Acasa Breaking News UPDATE: Guvernul a aprobat Legea pensiilor

UPDATE: Guvernul a aprobat Legea pensiilor

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmand sa fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si adoptat in regim de urgenta, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu ianuarie 2011, a afirmat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

 

.„Aceste proiect de lege va fi aprobat la Parlament in regim de urgenta (…) Este nevoie de o Lege noua a Pensiilor, in Romania”, a declarat Emil Boc. „Este o urgenta, o necesitate pentru Romania”, a continuat premierul.


”Pentru  85% din cei care au pensii speciale, nu va fi afectat  cuantumul pensiei pe care il au. Pensiile militarilor pana in 30 de milioane de lei vechi, nu scad, chiar vor avea o usoara crestere. Pentru 85% nu scad, pentru ceilalti 15% vor scadea pensiile. Scaderea pensiilor speciale are loc acolo unde pensia este 80% din venitul avut in ultima luna la munca”, a precizat Emil Boc.

„Aceasta lege este necesara Romaniei si romanilor. Este nevoie de o noua lege a pensiilor in Romania care, pe de o parte, sa asigure sustinerea acestui sistem pe termen mediu si lung, si in acelasi timp, sa ii asiguram pe cei care astazi contribuie la sistemul de pensii ca vor primi o pensie atunci cand vor ajunge la varsta la care sa beneficieze de acest drept”, a declarat seful Executivului.
Premierul Emil Boc a explicat ca in cazul in care ar fi mentinut actualul sistem de pensii, bugetul public de pensii ar trebui imprumutat pentru ca drepturile pensionarilor sa poata fi platite. Drept argument, primul-ministru a aratat ca in 2009 bugetul de stat a imprumutat bugetul de pensii cu 1,5 miliarde de euro, iar in 2010, cu 1,7 miliarde de euro.
Conform primului-ministru, in actualul sistem de pensii exista abuzuri care vor fi corectate prin noua lege a pensiilor.
Astfel, in ceea ce priveste numarul pensionarilor de invaliditate, primul-ministru a precizat ca s-a inregistrat o crestere masiva in perioada 2001-2009, respectiv de la 600.000 la 900.000 de persoane. „S-a inregistrat o crestere de 50%, in aceasta perioada, din cauza faptului ca actualul sistem permite unor persoane sa beneficieze fraudulos de pensii de invaliditate, desi conditiile medicale nu justifica acest tip de pensionare. Dorinta noastra este sa stopam abuzurile si sa-i recompensam pe cei care au cu adevarat nevoie de un sprijin de la stat pentru sustinerea, prin pensie de invaliditate, a situatiei pe care o au”, a afirmat primul-ministru.
De asemenea, primul-ministru Emil Boc a anuntat ca a crescut si numarul pensionarilor anticipate, numai in anul 2009 inregistrandu-se 115.000 de pensionari anticipate partial. „Am introdus un mecanism prin care sa disciplinam, practic, sistemul pensionarilor anticipate si sa nu incurajam, noi ca stat, acest mecanism”, a explicat primul-ministru.
in ceea ce priveste cuantumul pensiilor din sistemul public, seful Executivului a subliniat ca in prezent exista un raport „profund inechitabil” intre cea mai mica pensie si cea mai mare pensie din sistemul public de pensii din Romania, respectiv de 1 la 100.
„Cea mai mica pensie din Romania este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 37.000 de lei. De peste 100 de ori mai mare. Acest sistem inechitabil nu mai poate continua”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Unul dintre principiile de baza pe care se bazeaza proiectul privind sistemul unitar de pensii publice este cel al contributivitatii, astfel incat pensia sa fie proportionala cu contributia avuta la sistem. „Aplicarea principiului contributivitatii inseamna eliminarea privilegiilor si discriminarilor care exista in momentul de fata”, a afirmat primul-ministru, aratand ca proiectul de lege vizeaza recalcularea pensiilor speciale pe baza contributivitatii in termen de 5 luni de la intrarea in vigoare a legii. „Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale sunt intre 500 si 800 de milioane de euro”, a spus primul-ministru Emil Boc.
Premierul a dat asigurari ca, urmare a aplicarii noii legi, majoritatea covarsitoare a pensiilor aflate in plata nu vor scadea, simularile aratand ca vor fi diminuate doar 15% dintre pensiile speciale. Din cele aproximativ 5,8 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 180.000 sunt pensii speciale. Aproximativ 85% dintre aceste pensii speciale au un cuantum de pana la 30 de milioane de lei vechi, iar acestea nu vor scadea dupa recalculare, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii. „Scaderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilita a fi de 80% din veniturile pe care le-a avut o persoana in ultima luna de activitate la munca. A fost un regim discriminatoriu. Ai contribuit pentru o pensie de 20 de milioane de lei vechi, dar, ai pus ca venit in ultima luna 100 de milioane de lei vechi si, in consecinta, in loc sa primesti o pensie de 20 de milioane de lei vechi, ai primit o pensie de 80 de milioane de lei vechi reprezentand 80% din 100 de milioane cat ti-ai pus venituri in ultima luna”, a explicat primul-ministru Emil Boc. Persoanele carora le vor fi diminuate pensiile dupa recalculare nu vor fi obligate sa returneze sumele de bani pe care le-a primit in plus, in trecut, a mai spus primul-ministru.

 

Vom reveni cu amanunte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult