Acasa Bancul zilei Parabola maimuţelor

Parabola maimuţelor

scris de Z.V.
957 Afisari
Avem o cuşcă, în care băgăm cinci maimuţe. În interiorul cuştii, atârnăm de un fir de aţă o banană şi, sub aceasta, montăm nişte scări. În puţin timp, una dintre maimuţe va încerca să urce scările, ca să ia banana.
Imediat ce atinge scările, aruncăm pe celelalte maimuţe o găleată de apă rece. După o vreme, o altă maimuţă va încerca aceeaşi mişcare, cu acelaşi rezultat: celelalte maimuţe
primesc un duş rece. În scurt timp, imediat ce o maimuţă va încerca să ia banana, celelalte o vor împiedica.
Acum putem renunţa la apa rece. Scoatem o maimuţă din cuşcă şi o înlocuim. Maimuţa nou apărută vede banana şi încearcă să urce scările. Surprinzător, celelalte maimuţe o atacă. După doua-trei încercări, va învăţa că, dacă încearcă să ia banana, va lua bătaie.
Ulterior, scoatem încă una din prima echipă de cinci maimuţe şi o înlocuim şi pe aceea. Se întâmplă aceeaşi poveste, cu observaţia că şi maimuţa înlocuită precedent o va ataca. Indiferent câte maimuţe ai schimba de aici încolo, modelul de reacţie condiţionată se va păstra. De câte ori o maimuţă nouă încearcă să urce scările, va fi atacată. Majoritatea maimuţelor care reacţionează în acest fel, habar nu are de ce nu e permisă manevra, dar totuşi participă la stoparea celor cu iniţiativă.
Odată înlocuite toate maimuţele din primul grup, practic niciuna dintre maimuţele din cuşcă nu a fost stropită vreodată cu apă rece. Totuşi, nimeni nu îndrăzneşte să se apropie de banană.
Concluzie. Tot românul ştie că aşa merg lucrurile pe aici.

9 comentarii

urbos 24-02-2013 - 00:23

Exista insa si varianta ca maimutele sa inteleaga ca sint udate cu apa tocmai pentru ca raman jos ca proastele. Atunci vor incerca sa se urce toate pe scara ca sa ia banana.

Salut 24-02-2013 - 00:28

Se pare ca nu e parabola, asa cum spune titlul. E chiar experiment facut si documentat.

urbos 24-02-2013 - 00:56

Am mai auzit de treaba asta, dar n-o prea cred, sau poate nu-s date toate detaliile experimentului.

Salut 24-02-2013 - 01:02

http://wiki.answers.com/Q/Did_the_monkey_banana_and_water_spray_experiment_ever_take_place

Se pare ca traducatorul nostru a uitat ca si maimuta care urca scara primea un dus rece.

urbos 24-02-2013 - 01:03

Aha!

BULA 24-02-2013 - 05:43

@Cocosu garlic
si pentru toti evreii cretini si obraznici care enerveaza lumea pe forumuri

Potoliti-va dracu si nu mai faceti pe desteptii, ca in final o sa o luati pe coaja de nu o sa va vina sa credeti ce vi se intampla. Si pe langa voi, jegurilor, o s-o pateasca si evreii desteti si cu masura in limbaj si fapte. Putina retinere si prudenta nu v-ar strica.

Europeanuul 24-02-2013 - 09:12

Daa Cocosule garlic, ce sa-i facem, mare pacoste pe capul nostru. Stingistii retardati (urmasii lui Paunescu) au preluat puterea cu ajutorul liberalilor gaunosi condusi de rusul Cacarau.

Tom Cc 24-02-2013 - 12:27

maimutele acum comenteaza !!

digital 24-02-2013 - 14:44

l-ați descris și exemplificat perfect și exact pe băsexu!
exact asta face și el de nouă ani cu poporul român,doar că el nu stropește cu apă ci scoate și arată dosare,impune instituții de poliție politică și numește magistrați aserviți în posturi cheie,iar lucrul cel mai grav este că țările așa zis democratice din vest,asistă și aplaudă circul produs de acest nenorocit de kior!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult