Acasa Breaking News Cum se pronunta numele vulcanului islandez?

Cum se pronunta numele vulcanului islandez?

scris de Ziua Veche
8 afisari

Prezentatorii de stiri din intreaga lume evita din rasputeri sa pronunte numele vulcanului islandez care a pus la pamant zborurile din intreaga Europa. Euobserver a aflat de la un diplomat islandez ca pronuntia corecta ar fi urmatoarea: ‘AY-yah-FYAH-dlah-YUH-kuhdl. Aceasta este pronuntia corecta pentru vulcanul Eyjafjallajokull!

 

 

 

0 comentariu

laurica 01-07-2010 - 16:08

URSS (Rusia) a facut la fel ca imperiile din secolele trecute………..

O mare parte din rusii sunt mandri si destul de prosti.

MULTI DIN EI TRAIESC DIN TRECUT.

MOLDOVENI/ROMANI AU VAZUT O OCUPATIE IN ANUL 1940, RUSOFONI AU VAZUT ELIBERARE IN 1940.

Pribeagul 01-07-2010 - 16:49

[quote name=”George DAMIAN”]Are vreun rost reluarea discutie cu cine a invadat primul? Nu stiu.[/quote]

Unii nu stiu ca rusii, in anul 1812, au luat, cu ajutorul lui Napoleon, de la moldoveni tinutul intre Nistru si Prut, dupa cum inainte l-au luat pe cel de la est de Nistru.

Deci, acest lucru trebuie repetat pina ce toata lumea il va sti.

Stefan 01-07-2010 - 17:48

Acesta este adevarul. Niciodata nu am reusit sa inteleg de ce rusii tin cu dintii de Moldova noastra, un teritoriul cit o musca de mare pentru un elefant, si cu toate astea, ruscalaii sunt inebuniti dupa aceasta bucatica de pamint. ce-i atrage asa de mult pe jigodiile si napircile astea, minca-i-ar pamintu de lipitori nenorocite.

Rasputin 01-07-2010 - 18:13

…(deportat) peste un milion de români din Basarabia, Bucovina de nord, Bugeac.
Peste 900 de mii trăiesc acum în Siberia orientală iar peste 100 de mii în Kazahstan.

alamar 1 01-07-2010 - 19:30

Pai vezi?..asa se intampla daca abandonezi subiectul preferat: ” pensiile nesimtite” si devii multilateral,fara a te informa…iti etalezi ignoranta in public(nu este prima data)…

In 1812, dupa cum bine stii(sic!)Franta si Rusia se aflau in stare de razboi…

Acum, oricine cu o logica, mediocra , ar realiza , ca Napoleon NU i-a ajutat pe rusi sa ocupe Basarabia…Ci rusii au ocupat Basarabia , in pofida invaziei lui Napoleon in Rusia…

P.S. Rusii „au luat” Basarabia , nu de la mioritici, ci de la…otomani…

Adica mai pe romaneste, un fel de : ce-am avut si ce-am pierdut…

Yusuf Muhamad 02-07-2010 - 02:45

Chine facut pe uiritul esta Damian, ziahirist?

oblioo 02-07-2010 - 03:43

Antioh Cantemir este considerat primul poet rus si a fost fiul lui Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, mare erudit roman.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Antioh_Dimitrievici_Cantemir

Spătarul Milescu-Cârnu a fost primul ambasador al Rusiei in China (1675-1678)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Milescu

Si nu in ultimul rand, Pentru Movila a organizat ortodoxia rusa, asa cum o stim in prezent.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_Movil%C4%83

Romanii au adus o contributie foarte mare Rusiei. Dar primul contact politic a fost cel dintre Dimitrie Cantemir si Petru cel Mare, pe la 1700. Pana atunci rusii nu vazusera Basarabia. Dar romanii moldoveni erau locuitorii tinuturilor la vest de Kiev. Asta nu inseamna ca avem o pretentie istorica asupra acestor tinuturi, care apartinusera Lituaniei, dupa care tatarilor, iar romanii erau colonisti destul de proaspeti.

Basarabia este ocupata de Rusia, pentru prima oara, in urma razboiului ruso-turc dintre anii 1806-1812. Citez:«În urma războiului ruso-turc din 1806-1812, câştigat de Imperiul Ţarist, ruşii cereau „ambele ţări româneşti” (Ţara Românească şi Moldova). Doar iminenţa atacului lui Napoleon a făcut ca pretenţiile ruseşti să se reducă treptat, de la ambele ţări române, la toată Moldova, apoi la teritoriul Moldovei dintre Nistru şi Siret, pentru ca până la urmă pretenţiile să se limiteze la ţinuturile turceşti dintre Nistru şi Prut: ţinutul Hotin şi Bugeacul (Basarabia pe hărţile europene). Iscusinţa negociatorului francez Gaspard Louis Andrault, conte de Langeron (1763-1831), care servea interesele ţarului, a permis însă şi anexarea părţii răsăritene a Moldovei care nu făcuse parte din vilayeturile (provinciile) otomane, prin extinderea frauduloasă a denumirii de Basarabia la toate ţinuturile dintre Dunăre şi Hotin, mulţumită complicităţii primului dragoman al Porţii, care şi-a trădat suveranul în schimbul unui latifundiu şi al unui inel foarte preţios.

Pribeagul 03-07-2010 - 17:26

Mai alamar, mai… fiule, – nickul alamar 1 ma face sa precizez ca sper sa ma adresez tie, fiului meu ratacit in America, si nu vreunui avorton facut de cine stie cine… in palma – cu regret, sesizez in adresarea ta o tenta de obraznicie, ba mai mult, chiar o lipsa de respect, care, stiu, nu te caracterizeaza.

Daca esti tu, inseamna ca or fi ceva influente straine, de care trebuie sa te dezbari repede.

Nu-i nimic neclar: m-am nascut odata cu instaurarea dictaturii proletariatului si am fost format in perioada dezvoltarii multilaterale a tarii – multilateralitatea mea se bazeaza, dupa cum i-am spus cuiva in perioada respectiva, pe un vagon doua de carti citite si pe o indelungata activitate. Asta ca sa lamurim cu… multilateralitatea, ca sa vezi ca nu-i vorba goala.

Toata lumea stie ca stramosii nostri, tracii, erau cei mai numerosi dupa inzi si stapineau un vast teritoriu: din Moravia pina peste Nipru, si pina la… Ierusalim. Deasemenea, se stie ca noi, romanii, am avut doi tati, Decebal si Traian, o mama, Roma, si o sora mai mare, Franta. Alaturi de sora noastra mai mare, Franta, o sora adevarata, am petrecut prin lume in ultimele secole.

Sa intelegem si sa fim de acord cu principiul conservator care spune ca aceia care nu-si cunosc sau isi ascund trecutul este greu sa-si gaseasca un viitor.

Si acum sa trecem la ceea ce pare a te framinta:

1. Dupa simbioza traco-romana si alte influente, urmasi tracilor au rezistat furtunilor in principatele Transilvania, Tara Romanesaca si Moldova. Aceste erau pricipate autonome, deci ele nu erau ale turcilor, rusilor sau mai stiu eu ale cui vor unii. Tarile cucerite de turci, deci cele care erau ale lor si puteau face ce doreau cu ele, erau transformate in provincii otomane numite pasalicuri, ceea ce nu a fost cazul pentru principatele romane. Deci rusii au luat in 1812 de la turci ceva ce nu era a lor.

Pribeagul 03-07-2010 - 17:27

2. Rusia s-a aflat in razboi cu Franta in 1812, ai dreptate. Dar, cite nu se pot intimpla intr-un an? Razboiul s-a purtat in lunile iunie-decembrie 1812. Pacea de la…. Bucuresti prin care Rusia a luat tinutul dintre Prut si Nistru (pe care l-au botezat Basarabia, in ce scop, cine stie?), urmare a razboiului ruso-turc dintre anii 1806-1812, s-a inchiat in mai 1812.

3. Mai multi ani, in timpul razboiului ruso-turc, intre Napoleon – un mare liberal, caruia, ca si altor mari liberali, ii placea sa se joace cu creionul pe harta lumii – si Alexandru a fost o mare prietenie si tovarasie. Prin tratatul de la Tilsit din 1807 cei doi s-au inteles ca, in anumite conditii, sa-si imparta “posesiunile” otomane din Europa, iar in cel de la Erfurt, inchiat in anul 1808, se stipula: „Inaltele parti contractante se angajeaza sa considere drept conditie absoluta a pacii cu Anglia ca ea sa recunoasca Finlanda, Tara Romaneasca si Moldova ca facand parte din Imperiul Rus”. Oare de ce era nevoie de recunoasterea Angliei? Toate acestea, bineinteles, in clauze secrete, de care, ca de obicei, s-a ales praful si au fost condamnate de toata lumea. Ce-or fi avind unii de-si ascund mizeria in clauze secrete ? Alte exemple: Hitler-Stalin, privatizarea resurselor natuarale ale tarii, a proprietatii poporului, a averilor, salariilor si pensiilor nesimtite ale demnitarilor si monstrilor tranzitiei noastre.

Atentie alamar, liberalul Napoleon a facut astea, nu sora noastra mai mare Franta.

Da. Formularea cu “cu ajutorul lui Napoleon” poate fi considerata gresita. Corect: cu acordul lui Napoleon intr-o prima etapa. Dar, acordul poate fi considerat un ajutor?

Pribeagul 03-07-2010 - 17:28

Cit despre “subiectul preferat: „pensiile nesimtite””: toata lumea este de acord ca acestea constituie un jaf al bugetului de stat. Ca urmare, te anunt ca: Legea privind recalcularea pensiilor speciale pe care Guvernul si-a asumat raspunderea a fost adoptata. Dar s-a facut o exceptie prin decizia uluitoare Curtii Constitutionale care a hotarit ca pensiile magistratilor nu pot fi recalculate, mai mult prezerva metoda de calcul complet irationala a pensiei in cazul magistratilor, care continua sa primeasca 80% din ultimul salariu. Celelalte pensii speciale pot fi recalculate. Prin aceasta se dovedeste ca in continuare, unii sunt mai egali decit altii.

EMIL 04-07-2010 - 05:52

Pacat ca rusii n-au luat atunci toata Moldova. Acum ar fi fost un stat suveran si nu un apendice al tiganilor pentru afaceri de contrabanda! Rominia cistiga enorm din contrabanda! Contrabanda este o afacere a statului, o afacere bine organizata.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS