Acasa Breaking News Ce interese se joaca in dauna Institutului Cantacuzino?

Ce interese se joaca in dauna Institutului Cantacuzino?

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.O stire a bulversat, marti, lumea medicala : Agenţia Nationala a Medicamentului a ridicat licenta liniei de producere a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino din Capitala deoarece nu ar fi respectat standardele europene. Licenta a fost retrasa din 8 februarie şi din acel moment nu se mai poate produce nici un fel de vaccin, nici macar pe cel împotriva virusului de gripa noua.


Reprezentantii din Ministerul Sanatatii spun ca Institutul „Cantacuzino” din Capitala este în curs de reautorizare pentru a produce vaccinuri, conform unei proceduri uzuale, si ca nu exista nici o problema de fond in aceasta privinta. Conform surselor din minister, institutul ar fi avut termen de reautorizare pana in ianuarie 2010, iar acum se lucreaza la reautorizarea acestuia.

 

La Instituttul Cantacuzino nu se mai produceau, oricum, in aceasta perioada, vaccinuri. Productia de vaccin impotriva grupei AH1N1 s-a oprit la cele 5 milioane de doze, iar vaccinul BCG (contra tuberculozei) va fi produs dupa ce va fi instalata o noua linie tehnologica. In luna mai a acestui an, Cantacuzino va trece la realizarea vaccinului contra gripei sezoniere.


Contactat telefonic de ziuaveche.ro, dr. Mircea Panait de la Institutul Cantacuzino ne-a declarat ca pana la orele 16 nu se stia nimic despre o astfel de ridicare de licenta. Alte surse autorizate din interiorul ministerului afirma ca la mijloc ar fi un joc de interese al celor de la Agentia Nationala a Medicamentului care, dupa ce licenta Institutului Cantacuzino a expirat in 31 decembrie 2009, nu ar mai fi vrut sa dea o reautorizare. La ora la care noi am contactat Agentia Nationala a Medicamentului, o voce extrem de blonda ne-a spus ca nu poate sa ne dea la telefon pe nimeni din factorii de decizie din institutie pentru ca „toti sunt in sedinta si lucreaza la un comunicat catre presa”.

De obicei, o reautorizare pe piata medicamentului de orice tip este blocata in momentul in care se constata anumite neconformitati in pasii realizati in productie, iar aceste neconformitati pot aparea de pe o zi pe alta, nu neaparat pe parcursul unei perioade mari de timp.

  UPDATE

Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino a declarat, marti, ca a solicitat Ministerului Sanatatii prelungirea termenului pentru retehnologizarea liniilor de fabricatie a vaccinurilor pana la sfarsitul acestui an, altfel 450 de persoane care lucreaza in aceasta linie de fabricatie, foarte bine specialzati, vor ramane fara serviciu. Iordachel a subliniat ca produsele realizate pe aceasta linie sunt de buna calitate sin u afecteaza sanatatea populatiei.

De altfel, in cadrul discutiilor de la Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, care a avut loc tot marti, s-a ridicat problema ca Institutul Cantacuzino sa devina obiectiv de interes strategic.

Pe de alta parte, oprirea productiei de vaccinuri, printre care și BCG ( despre care prof.dr. Adrian Streinu Cercel spune ca nu poate fi achizitionat din Europa pentru ca se fabrica doar in Romania, la Cantacuzino) ar permite – afirma unii specialisti – ca in caz de necessitate, sa se recurga la importuri, pe preuri mult mai mari. Aici ar putea fi si acel posibil interes pe care anumite personaje il au la aceasta ora pentru a bloca o perioada toata productia de la Institutul Cantacuzino.

Cand e vorba de retragerea licenei pentru vaccinuri la Institutul Cantacuzino, directoul ANM, Daniel Boda, o intoarce ca la Ploiesti, spunand ca e vorba de expirarea autorizatiei, nu de retragerea licentei. De altfel, ANM a sustinut ca a aprobat prelungirea termenului de valabilitate a vaccinului BCG de la 12 la 18 luni, dar numai pentru cele neproduse, care urmeaza a fi produse in acest an, iar de partea cealalta, Ministerul Sanatatii si ai institutului au afirmat ca exista doua adrese ale ANM, una prin care a aprobat prelungirea termenului de valabilitate și cealalta in care se arata ca s-a ridicat dreptul de licenta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult