Acasa Breaking News Atac emotional pe Rosia Montana

Atac emotional pe Rosia Montana

scris de Ziua Veche
5 afisari

Responsabilul stiintific al santierului arheologic “Alburnus Maior”, Paul Damian, considera ca este de neconceput ca organizatii neguvernamentale a caror menire principala este monitorizarea actului decizional, informarea corecta si apararea interesului public sa reflecte unilateral analiza impactului proiectului de la Rosia Montana asupra patrimoniului din zona. Practic nu li s-a dat ocazia de a spune si punctul lor de vedere. Potrivit acestuia, s-au folosit argumente emotionale nefiind ceruta si parerea expertilor. “In locul unei dezbateri reale in care toate argumentele si pozitiile sa fie ascultate, se incearca o abordare total netransparenta si nedemocratica, care nu face deloc onoare organizatiilor societatii civile – in mod normal, un reper de transparenta si dialog”, spune Damian. De asemenea, acesta afirma ca orice dezbatere reala bazata pe argumente este binevenita. In acest sens a transmis o scrisoare deshisa catre membrii Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale. 

Puncte din scrisoare 

Scrisoarea spune, printre altele, ca raportul comisiei prezidentiale asupra subiectului s-a facut de la distanta, fara macar un buget de deplasari si folosind surse diverse, inclusiv articole de presa. De altfel, arheologii si oamenii de stiinta care au studiat în teren vreme de 6 ani realitatile de la Rosia Montana cer reconsiderarea capitolelor respective din Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale, în acord cu cercetari stiintifice veritabile. “Îngrijorarea noastra deriva, în primul rând, din încercarea de a gazdui aceasta dezbatere fara a da ocazia unei confruntari directe între concluziile acestui raport si concluziile celei mai complexe cercetari arheologice din România, derulate prin „Programul National de Cercetare Alburnus Maior”, la care au contribuit cele mai prestigioase institutii de profil din tara, precum si experti de renume provenind din importante institutii academice din Europa”, se arata in document.

În calitate de arheologi care au lucrat alaturi de o echipa de experti care a însumat peste 1 milion de ore de cercetare efectiva la Rosia Montana, “ne permitem sa va oferim o lectura critica a concluziilor Raportului Comisiei Prezidentiale asupra patrimoniului de la Rosia Montana”: “Analiza situatiei de la Rosia Montana a folosit o metodologie care nu corespunde rigorilor stiintifice, autorii neconsultând cercetatorii care au facut parte din echipa de cercetare de la Rosia Montana si, mai mult decât atât, în absenta fondurilor care sa permita trimiterea în teren a altor cercetatori, concluziile s-au bazat exclusiv pe surse secundare: mass media si pozitia ONG-urilor opozante, precum si experti cu pozitii publice contra proiectului de la Rosia Montana”, explica Damian. Potrivit acestuia socumentul contine aprecieri cu caracter general, nedocumentate, si ignora realitatea de la fata locului. “Cea mai elocventa dovada a necunoasterii realitatilor locale este ilustrarea cu o poza de la cariera de cupru din Rosia Poieni prezentata în raport drept cariera de la Rosia Montana”, se mai arata in scrisoare. Mai mult “celebra scrisoare a celor 1038 de specialisti este rodul unei dezinformari. Semnatarii au fost indusi în eroare si au semnat de fapt pentru un deziderat de a se face mai multa cercetare, si nicidecum împotriva unei investitii miniere”. Damian a mai afirmat ca in viziunea autorilor capitolului privind Rosia Montana, orice interventie, inclusiv cea de ecologizare, este o denaturare a peisajului cultural.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult