Acasa Breaking News Academia propune referendum pentru Rosia Montana

Academia propune referendum pentru Rosia Montana

scris de Ziua Veche
2 afisari

Academia Romana se opune concesionarii preconizata pentru mina de aur de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat dat publicitatii marti: „Consideram ca depozitele de aur din subsolul Romaniei reprezinta o resursa neregenerabila de importanta strategica nationala, proprietatea Statului Roman, a carei soarta nu poate fi decisa numai de autoritatile locale. In consecinta, decizia cu privire la oportunitatea exploatarii resurselor aurifere ar trebui luata prin consultarea intregii populatii a tarii, eventual printr-un referendum national” . 

 

Biroul Prezidului Academiei considera ca exploatarea aurului din Muntii Apuseni ar putea fi luata in considerare:

1.Daca exploatarea s-ar face in galerii si nu in cariera deschisa. Astfel s-ar evita mutilarea mediului, stramutarea populatiei, distrugerea unei localitati si a vestigiilor arheologice etc.

2.Daca relatia dintre stat si investitor s-ar baza pe procedura CONTRACTULUI DE ÎMPARTIRE A PRODUCTIEI si nu pe concesionare.

3.Daca in locul tehnologiei bazate pe cianura s-ar folosi o tehnologie fara acest reactiv. Exista in prezent si asemenea tehnologii, inca putin folosite, dar imperative in cazul unor zone dens populate.

„Vrem sa includem in Programul de Guvernare demararea cat mai rapida a proiectului Rosia Montana pentru ca piata aurului favorizeaza asemenea proiecte, declara pe 18 decembrie 2009 ministrul Economiei Adriean Videanu.

 

ONG in favoarea proiectului

 

ONG “Pro Deptatea” si “Pro Rosia Montana” au transmis miercuri Presedintiei, Parlamentului si Guvernului o scrisoare in care cer sprijin pentru demararea proiectului Rosia Montana, aratand ca lipsa de decizie de pana acum a autoritatilor statului a dus la blocarea dezvoltarii comunitatii, in care somajul a atins peste 80%. Solicitarea are si semnaturile edililor din Rosia montana si localitatile invecinate.

“Nu vom accepta niciodata ca organizatii precum Fundatia Soros, Clubul de Cicloturism Napoca, Asociatia Romana pentru Protectia Liliecilor, Asociatia Rhododendron, Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa si altele de aceasta natura sa se exprime in numele comunitatii din judetul Alba si, mai grav, sa hotarasca destinul locuitorilor din Rosia Montana”, se mai arata in scrisoare.

0 comentariu

Mache 17-06-2010 - 00:50

Rusia nu poate nicicum sa se abtina. Un aliat i-a mai ramas (cam ghebos, stirb si pe alocuri murbiund, da’ intentia conteaza) si ii da si la asta in cap pentru ceva maruntis acolo.

Rusii n-au invatat o lucru simplu: Si anume ca daca vrei sa obtii ceva trebuie sa stii sa cedezi in chestiile marunte si fara miza – desigur dand impresia ca faci un favor remarcabil. Dar Rusia nu si nu. Se dovedeste inca odata (pentru a cata oara?) de o rapacitate si obtuziate fara egal.

La urma urmei pentru zevzecul de Lukasenko singura miza a faptului ca i-a acordat azil lui Bakiev era sa arate lumii ca nu-i doar un simplu catel al Moscovei. Chiar daca Bakiev e trimis in lanturi la Moskova si executat public in Piata Rosie asta nu-i va aduce nimic in afara de inca o gura de hranit in persosns Kargastanului pro-rus – tara mai saraca si mai nenorocita ca Rusia…

In timp ce pentru micii tirani ce mai vin din cand in cand la cersit in curtea Kremlinului, asta nu va fi decat un semnal de alarma in plus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult