Proba a fost sustinuta luni si marti in toata tara de 158.922 de candidati, urmand ca alti 45.778 de elevi sa o sustina miercuri, pe 17 februarie.
Conform datelor preliminare centralizate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE),
la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana de luni, 15 februarie, au participat 69.970 de elevi (din 83.233 inscrisi). Au fost evaluaţi 69.969 de elevi, un candidat din Bucuresti fiind eliminat pentru tentativa de frauda. In privinta calificativelor primite de elevii prezenti, situatia se prezinta astfel: 9.266 (13,19%) s-au incadrat in categoria utilizator de nivel mediu (cei mai multi in Bucuresti si in judetele Galati si Harghita), 21.045 (30,08%) au obtinut certificatul de utilizator avansat (cei mai multi in Capitala, respectiv judetele Bihor si Iasi), iar 39.658 (56,74%) cel de utilizator experimentat (cei mai multi in municipiul Bucuresti, respectiv judetele Prahova si Ialomita).
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.