Acasa Breaking News BREAKING NEWS: E oficial – Chisinaul si Bucurestiul au cazut de acord: Scutul antiracheta apara si teritoriul Republicii Moldova

BREAKING NEWS: E oficial – Chisinaul si Bucurestiul au cazut de acord: Scutul antiracheta apara si teritoriul Republicii Moldova

scris de Ziua Veche
4 afisari

.„Interceptorii terestri care vor fi instalati pe teritoriul Romaniei nu contin ogive nucleare, ci distrug tinta in spatiul extra-atmosferic prin impact cinetic, aspect cunoscut specialistilor in domeniu. Acesta permite acoperirea integrala a teritoriului Romaniei, a statelor aliate din regiune, dar si a celor nealiate precum Republica Moldova, impotriva unei eventuale amenintari cu racheta si, respectiv, reduce riscurile de securitate in plan regional mai larg”. Aceasta este una dintre concluziile trase in urma consultarilor care au avut loc joi, la Chisinau, intre specialistii de la Bucuresti si Chisinau. 


Miercuri seara, ziuaveche.ro anunta ca, joi, la Chisinau, vor avea loc consultari la nivel de departamente ale ministerelor de Externe din Romania si Republica Moldova, in privinta scutului antiracheta. Cele doua delegatii au fost conduse de catre Daniel Ionita, directorul Directiei Politici de Securitate din MAE, si Emil Druc, seful Departamentului Cooperare Multilaterala.

 

UPDATE

Cititi mai jos comunicatul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova:

 

Pe 18 februarie 2010, la Chisinau, au avut loc consultari moldo-romane la nivel de directori politici ai ministerelor afacerilor externe pe probleme actuale de interes comun ce tin de domeniul politicilor de securitate. Partile au efectuat un schimb larg de opinii pe subiecte vizand securitatea regionala si internationala, in spiritul transparentei si deschiderii care caracterizeaza stadiul actual al relatiilor dintre cele doua tari.  

In particular, a fost abordat de o maniera extinsa subiectul elementelor sistemului de aparare antiracheta in Europa, la care va participa si Romania. in acest context, partea romana a pus in evidenta faptul ca decizia de participare la sistemul de aparare antiracheta tine de securitatea nationala a Romaniei si securitatea colectiva a aliatilor NATO. Abordarea gradual-adaptiva pentru sistemul american de aparare antiracheta in Europa nu este una noua, la acest subiect purtandu-se consultari cu partenerii europeni, inclusiv cu Federatia Rusa, in perioada septembrie-octombrie 2009.  

Partea romana a accentuat faptul ca elementele sistemului de aparare antiracheta comporta un caracter strict defensiv, care permite cresterea capacitatii de aparare a Europei, in conditiile in care proliferarea tehnologiilor nucleare si amenintarile reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune sunt in crestere. A fost mentionat faptul ca interceptorii terestri care vor fi instalati pe teritoriul Romaniei nu contin ogive nucleare, ci distrug tinta in spatiul extra-atmosferic prin impact cinetic, aspect cunoscut specialistilor in domeniu. Acesta permite acoperirea integrala a teritoriului Romaniei, a statelor aliate din regiune, dar si a celor nealiate precum Republica Moldova, impotriva unei eventuale amenintari cu racheta si, respectiv, reduce riscurile de securitate in plan regional mai larg. 

A fost relevat factorul descurajator pe care il comporta prezenta sistemului mentionat impotriva unui eventual atac cu racheta, precum si faptul ca sistemul de aparare antiracheta este deschis pentru participarea altor actori interesati, in scopul consolidarii securitatii comune.  

Consultarile purtate au scos in evidenta caracterul tendentios si artificial al unor declaratii vehiculate de anumite surse media la acest subiect, inclusiv privind riscurile la adresa securitatii pe care le-ar implica sistemul de aparare antiracheta in Europa. Partile au convenit sa mentina dialogul si informarea reciproca pe chestiuni de interes, relevante pentru intarirea increderii si securitatii in regiune.

 

0 comentariu

Viorica Ianc 22-06-2010 - 15:29

Aliment si nu bautura.
Ca si laptele.
Ma gandesc cu durere ca tot nemtii ( Heinecken,
am scris corect ? ) au inhis HATEGANA !!!!

Cu durere vad ce va fi la Rosia Montana
peste ZECE ANI !!!! Nu mai mult ! Desi acolo
nu poate fi vorba de bere ci de ceva mai
SCUMP noua.

Lege veche crestina (Sa iubesti dusmanul ca
pe fratele tau)! Aici cred ca Iisus a fost
budist !
Serios ! Nu mai pot bea bere. Nu mai este
Hategana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult