învinge, aceştia vor putea rămâne în Italia.
Comunitatea evreiască l-a ales pe Rabbi Moishe Bătrânul pentru a-i reprezenta în această confruntare. Problema era că nici Rabbi Moishe nu ştia latină, nici Papa idish, aşa că s-a ajuns la concluzia că va avea loc o confruntare „în tăcere”.
În ziua confruntării, s-au aşezat Papa şi Rabinul unul în faţa altuia şi s-au privit în tăcere…
După câteva clipe, Papa a ridicat mâna şi a arătat trei degete. Rabinul a ridicat şi el o mână şi i-a arătat Papei un deget. Papa, la rândul lui, a ridicat mâna cu degetele răsfirate şi a plimbat-o prin aer, de jur împrejur. Rabinul i-a „răspuns” arătând către podea. Papa s-a ridicat încet şi a adus în faţa Rabinului o bucată de anafură (pâine sfinţită) şi o cupă cu vin, deasemena sfinţit. Rabinul a scos din buzunar un măr.
În acea clipă, s-a ridicat Papa şi a anunţat:
– Omul acesta m-a învins! Evreii pot rămâne!
Ceva mai târziu, s-au strâns oamenii Papei în jurul lui şi l-au întrebat ce s-a întâmplat acolo.
– Întâi de toate, eu i-am arătat trei degete, pentru a aminti de Sfânta Treime. Mi-a răspuns ridicând un singur deget, ca să-mi amintească că există un singur Dumnezeu pentru toţi. Apoi am fluturat mâna în aer de jur împrejur pentru a-i spune că Dumnezeu se află peste tot, iar el mi-a arătat podeaua amintindu-mi că El, Dumnezeu, se află chiar acum, aici, cu noi. La sfârşit, am adus anafura şi vinul, pentru a-i spune că Dumnezeu ne iartă toate păcatele, iar el a scos mărul pentru a-mi aminti de Păcatul Primar. Ce-aş fi putut face? Omul ăsta avea răspuns pentru toate!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult