Acasa Breaking News Aroganta atasatilor comerciali

Aroganta atasatilor comerciali

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Ministrul Economiei, Adriean Videanu, precum si cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, au criticat ieri, mai direct sau mai voalat, activitatea atasatilor comerciali ai Romaniei in strainatate.


Vladescu a facut joi apel la atasatii comerciali sa lase deoparte aroganta si sa trateze in mod egal toti intreprizatorii romani, pentru a ajuta la revigorarea exportului si scoaterea Romaniei din criza. „Marii oameni de afaceri se descurca, cei mici nu stiu si au nevoie de dumneavoastra. Va rog, lasati aroganta si incercati sa-i vedeti pe toti ca pe niste oameni. Va rog sa aveti curajul si sa cereti liderilor dumneavoastra, sa va bateti pentru companiile romanesti”, a adaugat Vladescu.

„Intreprinzatorii romani au nevoie de dumneavoastra, dar trebuie sa fiti deschisi catre ei. Sunteti cu totii ministri, dar sunteti ministri in slujba antreprenorilor romani. Intreprinzatorul roman nu e numai cel care vine la un hotel de cinci stele si va invita la masa si isi permite sa o plateasca ; este si cel care vrea sa exporte ceva, de 10.000 de euro, si nu stie unde sa se duca sau pe cine sa intrebe”, a spus Vladescu, in cadrul celei de-a sasea reuniuni a consilierilor economici din reprezentantele economice din strainatate ale Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). „Nu sunt atat de sofisticati ca dumneavoastra, nu stiu ca va numiti intre dumneavoastra ministri (…) Lasati genul de comportament pe care l-ati avut pana acum, stati dumneavoastra de vorba cu ei, chiar daca considerati ca nu este important”, a adaugat Vladescu. 

Ministrul Finantelor a aratat ca sunt putine sanse ca Romania sa aiba o crestere economica solida pe termen lung fara o majorare solida, tot pe termen lung, a exporturilor, insa a atras atentia ca exporturile nu pot sa creasca fara sprijinul consilierilor economici externi. El a mentionat ca fara o crestere solida a exporturilor Romania nu va avea nicio sansa sa iasa din criza.

„Ma adresez acum si sefilor dumneavoastra, sa va dea mai multa incredere. Ambasadorul Statelor Unite nu are nicio problema sa vina la mine si sa-mi puna pe birou facturi neincasate de la stat ale companiilor americane sau rezultatele licitatiilor in care companiile americane nu au castigat”, a adaugat Vladescu.

Sprijin insuficient pentru oamenii de afaceri romani in strainatate

Misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate au sprijinit insuficient mediul de afaceri pana acum, dar acest lucru trebuie sa se schimbe, iar fiecare reprezentanta economica din afara tarii va trebui sa devina un „incubator de afaceri”, a declarat, la randul sau, ministrul Economiei, Adriean Videanu. 

” Avem foarte multe de corectat, precum dialogul insuficient cu mediul de afaceri sau insuficiente studii de piata, insuficiente actiuni de gasire de noi oportunitati. (…) Misiunile economice din afara tarii trebuie sa devina incubatoare de afaceri”, a spus Videanu.

„In conditii de criza, in conditiile in care consumul intern a scazut destul de mult, cel mai important pilon in perioada urmatoare va fi exportul. Fiecare misiune economica va trebui sa sprijine tot ce inseamna sector economic romanesc, indiferent de forma de proprietate. Din pacate, multe misiuni s-au rezumat la reprezentarea companiilor de stat IMM-urile sunt sansa Romaniei de a depasi cu costuri minime aceasta perioada de criza”, a continuat Videanu.

Evaluare de activitate

Adriean Videanu a anuntat ca activitatea fiecarei misiuni economice din strainatate urmeaza sa fie evaluata, chiar daca, deocamdata, nu au fost gasite criteriile acestei evaluari. „Vrem sa le evaluam, dar nu avem criterii. Acum evaluam criteriile de performanta prin care vom evalua fiecare misiune economica din strainatate”, a spus Videanu. El a incheiat discursul multumind celor mai multi dintre cei prezenti, afirmand ca „in multe zone rezultatele sunt bune, dar in altele nu sunt deloc bune”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult